Felpörgött az olimpiai úszócsapat „bővítési folyamata”: a 125. Szerencsejáték Zrt. Országos Bajnokság második napján négy újabb versenyző teljesítette a párizsi kvalifikációs szintet: Milák Kristóf esetében inkább az volt az érdekes, hogy pályafutása során 12-szer úszott 1:53-on belül 200 pillangón (az úszósport történetében az övéin kívül összesen 10 ilyen idő született). Klubtársa, Márton Richárd is A-szintet teljesített, akárcsak Kovács Benedek Bendegúz 100 háton és Késely Ajna 400 gyorson. Utóbbi távon Rasovszky Kristóf és Holló Balázs vb-kvótát szerzett.

 

Miközben a világ legjobb kétszáz pillangósai minden reggel elrebegnek egy imát, hogy az év fő versenyén sikerüljön 1:53 alá menniük (általában hasztalan), Milák Kristóf a kaposvári ob-n pályafutása során 12. alkalommal ért a falhoz a mások számára álomhatárnak számító időn belül (1:52.58 – minden idők 14. leggyorsabb úszása ezen a távon). Csak összehasonlításképp: a sportág történetében mindössze öt versenyzőnek sikerült valaha 1:53-on belül úsznia, Michael Phelpsnek ötször, Cseh Lászlónak kétszer, Chad le Closnak, Daya Setonak és Takeshi Matsudának egyszer-egyszer (Le Clos-nak és Matsudának 3-4 századdal csupán). Azaz öten összesen tíz 1:53-on belüli úszásra voltak képesek, Milák egymaga 12-szer teljesítette a távot ennél gyorsabban.

 

Hogy ez olimpiai A-szint, az ő esetében szóra sem érdemes – annál boldogabb volt az Eb-hez hasonlóan ezúttal is második helyen beérő Márton Richárd: a klubtárs ugyanis szintén „megugrotta” a párizsi részvételhez szükséges „magasságot”. Milák egyébként ötödik aranyát nyerte kedvenc távján, a Covid-betegség utáni, 2020-as ezüstérem rontotta csak el 2018 óta tartó győzelmi sorozatát – az a „malőr” itt történt Kaposvárott, most ezt is zárójelbe tette végleg.

 

A hölgyek aranyérmét is Virth-csapattag vitte el, Kapás Boglárka kemény csatában előzte meg Sebestyén Dalmát és Jakabos Zsuzsannát – ez volt zsinórban a negyedik győzelme (igaz úgy, hogy 2020-ban és 2022-ben nem indult).

 

Hamarosan újabb kiválóság szökött be Párizsba: Kovács Benedek Bendegúz 100 háton teljesítette a kvalifikációs szintet – két napon belül másodszor. Szerdán a BVSC mixed vegyesváltójának első embereként jelezte, megvan a sebessége az ötkarikás kvótához, de a szabályok értelmében csúcs és szintidő nem érhető el ebben a számban még első emberként sem (csak olyan versenyen, ahol ugyanazon nembeli úszók indulnak). Csütörtökön viszont a 100 hát fináléjában kétséget sem hagyott afelől, hogy lassan ő lehet az elsőszámú hátúszónk – további öt századot faragva előző napi idejéből (53.67), 37 századot „vert” az ötkarikás vonalra. A hölgyeknél Ugrai Pannának nem sikerült ugyanez, igaz, ettől még relatíve simán nyerte a számot.

 

Ötven gyorson harmadik éve a Szabó Szebasztián–Milák Kristóf párbaj jelenti a bajnokság egyik fénypontját: 2021-ben Milák 22.19-cel győzött, aztán 2022-ben pontosan ugyanennyivel lett ezüstérmes, mert akkor Szabó már 22 másodpercen belül ért célba – miképp most is. Milák is javult, ám az idei legjobbját még tovább javító győrivel szemben nem volt igazi esélye. A hölgyeknél Senánszky Petra komoly fölénnyel győzött, ugyanakkor kötelező megemlíteni, hogy Verrasztó Evelyn lett a második, így 21 (!) évvel az első bajnoki érme után lépett sokadszor is dobogóra.

 

Négyszáz gyorson Rasovszky Kristóf evés közben jön meg az étvágy-alapon vette célba az olimpiai A-szintet, és majdnem össze is jött neki, fél másodperc hiányzott hozzá (viszont a vb-szint simán meglett) – miközben második aranyát szerezte itt Kaposvárott, és a legjobb úton tempózik afelé, hogy a tavalyi ob-hoz hasonlóan ismét megcsinálja a 400-800-1500 triplát. A második Holló Balázs szépen kicentizte a vb-kvalifikációt: századra megúszta a fukuokai „határidőt” (3:48.15) – így az eddigi „üres számban” gyorsan elkelt mindkét hely.

 

A hölgyek távján aztán érkezett az újabb párizsi idő, Késely Ajna jóvoltából: a december óta Kovács Ottóval készülő kiválóság a gwangjui vb óta nem úszott ennyire jól (ott századokra volt a dobogótól), és 4:06.35-tel tükörsimán megúszta az ötkarikás indulásra jogosító időt. Ajna egyébként zsinórban nyolcadszor lett érmes ebben a számban, az utolsó hat alkalomból ötször tudott győzni.

 

A váltóknál a BVSC-sek behúzták a harmadik elsőségüket is, Kovács Benedek Bendegúz biztos, ami biztos, harmadszor is szintet úszott a vegyesváltó első embereként – majd a zuglóiak sorozatát végül a hölgyek döntőjében törte meg a Vasas négyese.

