Remek zárónapot produkált az úszócsapat: egy arany (Verrasztó Dávid – korrekorddal), egy ezüst (Késely Ajna – edzőjének, Turi Györgynek ez volt a 100. világversenyen felnőtt érme vezetőedzői pályafutása során) és egy bronz (Burián Kata – élete első felnőtt dobogós helyezése nagy viadalon) született a glasgow-i medencében, így a válogatott 4-3-2-es mérleggel a negyedik helyen zárt az éremáblán. A nyíltvizen Rasovszky Kristóf előbb ért célba az olimpiai bajnok Ferry Weertmannél, de az érintőpanelt századmásodpercekkel később ütötte meg, így a célfotóval – azonos idő mellett – a hollandot hozták ki győztesnek.

Verrasztó Dávid az Eb előtti nemzetközi sajtótájékoztatón kijelentette, szeretne minden idők legidősebb bajnokává válni 400 vegyesen. Nos, ez sikerült neki: a 30. születésnapját 13 nap múlva ünneplő címvédő hatalmas csatában legyűrte a brit Max Litchfieldet. Elképesztő küzdelem zajlott kettejük között, Dávid – saját bevallása szerint 5 kiló súlyfelesleggel a derekán – hihetetlen intelligenciával tervezte meg a versenyét, és jelenlegi (test)formájának megfelelően (amely háton és gyorson némi sebességveszteséget jelentett most nyáron), erejét tökéletesen beosztva végül 35 századdal megelőzte brit vetélytársát.

Mindez nem csupán korrekordot jelentett, de azt is, hogy egy példátlan sorozat folytatódott 400 vegyesen: ez volt zsinórban a nyolcadik magyar Eb-győzelem. Cseh László 2004 és 2012 között ötször, Verrasztó Dávid pedig az utolsó három alkalommal nyerte meg ezt a számot – ilyen szériát egyetlen nemzet úszói sem tudtak csinálni más távokon.

Fantasztikus izgalmak közepette lett ezüstérmes Késely Ajna 400 gyorson. A 16 éves tünemény sokáig vezetett, ám az utolsó százon a 800 és az 1500 győztese – a három évvel idősebb és nyolc centivel magasabb – olasz Simona Quadarella utolérte, megelőzte, ám 380 táján úgy festett, Ajna képes volt visszaelőzni. Az utolsó métereken látszott, ezt a csatát a jobb falérintés dönti el, az olasz ritmusból jobban ért oda, és 0.22-vel Ajna előtt állította meg az órát – a Kőbánya kiválósága így is új junior Európa-rekordot úszott. Mindez egyébként egy parádés centenáriumot is eredményezett: ez volt Turi György 100. érme, amit tanítványai nyertek azóta felnőtt világversenyeken, hogy 2000 óta a klubja vezetőedzője lett!

Burián Katával is madarat lehetett volna fogatni, mert a megannyi nehézségen átment hátúszó pályafutása első nemzetközi érmét szerezte, egy remek bronzot 200 háton. Az előtte végzők befogására nem volt esély, ám hogy ő a harmadik legjobb, ahhoz kétség sem férhetett.

Reménykedtünk, hogy férfi 100 pillangón valami hasonlóban lehet akár részünk, mint 200-on – ám utóbb kiderült, ezúttal Milák Kristóf inkább a kétszázon dübörgött, a százas sebességet nem érezte annyira. Edzője, Selmeci Attila szerint az idén a rövidebb táv nem ment annyira – tavaly ezen lett vb-ezütérmes –, az 51-en belüli idő nem volt most benne. Cseh László pedig azt érezte, mintha falba ütközött volna, kicsit furcsállotta, hogy a középső pályákat mintha bebetonozták volna, míg az érmesek a szélekről érkeztek – de az elhatározása szent: halad tovább.

A napzáró váltókban a fiúk dicsérettel helytálltak, 5. helyen végeztek, ám egyértelmű, hogy a táv első felén javulni kell, mert Milák Kristófot lefékezték a hátrányban kapott hullámok, így Németh Nándor hiába ment „űridőt” – 47.17, az egész döntőben senki sem haladt ennyire gyorsan –, a dobogóra nem volt esély. A lányok pedig ott végeztek, ahányadik helyen végül a fináléba csusszantak, nyolcadikként.

Összességében 4 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal a 4. helyen végzett a csapat az éremtáblán – a pontversenyben pedig ötödikként.

