Újabb öt esztendőre Wladár Sándort választotta meg elnöknek a Magyar Úszó Szövetség közgyűlése, aki mellett továbbra is Becsky András tölti be az általános alelnöki, míg Turi György mesteredző a szakmai alelnöki tisztséget. Az elnökségben helyet kapott egy sor egykori világklasszis, így Gyurta Dániel, Kalaus Valter, Risztov Éva, Rózsa Norbert és Verrasztó Zoltán.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a MÚSZ közgyűlését a Duna Arénában. Az egykori olimpiai ezüstérmes hátúszó felidézte, jövőre lesz 125 éve, hogy Hajós Alfréd megnyerte az első olimpiai bajnoki címet, ugyanakkor jelezte: „A hagyományok méltó ápolása ebben a sportában nem elsősorban emléktábla-avatások, koszorúzások, múltidézések által történik, hanem a medencékben, minden egyes nap, amikor az edzők a válogatott jelenlegi tagjait igyekeznek újabb dimenziókba juttatni, amikor a junior kiválóságokat készítik fel az egyre nagyobb kihívásokra, vagy amikor a legkisebbek között igyekeznek megtalálni az újabb csiszolatlan gyémántot. És mindehhez a Magyar Úszó Szövetség megfelelő szakmai kereteket biztosít, és persze a kormányzat is igyekszik minden támogatást megadni, hogy a 125 éves sikertörténet újabb és újabb nagyszerű fejezetekkel bővüljön.”

Az államtitkár bejelentette, hamarosan elindul a kormányzat által életre hívott és támogatott Úszó Nemzet Program, de már most igyekeznek megoldást találni a járványhelyzet miatt súlyos problémákkal szembesülő úszóklubok gondjaira.

A közgyűlésen először a 2019-es esztendőről szóló beszámolók szerepeltek a napirenden. A szakmai jelentéshez Wladár Sándor fűzött néhány megjegyzést, kiemelve, hogy a szövetség működésének átalakítása sikeres volt, így a MÚSZ-iroda még hatékonyabban segíthette a versenyzőket, akik minden várakozást felülmúlóan szerepeltek a különböző világeseményeken. A szövetség emellett sosem látott módon négy FINA-viadalnak adott otthont, közte a minden idők legjobbjának minősített junior világbajnokságnak, emellett eredményesen működtetett több, elsősorban az utánpótlás-nevelést, illetve az úszás infrastruktúrájának javítását célzó programot. Emellett a válogatottak felkészítésében is minőségi ugrás volt tapasztalható, mert mint az elnök kiemelte, a korábbi évekhez képest többszörösére nőtt a hazai és külföldi edzőtáborokban tréningező versenyzők és edzők száma.

Wladár Sándor szintén kiemelte a MÚSZ által több hónapos munkával előkészített Úszó Nemzet Programot, melynek első pilot projektje hamarosan elindul. Ennek keretében 3000 óvodás és első osztályos gyermek kötelező úszásoktatása veszi kedzetét – ez a program később országossá válik, összekötve a tanuszoda-építési programmal, amelynek célja, hogy Magyarország minden egyes oktatási intézményéből maximum 20 perc alatt elérhető legyen egy úszásoktatásra alkalmas létesítmény.

„Amikor ez a program megvalósul, minden egyes úszóklub óriási lehetőséghez jut majd, hiszen sosem látott mértékben szélesedik ki a bázis” mondta Wladár Sándor. „Ennek jegyében eltökélt szándékunk, hogy a kormányzat segítségével bevezetjük a régóta tervezett úszóoktató liszenszrendszert, azaz kizárólag a MÚSZ által kiadott engedéllyel lehet úszást oktatni, így minden hozzá nem értőt elzárhatunk ettől a lehetőségtől.”

A küldöttek különösebb vita nélkül, egyhangúlag fogadták el mind a szakmai beszámolót, mind a pénzügyi, az ellenőrző bizottsági és a közhasznúsági jelentést.

A közgyűlés utolsó napirendi pontjaként következett a tisztviselők megválasztása. A két elnökjelölt közül Petrov Iván ismertette röviden a programját, amelyben a vidéki klubok és a válogatott sokkal komolyabb támogatása kapott igazán nagy hangsúlyt. Wladár Sándor a hozzá intézett kérdésekre válaszolt, melynek ürügyén jelezte, az elmúlt években megteremtett nyugalomra és stabilitásra kíván építeni a továbbiakban is, illetve megerősítte, hogy a kormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével rövid úton szeretnének megoldást találni a nehéz helyzetbe került egyesületek megsegítésére.

Ezután titkos szavazáson először a jelöltek listára vételéről döntöttek a küldöttek – miután csak Wladár Sándor kapta meg az ehhez szükséges szavazatmennyiséget (134), míg Petrov Iván nem (65), így maga az elnökválasztás egy jelöltre szűkült. Petrov Iván ezután arra kérte a mögötte állókat, hogy támogassák Wladár Sándort, így a közgyűlés végül 178 vokssal újabb öt évre Moszkva olimpiai bajnokát választotta meg a MÚSZ elnökének.

„A MÚSZ történetében nem igazán volt még példa arra, hogy több jelölt közül, titkos szavazással válasszanak elnököt, épp ezért ezt nagyon erős felhatalmazásnak tekintem. Továbbra is egyesület- és sportolóipárti leszek, és ahogy eddig, ezután is a maximumot fogom nyújtani ezen a poszton – úszóként ezt nevelték belém, nem is tudnám másként csinálni” közölte megválasztása után Wladár Sándor.

Az alelnöki posztokon sem történt változás, a közgyűlés órási többséggel szavazott bizalmat Becsky Andrásnak az általános, Turi György mesteredzőnek pedig a szakmai alelnöki poszton.

Végül az elnökség tagjait választották meg – a testület tagja lett: Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kalaus Valter, Kovács Ottó, Markovits László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szita Károly, Török Enikő és Verrasztó Zoltán.

Hasonló bejegyzések