Tizenkét versenyző – négy férfi és nyolc hölgy – kel útra egy hét múlva, hogy részt vegyen az Abu-Dzabiban december 16-án rajtoló rövidpályás úszó világbajnokságon. A FINA által gründölt vizes fesztivál keretében rendezik meg a nyíltvízi Világkupa-sorozat záró etapját is, ezen tíz magyar indul: számukra a viadal egyszersmind döntő válogató a jövő évi világbajnokságra.

Akárcsak egy hónapja Kazanyban a rövidpályás Eb-n, a december 16-21. között esedékes rövidpályás világbajnokságon is néhány rutinos klasszis mellett az elmúlt évek korosztályos viadalainak legjobbjai alkotják a magyar válogatottat.

Az Eb-érmesek közül csak Szabó Szebasztián utazik Abu-Dzabiba, aki gond nélkül vészelte át a Kazany után elrendelt karantént (ellentétben Milák Kristóffal és Kós Huberttel), és a három Eb-arany és az 50 pillangón beállított világrekord után a vb-n is a négy sprinttávon (50-100 gyors, 50-100 pillangó) méreti meg magát. Visszatér a csapatba az olimpiai 5. helyével karriercsúcsot felállító Telegdy Ádám, rajta kívül még két korábbi junior világbajnok, Holló Balázs és Zombori Gábor szerepel a férfiak között.

A hölgyeknél Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Késely Ajna hozza a „rutint”, abban azonban csupán reménykedünk, hogy dobogóközelbe tudnak kerülni (az Eb-n a fiúk szállítottak érmeket). Mellettük Békési Eszter, Gyurinovics Fanni, Mihályvári-Farkas Viktória, Pádár Nikolett és Szabó-Feltóthy Eszter igyekszik minél tovább jutni, illetve tervben van a 4×200-as váltó indítása is.

Mindenesetre megéri döntőbe kerülni, elvégre a FINA minden eddiginél nagyobb, 2.835 millió dolláros díjalappal kecsegteti az indulókat: az egyéni számokban az első nyolc helyezés már „fizet”, az aranyéremért 15 ezer dollár jár, és még a nyolcadik is kap 3000-et (a váltóknál 10 ezer az első hely, 2000 a nyolcadik), míg egy új világrekord 50 ezres bónuszt jelent.

A nyíltvizeseknél Rasovszky Kristóf és Olasz Anna számára különleges tétje van a medencés verseny nyitónapján (16-án) rendezendő Abu-Dzabi Vk-viadalnak – csomagban az egy héttel korább eilati futammal –, elvégre mindketten jól állnak a 50 ezer dolláros fődíjjal kecsegtető összetettben. Nekik egyébként elég csak önmagukra koncentrálniuk, mivel olimpiai szereplésük miatt automatikus vb-résztvevők, négy-négy csapattársuk ugyanakkor nem csupán a külföldi riválisokkal, de egymással is versenyez. A válogatási elvek szerint ez a 10km dönt arról, hogy ki kerül be a fukuokai csapatba: a két-két legjobb helyezést megszerző úszó kvalifikálja magát a vb-re, aztán kettejük között a jövő februári dohai Vk-n dől el, hogy ki úszik 10km-en, és ki állhat rajthoz 5 és/vagy 25 km-en.

A pénzdíjak a nyíltvizesek esetében sem elhanyagolhatók: Abu-Dzabiban a szokásos 30 ezer helyett 135 ezer dollárt osztanak szét az első tíz között – a győztes máskor 3500 dollárral gazdagodik, a ’Grand Finale’ néven futó viadalon ugyanakkor 15 ezer dollár jár a legjobbnak. Sőt, egy nappal korábban, 15-én rendeznek egy váltót is, amelyre – ha nem történik semmi drámai – az Európa-bajnokságon bronzérmet nyert négyest nevezzük (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf); ugyanez a helyezés most 12 ezer dollárt jelentene, de persze az első helyért felajánlott 20 ezres csekkel sem lenne rossz fényképezkedni.

 

Rövidpályás vb-csapat

 

Férfiak

Holló Balázs (400m gyors, 100m-400m vegyes)

Szabó Szebasztián (50-100m gyors, 50-100m pillangó)

Telegdy Ádám (100-200m hát)

Zombori Gábor (400m gyors, 200m vegyes)

 

Nők

Békési Eszter (50-100-200m mell)

Gyurinovics Fanni (100m gyors)

Jakabos Zsuzsanna (200m pillangó, 200m-400m vegyes)

Kapás Boglárka (400m gyors)

Késely Ajna (400-800m gyors)

Mihályvári-Farkas Viktória (400m vegyes, 800m gyors)

Pádár Nikolett (50m gyors, 200m gyors)

Szabó-Feltóthy Eszter (100-200m hát)

 

Nyíltvízi Vk-csapat

 

Férfiak

Betlehem Dávid, Gálicz Péter, Kovacsics Márk, Rasovszky Kristóf, Sárkány Zalán

 

Nők

Balogh Vivien, Gál Kincső, Olasz Anna, Rohács Réka, Vas Luca

Hasonló bejegyzések