Egy aranyérmet azért elhoz Setubalból is a magyar nyíltvizes csapat: a vasárnapi Világkupa-váltóversenyt óriási fölénnyel nyerte meg a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid alkotta első váltónk – az Olasz Anna, Rohács Réka, Kovács-Seres Hunor, Kalmár Ákos összetételű négyes pedig harmadikként ért célba!

 

Az idei nyíltvízi Világkupa-sorozat minden állomásán váltóversenyt is rendeznek, a magyar négyes ugyanakkor most úszott először, mivel az első alkalommal, Egyiptomból Betlehem Dávid hiányzott (az írásbeli érettségik miatt), múlt héten Szardínián pedig a hölgyek nem indultak. Most viszont a vb-válogató miatt olyan létszámú delegáció vett részt Setubalban, hogy két váltónk is starthoz állhatott.

Söpörtek is: az első váltónk aranyérmes lett, a második pedig a harmadik helyen végzett, viszont a szabályok értelmében ez csak virtuális bronzot jelentett, mivel egy nemzetből csak a jobbik négyest díjazzák. Az összetételt a szombati 10 km-es futam helyezései határozták meg, így az „A” kvartettben Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid úszott.

A hölgyek annyira jól mentek, hogy csupán méterekkel a portugálok mögött jöttek másodikként féltávnál, noha a hazaiaknál másodikként férfiversenyző tempózott. Az olaszokkal szemben már ekkor komoly volt az előny, így a Rasovszky-Betlehem duóval szemben nem lehetett esélyük: az elmúlt világversenyeken rendre érmet szállító magabiztosan győzött, komoly, 1:19 perces előnnyel az olaszok előtt. Az Olasz Anna, Rohács Réka, Kovács-Seres Hunor, Kalmár Ákos összetételű négyes pedig harmadikként jött be – megelőzve a franciákat, a portugálokat és a japánokat is.

A győztes magyar négyesnek nem csupán az aranyérmes fotók miatt érte meg hajtani: az első hely megszerzése után 5000 dolláron osztozkodhatnak.

Mostantól visszaállnak a munkába az urak és hölgyek, hiszen júliusban, Fukuokában már az olimpiai kvótákért lehet úszni – a Világkupa augusztusban, Párizsban folytatódik.

Hasonló bejegyzések