A piombinói kisiklást követően a Világkupa-idény nyitányán visszatért a régi kerékvágásba olimpiai ezüstérmesünk, Rasovszky Kristóf, aki harmadikként zárta a setubali viadalt. Betlehem Dávidnak is jól ment, a 7. helyen ért célba, míg Olasz Anna 11. lett a hölgyek mezőnyében.

2021-ben Rasovszky Kristóf volt az egész férfimezőny legkiegyensúlyozottabban teljesítő versenyzője: nem akadt egyetlen 10km-es verseny sem, ahol ne az első ötben zárt volna – csúcspontként második lett az olimpián, míg év végén méltó jutalomként a Világkupa összetett elsősége is az övé lett.

Az idén a LEN Európa-kupa első állomásán, Eilatban győzni tudott, ugyanakkor két hete a piombinói folytatásban csupán 11. lett (rosszul taktikázott, majd beleveszett az adok-kapokba). Most itt volt a lehetőség a javításra, és Rasó élt vele: remek versenyzéssel két olasz, az Eb-címvédő, medencés olimpiai bajnok Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza mögött bronzérmesként ért be. Mivel már csak egy hónap van a nyíltvízi viadalok rajtjáig a budapest vb-n, mindenesetre nem ártott ez az önbizalom-növelő produktum.

„Ez teljesen rendben volt, csak a végén még kicsit lassan jöttem, de ezzel most nincs semmi baj – értékelt a parton Rasovszky Kristóf. – Azért aprítottuk egymást szépen, de most nem a szó fizikai értelmében, hanem ahogy a tempót diktáltuk. Hol az olaszok mentek előre, hol én, és sikerült is nagyon komolyan szétszakítani a mezőnyt, azaz hamar bezártuk a játszóteret.”

Rasó szerint „fifikás” volt a verseny, mint általában Setubalban, ahol a tengeri áramlatok rendre komoly kihívás elé állítják az úszókat. „Tegnap az edzésen durvább volt, most egy picivel könnyebbnek tűnt, mert az áramlással szemben hullámzott a víz, így az vitt minket, de például az etetőpontra kanyarodva, meg a végén a célegyenesben oldalról kaptuk az áramlatot, ami nem tette könnyebbé, hogy tartsuk az irányt.”

Arra a kérdésre, hogy a most remeklő olaszokkal szemben mit lehet kitalálni a Lupán egy hónap múlva esedékes rajtig, az 5km-en vb-címvédő veszprémi így választolt: „Nem kell kitalálni semmit. Állóképességi hetet tartottunk, ami nem tesz jót a gyorsaságnak. Épp ez a négy hét kell a felpörgéshez, hogy az utolsó fél körön, és különösen az utolsó százötven méteren már ne tudjanak gyorsabbak lenni nálam. Ezt fogjuk a helyére tenni, azaz most semmi tragikus nem történt, pontosan tudtuk, hogy nem én leszek a leggyorsabb a végén, ezért törekedtem arra, hogy a lehető legjobban szétszakítsuk a mezőnyt, ez pedig sikerült, azaz az én szememben kifejezetten jól sikerült ez a verseny.”

Betlehem Dávid is büszke lehet magára: junior Európa-bajnokunk 7. lett az olasz tengerben (csak klubtársa és másik öt talján előzte meg) – míg a hölgyek között Olasz Anna lett a legjobb magyar, ő 11. lett.

A szakágban a felnőtteknek a világbajnokság a következő állomás, a Világkupa július 8-án, Párizsban folytatódik – míg itt, Setubalban jövő héten a junior Európa-bajnokság mezőnye küzd meg az áramlatokkal.

 

FINA Világkupa, 1. állomás, Setubal

Férfiak: 1. Gregorio Paltrineri (olasz) 1:53:45, 2. Domenico Acerenza (olasz) 1:53:47, 3. Rasovszky Kristóf 1:53:52… 7. Betlehem Dávid 1:55:15… 26. Gálicz Péter 1:58:46… 28. Sárkány Zalán 1:58:48

Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:09:30… 11. Olasz Anna 2:10:47… 14. Rohács Réka 2:16:01… 16. Balogh Vivien 2:17:46…

Hasonló bejegyzések