Az éremre szerdáig várni kell, de így sem telt eseménytelenül a rövidpályás úszó Eb nyitónapja Otopeniben. Jakabos Zsuzsanna 4. lett 400 vegyesen, majd a 4×50-es gyorsváltók is odatették magukat, a férfiak 5., a nők 6. helyen zártak, utóbbiak ismét megdöntötték az országos csúcsot.

 

Jakabos Zsuzsanna 4. helyéhez túl sok lábjegyzet nem szükséges: 2005-ben volt először rövidpályás Eb-n, azóta időnként egy-egy térdműtét miatt – volt három e csaknem két évtized alatt – ki-kihagyta a decemberi viadalokat, egyébként folyamatosan ott állt a rajtköveken. És most, hogy immár nem csupán a válogatott, de az egész női mezőny korelnökének számít 34 esztendősen, még mindig a legpokolibb számokban áll helyt: most például 400 vegyesen (aztán még jön a 200 pillangó).

 

„Nem is az, hogy nem tudom elengedni – azért úszom még mindig, mert valahogy itt mindig visszakapok valami sikerélményt, hogy megvan a döntő és ott tudok egy jobb helyezésért, esetleg dobogóért úszni – mondta Zsu a verseny után. – Ma az éremre nemigen volt esély, a három másodperc elég sok, mégis harmóniában vagyok magammal, hiszen tudom, ebbe most mindent beletettem, ami bennem volt.”

 

Jól mentek a váltók is, a férfiaknál Szabó Szebasztián első ötven métere több mint biztató az egyéni számok előtt (20.88, csupán két tizedre Lobanovszkij Maxim érmet érő 2019-es száguldásától), és Nell Olivér és Jászó Ádám is kitett magáért, ráadásul bitang jó reakcióidőkkel rajtoltak (egyaránt 0.13). Németh Nándor sajnos még nem érkezett meg Amerikából, a US Openről – az ő fő számai az Eb második felében esedékesek –, Márton Richárd pedig a 100 pillangó középdöntőjétől függetlenül sem sprinter, igaz, az időket látva Nándival sem lett volna meg feltétlenül az érem (a 2019-es országos csúcson másfél másodpercet kellett volna javítani a dobogóesélyhez).

 

A hölgyek a délelőtti után újfent megdöntötték az országos csúcsot és igen dicséretes módon bejöttek a 6. helyre – Senánszky Petra, Ugrai Panna, Komoróczy Lora és Pádár Niki nagyjából azonos, 24-es időket úszott, így lett meg az 1:38.49, ami másfél másodperccel jobb, mint az Eb előtti rekord, ami 2008 óta „száradt” a szuperdresszes rijekai Eb-ről.

 

Korábban a két középdöntős, Senánszky Petra (50 gyors, 14.) és Márton Richárd (100 pillangó, 12.) nem igazán járt közel a fináléhoz – úgyhogy szerda este Késely Ajnának és Flück Nórának szoríthatunk 800 gyorson: Ajna komoly esélyes a dobogóra ezen a távon.

Hasonló bejegyzések