Az előző esztendőkhöz képest tökéletes nyugalomban és harmóniában telt a Magyar Úszó Szövetség évi rendes közgyűlése, melyen a tavaly megüresedett posztokra választottak új tisztviselőket. Szakmai alelnöknek Selmeci Attilát, az elnökségbe pedig Szentpáli Gábort delegálták a küldöttek.

Wladár Sándor elnök a 2021-ről szóló beszámolóját azzal kezdte, hogy az elmúlt esztendőben az egyik legfontosabb fegyverténynek a pandémia okozta leállás utóhatásainak kezelése számított. „Úgy gondolom, fontos volt, hogy a nagy leállás alatt is sikerült úgy menedzselnünk legalább a válogatottak felkészülését, majd egyre több versenyzőét, hogy a járvány okozta leállás csupán hullámvölgy legyen, és semmiképpen sem törés” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy 490 milliós különtámogatást kaptak a kormányzattól, amivel az egyesületek konszolidációjához járultak hozzá, hiszen a tagszervezeteknek súlyos kiesést okozott a világjárvány.

Az elmúlt év eseményei kapcsán megjegyezte, mind a hazai rendezésű Európa-bajnokság, mind az olimpia sikeresnek mondható. Tokióról kijelentette: „Még sosem volt ennyi döntős szereplésünk – meg sajnos negyedik helyünk sem –, váltóink is hozták magukat, tehát egy-két kivételtől eltekintve a versenyzők nagy része elérte vagy felül is múlta a vele szemben támasztott elvárásokat.”

Ugyanakkor az évzáró rövidpályás világversenyek ürügyén – amelyeken nem a legerősebb csapat szerepelt, ám ettől még tény: hosszú idő után a vb-ről érem nélkül tért haza a válogatott – leszögezte: „Mindez finom, de határozott jelzés: még egy ilyen viadalon is csak az igazán jó formában lévő, klasszisteljesítményre képes úszók érhetnek el kiemelkedő eredményt. Ezt nem árt szem előtt tartania minden szakmabelinek – a léc ugyanis nagyon magasan van, mi tettük magasra az elmúlt években, és kőkeményen, rendkívüli színvonalon kell dolgozni azért, hogy újra és újra méltók lehessünk a magyar úszósport hazai és nemzetközi hírnevéhez. A közepes már semmire sem elég, és a jóval sem lehet messzire jutni – egyedül a maximális fogadható el, az év 52 hetének minden egyes napján.”

2021-ben viszont mindvégig kiemelkedőt produkáltak a nyíltvízi úszók, illetve az esztendő tán legfontosabb nem „versenymedencés” történésének az Úszó Nemzet Program elindulása számított. „Úgy gondolom, óriási eredmény, hogy megnyertük a program arcának a mi csodálatos Egerszegi Krisztinánkat, aki a csendes visszavonultságából kilépve immár heti rendszerességgel vesz részt az ÚNP-eseményeken. Talán ebből is érzékelhető, hogy itt tényleg valami nagyon nagy dolog készül – én mindenesetre állítom, a következő években ennek a kezdeményezésnek köszönhetően új dimenzióba kerülhet a magyar úszósport” – mondta Wladár Sándor.

A közgyűlésen Centenáriumi Díj elismerésben részesült az eddigi életműve alapján Kovácshegyi Ferenc Ludmány László és Selmeci Attila – mindhárom szakember komoly ünneplésben részesült a küldöttek részéről.

Selmeci Attila – aki Milák Kristófot olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címig vezette 2018 és 2021 között – később újabb tapsot „gyűjtött be” azután, hogy egyhangúlag a MÚSZ szakmai alelnökének választották. Ez a poszt Turi György lemondását követően üresedett meg, míg Rózsa Norbert leköszönése miatt egy új elnökségi tagról is voksolni kellett: ezt a pozíciót ezentúl Szentpáli Gábor, a BVSC-Zugló elnöke tölti be. A küldöttek végül új Ellenőrző Testületet választottak: Dr Pozsgay Gábor elnök mellett Nagy Anikó és Dér Tamás lett a grémium tagja.

Hasonló bejegyzések