Átadták a járási tanuszodát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, és ezzel nemcsak a város, hanem további 11 település lakóinak régi álmát váltották valóra. Az ünnepélyes pillanatoknak Lipők Sándor Kemecse polgármestere és dr. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter mellett, a magyar sport olyan halhatatlan nagyságai is részesei voltak, mint a négyszeres olimpiai bajnok úszó, Darnyi Tamás, az egykori kiváló vízilabdázó, Dala Tamás, a szövetségi elnök, és ugyancsak olimpiai bajnok Wladár Sándor, vagy a sportért felelős államtitkár, Dr. Szabó Tünde, aki az ötkarikás játékokon és világbajnokságon is többször szerzett ezüstérmet.

„Mindig nagy öröm, ha sportlétesítmény átadásán lehetek jelen, különösen igaz ez akkor, ha uszodáról van szó, ráadásul egy olyanról, amit ilyen sokan és ilyen régen vártak” – mondta Dr. Szabó Tünde. – „A programnak nem az a célja, hogy élsportolókat találjon és neveljen, de szerencsére nagyon sok példát látunk arra, hogy egy-egy kiváló edző keze alatt a tehetségekből nagy bajnokok váltak. És ehhez nem kell a fővárosban élni, hiszen gondoljunk csak bele: Kenderesi Tamás Bonyhádon, Hosszú Katinka Baján, Milák Kristóf pedig Érden kezdett úszni, ami azt mutatja, hogy világraszóló eredményeket elérni vidékről indulva sem lehetetlen. De ennél is fontosabb, hogy a sport épüljön be a fiatalok mindennapjaiba, és váljon az életük részévé” – mondta az államtitkár.

Lipők Sándor, Kemecse város polgármestere a megnyitón elmondta, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében több mint 400 millió forintból felépült feszített víztükrű, 25 méteres, 6 pályás úszómedencével rendelkező tanuszoda célja az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás elősegítése. „A létesítményben egy tanmedence is helyet kapott, amely alkalmas arra, hogy a kisgyermekek már óvodás korban hozzászokjanak a vízhez, megszeressék az úszást, magabiztosan mozogjanak a vízben és az uszodában egyaránt” – hangsúlyozta Lipők Sándor.

„Szeretnénk, ha minden gyerek megtanulna úszni, ha a sport öröme, a győzni tudás és a másik győzelmének elismerése az életük részévé válna. De az uszoda nemcsak az úszni tanuló gyerekeké, hanem mindenkié, aki mozogni akar, tenni akar az egészségéért” – emelte ki Dr. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter, aki már 2016-ban is itt volt az uszoda alapkőletételénél.

A Magyar Úszó Szövetség képviseletében Dr. Wladár elnök kiemelte, hogy a Szövetség számos programot működtet, amelynek egyrésze az élsportot támogatja, de a fiatalok úszásoktatása is központi szerepet tölt be. – „A jól felépített rendszer célja, hogy a magyar úszósportnak ne csak a jelene legyen sikeres, de a jövője is. Nem az a cél, hogy mindenkiből olimpikon legyen, a tanuszoda programnak sem a tehetségek kiválasztása az elsődleges feladata, hanem az, hogy a lehető legtöbben tanuljanak meg úszni. Sajnos, statisztikák is alátámasztják ennek a fontosságát, és létjogosultságát: a korábbi években nagyon sok tíz év alatti fiatal fulladt vízbe. Ha azonban az iskolások kiváló oktatók irányításával biztos úszótudást szereznek, csökken a tragédiák száma” – tette hozzá az 1980-as olimpia bajnoka.

Az átadóünnepségen jelen volt a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor, Dala Tamás, a Nemzeti Sportközpontok olimpiai központ vezetője, a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár, Román István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint a környező települések polgármesterei.

Hasonló bejegyzések