 

Nyilatkozatok

 

Milák Kristóf, 200m pillangó, aranyérem, olimpiai A-szint

„Arra számítottam, hogy Ricsi beleáll az első százba – így is történt; és arra, hogyha beleáll, akkor talán nem bírja annyira a második százat – így is történt. Azt éreztem, hogy ez jó ritmusú, könnyed úszás volt, megfeszülés nélkül, az idő is nagyjából megfelelő, azaz elégedett vagyok. Most egyébként egy kicsit más típusú munkát végeztünk az edzőtáborban, nagyobb fókusz került a száz-kétszáz gyorsra, mert szeretnék ott is előrelépni.”

 

Márton Richárd, 200m pillangó, ezüstérem, olimpiai A-szint

„Most, hogy már nem csak váltóúszó vagyok, de egyéniben is mutattam valamit, elkezdtem érezni a nyomást, hogy igen, teljesítenem kell. Úgyhogy rendszeresen járok is edzésre, nem úgy, mint a régi szép időkben. Viszont ezt a nyomást nem érzem tehernek, nagyon örülök, hogy itt tartok most.”

 

Kapás Boglárka, 200m pillangó, aranyérem

„Rettentően rosszul esett, a napokban iszonyú fáradt voltam. Teljesen meg voltam győződve, hogy 07-es időt úszok, nem is gondoltam, hogy ez 08 lesz. Az utolsó ötven rendkívül fájt, a végére nagyon besavasodtam. Viszont ezzel az idővel megvan a világbajnoki A-szint, így ez kicsit megnyugtat.”

 

Kovács Benedek Bendegúz, 100m hát, aranyérem, olimpiai A-szint

„Végre egyéniben is sikerült megúsznom az olimpiai szintet, és nagyon örülök, hogy megyek a világbajnokságra is, mert nyáron mindig jobban megy minden. A száz hát rendkívül gyors, a rajt után először felnézek, és máris jön a forduló… Most a végét kicsit elrontottam, az utolsó tempókat jobban meg kellett volna nyújtanom, és akkor az országos csúcs is meglehetett volna, de emiatt nem bánkódom, mert elég fikszen hozom ezeket az 53-as időket.”

 

Késely Ajna, 400m gyors, aranyérem, olimpiai A-szint

„Ma egy karcos Ajnát látott mindenki. És az összes interjúban elmondom, mennyire hálás vagyok Wladár Sándor elnök úrnak, Sós Csaba bának és új edzőmnek, Kovács Ottónak – ők voltak azok, akik átsegítettek pályafutásom egyik legnehezebb periódusán, tartották bennem a lelket. És most itt vagyok, és újra úgy izgultam a döntő előtt, mint régen, és nagyon jól esett az úszás, könnyed volt délelőtt, és most délután is, bár éreztem kis nyomást, az új edzővel meg kell mutatnom, de sikerült, és emiatt most hihetetlenül boldog vagyok.”

 

Rasovszky Kristóf, 400m gyors, aranyérem

„Boldog vagyok nagyon, hiszen világbajnoki A-szintet úsztam és az olimpiai is közel volt, de emiatt nem kesergek. Furcsa volt, mert azt gondoltam, az eleje jól megy majd, a vége meg fájni fog, mégis a második fele sikerült jobban érzésem szerint. A cél az, hogy a vb-n 400-800-1500-at ússzak medencében, azon vagyunk, hogy ez összejöjjön.”

 

Szabó Szebasztián, 50m gyors, aranyérem

„Nagyon örülök ennek az időnek, meg is lepődtem rajta, mert az ob előtti utolsó héten nem edzettem, beteg voltam, elhagyott az erőm – alapvetően tegnap úsztam először komolyabban, több számban is, a száz gyors után rettenetesen rosszul is lettem. Szóval ahhoz képest, hogy egy hét kiesett, ez egy komoly idő, és nagyon jó érzés, hogy ilyen hamar sikerült visszanyernem a sebességem.”

 

Senánszky Petra, 50m gyors, aranyérem

„A legjobbam körül úsztam, azaz nem kellene elégedetlennek lennem, mégis kicsit jobbra számítottam, azaz nem voltam maradéktalanul boldog, amikor felnéztem a táblára. Annak viszont örülök, ahogy a száz sikerült tegnap – igaz, ki is vett belőlem picit –, azon a távon már jól megy az a technika, amit próbálok elsajátítani, ötvenen ezt még gyakorolni kell. De nem félek, mert addig több versenyen indulok, így nyáron biztos összejön egy jobb idő.”

 

A 2. nap bajnokai

 

Férfiak

50m gyors: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 21.82

400m gyors: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 3:47.33

100m hát: Kovács Benedek Bendegúz (BVSC-Zugló) 53.67

200m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 1:52.58

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:38.83

(Kovács Benedek Bendegúz, Takács Tamás, Németh Nándor, Mészáros Dániel)

 

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportiskola) 24.97

400m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 4:06.35

100m hát: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 1:01.20

200m pillangó: Kapás Boglárka (UTE) 2:08.86

4x100m vegyesváltó: Vasas SC 4:09.80

(Szabó-Feltóthy Eszter, Olajos Dorottya, Szokol Szonja, Gyurinovics Lili)

 

Hasonló bejegyzések