Kizárták a magyar négyest az 5km-es csapatversenyben – a harmadikként induló Sömenek Onon Kata bóját tévesztett. Reálisan egy 6. hely veszett oda Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint.

Csak a magyar és a szlovák válogatott utánozta a medencés mixed váltókat, és kezdett a két férfiversenyzővel – így amikor Székelyi Dániel után Huszti Dávid másodikként érkezett a váltóhelyre nagy előnnyel, Sömenek Onon Kata szinte egyedül vágott neki a harmadik körnek, miután a franciák már korábban kilőttek előtte. Így nem volt kit követnie, bár ez persze nem magyarázat, hiszen korábban már úszott a pályán – igaz, akkor a rajt után azonnal előre indultak meg, míg most oldalra, balfelé kellett volna menni, megkerülendő a sarokbóját. Kata azonban, hogy az előnyből minél többet őrizzen meg, eltökélten nekivágott a távnak – sajnos ugyanazon az útvonalon, mint két napja, 10 kilométeren, a bóján innen… Hamarosan sajnos a piros zászlót mutatták fel emiatt, a pályatévesztés ugyanis azonnal kizárást jelent.

Szegény, hamarosan könnyes szemmel érkezett, miután hajóra ültették, is visszahozták a partra.

„Ez most így történt, mondtam Katának, kérjen elnézést a többiektől, és ezzel zárjuk is le ezt a napot – mondta Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Próbáltam természetesen vigasztalni, hogy ez sokakkal előfordult, olyan nagyság, mint Gyurta Dani is csinált már rossz váltást a medencében. Ez egy tanulság, nyilván többet nem fordul vele ilyen elő. Szerencsére, nem egy érem ment el, mert ha realisták vagyunk, tudjuk, hogy nagyjából a hatodik helyre érkezhetett volna ez a csapat.”

„Tényleg nagyon sajnálom, hogy így alakult… – szipogott Kata. – Csak az volt bennem, hogy menjek, mert jó pozícióban voltunk, és mindenképp akartam tartani az előnyt a lehető legtovább…”

A viadalt végül a hollandok nyerték, ezúttal a németek 1500-as bajnoka, a füredi Vk győztese, Florian Wellbrock tapasztalta meg, milyen az, amikor Ferry Weertmannal kell vállvetve csatázni a záró száz méteren – itt egyébként jóval egyértelműbb volt a panelnél a helyzet, a holland 0.6-tal érintette meg előbb.

A két legjobb, Rasovszky Kristóf és Olasz Anna egyébként már a 25km-re készül – a legutolsó hírek szerint a mai 17.2 fokról jelentősebben nem hűlhet le a víz, bár az éjszakára és reggelre elég nagy esőt ígérnek, a tervek szerint teljes egészében megtartják a zárónapi viadalt.

Hasonló bejegyzések