Sportegészségügy

Sporttudományi háttércsoport

A rendkívül eredményes magyar úszó sport sikerességének megőrzésé céljából egy sportág specifikus sporttudományi háttér csoport alakult, hogy segítse a versenyzőket és edzőiket. A Magyar Úszó Szövetség Vezetősége ezt a törekvést tevőlegesen is támogatja, így 2018. március 1-től megkezdődött a sporttudományi háttércsoport kialakítása. A végső cél, hogy a csoport lefedjen minden olyan szakterületet, amely a jelenlegi ismereteink szerint az élsport fejlődését szolgálhatja.

Célok, tervek

A sportorvosok és masszőrök mellett gyógytornász, fizioterapeuta, mozgáselemző, erőnléti/rehabilitációs edző, teljesítménydiagnoszta, dietetikus, pszichológus, a sportági mérések technikai kiszolgálására fejlesztőmérnök, a rendszeres helyszíni laboratóriumi vérvizsgálat biztosítására asszisztens felvételét tervezzük; az adatok egységes, szigorúan szabályozott hozzáféréssel védett adatbázisban kerülnének rögzítésre és feldolgozásra, ezzel biztosítva  a sportág sporttudományi fejlődését.

A fent vázolt hosszútávú célok elérését azonban kis lépésekben, alulról építkezve tervezi a szakmai stáb, mert az a cél, hogy az igényeknek megfelelően támogassuk mind a sportolók mind az edzők munkáját. Ez folyamatos kommunikációt és műhely munkát jelent.

A fejlesztés első körében március 1-től rendelkezésetekre fog állni egy dietetikus, lehetőség lesz rendszeres laboratóriumi vérvizsgálatra, melynek eredményét a keretorvosok véleményezik, ill. ennek alapján tud a dietetikus személyre szabott tanácsot adni, valamint lehetőség lesz teljesítménydiagnosztikai vizsgálat igénybe vételére is, itt elsősorban a pályamérésekre szeretnénk fókuszálni. Elsősorban a válogatott „A” keret és a nyíltvízi felnőtt válogatott tagjai vehetik igénybe a szolgáltatásokat, amennyiben ők nem használják ki a lehetőségeket, a válogatott „B” keret és a fiatalabb korosztályok versenyzőivel a létszám feltölthető, előzetes megbeszélés alapján. A kollégák elérhetőségét és az egyéb szükséges információt egy következő értesítőben találjátok.

Kérdés és további információ esetén

Dr. Kováts Tímea

mobil: +36208259126

email: timea.kovats@gmail.com