Komoly változások várhatók a hazai vizes sportok nemzetközi képviseletében. A Nemzetközi Úszó Szövetség, a World Aquatics (korábban FINA) elnökségében lejárt az eddigi magyar tag, Fürjes Balázs mandátuma, ő pedig jelezte, több fontos megbízatása miatt nem tudja vállalni a folytatást. A pozíciót hazánk természetesen nem szeretné elveszíteni; a Magyar Úszó Szövetség Wladár Sándor elnököt jelöli a Büróba, akinek személyéről hamarosan dönthet a WA vezetősége. Ezzel együtt erősödik a magyar vízilabda sport nemzetközi képviselete is, hiszen Madaras Norbert MVLSZ-elnök a LEN Büróba kerülhet be hamarosan.

 

A változások kapcsán egyhangú szavazással határozatot fogadott el a MÚSZ elnöksége, amely köszönetét fejezi ki dr. Fürjes Balázs miniszterhelyettesnek a magyar úszósport érdekében a FINA Büro tagjaként kifejtett tevékenységéért.

 

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke elmondta, sajnálja, hogy Fürjes Balázs úgy döntött, elköszön a nemzetközi szövetségtől, és ezzel kapcsolatban idézte a határozat szövegét: „az Elnökség elismeri miniszterhelyettes úrnak az elmúlt húsz hónapban végzett munkáját, hiszen óriási szerepet vállalt mások mellett a 2022-es FINA Világbajnokság Magyarországra hozatalában. Ezen felül társelnöke volt már a 2020-as, később 2021-re halasztott LEN Európa-bajnokság Szervező Bizottságának, de kapcsolata a hazai vizes sportokkal lényegesen korábbra datálódik. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy megszülethetett az úszósport csodás új otthona, a Duna Aréna, valamint megújulhatott a Császár-Komjádi és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda. A pályázat vezetőjeként sikerre vitte kandidálásunkat a 2024-es Rövidpályás Úszó Vb-re és a 2027-es FINA Világbajnokságra is.”

 

Ezen túlmenően a Magyar Úszó Szövetség elnöksége köszönetét fejezi ki dr. Fürjes Balázsnak Magyarország képviseletéért, a hazai vizes sportok érdekében kifejtett sportdiplomáciai tevékenységéért, és sok sikert kíván az elkövetkező két „sportos” feladatához, a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság szervező bizottságának, valamint a NOB Brisbane 2032 olimpiai előkészítő bizottságának tagjaként végzendő munkájához.

 

A MÚSZ és a Magyar Vízilabda Szövetség vezetői több egyeztetést is folytattak annak érdekében, hogy hazánk a jövőben is megtartsa magas szintű képviseletét a nemzetközi szervezetekben. Ennek elérése érdekében a MÚSZ Wladár Sándor elnököt jelöli a World Aquatics Büro-tagságra, és amennyiben a szervezet vezetősége elfogadja a személyét, akkor lemond az Európai Úszó Szövetségben (LEN) betöltött tisztéről. Miután a MÚSZ és az MVLSZ vezetője egyetértett abban, hogy Magyarország szempontjából kulcsfontosságú a vízilabda sport magas szintű képviselete, a LEN Büróban Wladár Sándor után Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke folytatná a munkát.

 

„Fontosnak tartom, hogy hosszú évtizedek után a magyar vízilabda ismét képviselőt delegálhat a sportágaink szempontjából két legfontosabb vezető testület egyikébe – közölte Madaras Norbert. – Bízom benne, hogy a magyar Büro-tagok lobbierejükkel mindkét szervezetben segíteni tudják Molnár Tamás szakmai bizottságokban megkezdett munkáját, amely a vízilabda további fejlődését és népszerűsítését szolgálja!”

Hasonló bejegyzések