A nyíltvízi viadalon néhány milliméter hiányzott Rasovszky Kristófnak, hogy duplázzon: féltávtól kezdve vezetett, ám az utolsó egyenesben a holland olimpiai és világbajnok Ferry Weertman szokásához híven irtózatos csapásokkal megközelítette. A veszprémi klasszis előbb haladt át a panel alatt, ám az érintés számít, és míg ő visszanyúlt, addig Weertman előrefelé – két éve pontosan így nyerte meg a riói aranyat, ahol a görög Gianniotisz szintén érzésre előbb ért be, a célfotó Ferry javára döntött. A holland mindenesetre képletesen felemelte Kristóf kezét a beérkezés után, jelezve, hogy tudja ő is: ki volt az igazi győztes. (A magyar csapat óvást nyújtott be annak érdekében, hogy deklaráljanak két aranyérmest – ugyanolyan idővel végeztek –, mint például a két évvel ezelőtti Eb női 10km-es számában, a beadványt valószínűleg a holnapi szünnapon bírálják majd el.) A hölgyeknél Olasz Anna volt a legjobb, de ezúttal 11. lett.

Rasovszky Kristóf egyébként mini-történelmet írt: ő az első nyíltvízi úszónk, aki egy felnőtt világversenyen két egyéni számban érmet szerzett.

 

Európa-bajnokság, 7. nap

 

400m vegyes

 1. Verrasztó Dávid 4:10.65

 

400m gyors

 1. Késely Ajna 4:03.57

 

200m hát

 1. Burián Kata 2:07.43

 

100m pillangó

 1. Milák Kristóf 51.51
 2. Cseh László 51.84

 

Férfi 4x100m vegyesváltó

 1. Magyarország 3:34.24

(Bohus Richárd, Horváth Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor)

 

Női 4x100m vegyesváltó

 1. Magyarország 4:04.58

(Hosszú Katinka, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn)

 

Az éremtábla élcsoportja

 1. Oroszország 10 10 6
 2. Nagy-Britannia 9 7 8
 3. Olaszország 6 5 11
 4. Magyarország 4 3 2
 5. Franciaország 4 1 2

 

Pontverseny

 1. Oroszország 1183
 2. Olaszország 1138
 3. Nagy-Britannia 1125
 4. Németország 773
 5. Magyarország 641

 

Nyilatkozatok

 

Verrasztó Dávid

„Ez volt a valaha volt legnehezebb versenyem, az idő 4:10, ami a körülményekhez nagyon jó, még ha nem is a legjobbam. Tudtam, hogy Litchfield gyorsabb és erősebb most nálam, de azt is tudtam, hogy mellen tudom őt megfogni, ezért itt a második ötvenre tartalékoltam, és ott beleadtam mindent. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült nyernem.”

 

Késely Ajna:

„Hát ez nagyon-nagyon fájt, életem legdurvább versenye volt. Megtettem mindent, teljes mértékben meghaltam a vízben. Ez egy olyan verseny volt, ami megismételhetetlen, egyszerűen az utolsó ötven még a vízben, úszás közben is hihetetlenül izgalmas volt. Ez a nagy verseny kellett ahhoz, hogy kihozzam magamból a legjobbat.”

 

Burián Kata:

„Nagyon akartam, hogy vége legyen, nagyon boldog vagyok. Hihetetlenül vágytam erre az éremre. Sokat gondolkodtam azon, mit fogok mondani ezután a kétszáz hát után, de most megszólalni sem tudok. Mindenkinek köszönöm, aki támogatott ezen az úton.”

 

Milák Kristóf:

“Semmit nem éreztem, leúsztam, túlvagyok rajta – nagyon gyorsan véget ért az egész. De jelen pillanatban azt érzem, nem vagyok csalódott emiatt az Eb miatt.”

 

Cseh László:

“Nem úsztam olyan rosszul most, de nem is volt kiemelkedő. Az kell, hogy év közben is legyen több ilyen úszás. Ad hoc módjára próbáltam összerakni ezt a százat, ezt így nem lehet.”

 

Rasovszky Kristóf

„Nem vagyok elkeseredve, mert sikerült két nap alatt két érmet nyernem, ami szerintem elég jó. Célfotóval kikapni az olimpiai és világbajnoktól megint egy olyan dolog, ami miatt nem igazán kell bánatosnak lenni pláne úgy, hogy én úsztam 5km-t tegnap, ő meg nem. A verseny úgy alakult, ahogy terveztem, az eleje kicsit lassú volt, ami kedvezett Ferrynek, ezért úgy gondoltam, féltáv után kissé megrántom. Ez be is jött valamennyire, de ettől még jött a végén, ahogy szokott, én is beleadtam mindent, amit csak tudtam, így jött ki a vége – még egyszer: egyáltalán nem érzem, hogy nagyon idegesnek kéne most lennem.”

Hasonló bejegyzések