Hatodik helyen jutott a döntőbe a férfi gyorsváltó, amelynek tagjai aztán egy rögtönzött stand-up keretében vezették le, hogy holnap reggel miként faragnak további tizedeket a mostani időből. A nevetések közepette azért átjött: tényleg komolyan gondolják, hogy hétfő reggel robbantanak egy nagyot. Az egyéni számokból a váltó befejező-embereként remeklő Németh Nándor jutott tovább 200 gyorson, a 12. helyen.

Női és férfi száz háton igazából „ismerkedés” zajlott az uszodával, hiszen mind Burián Katának, mind Telegdy Ádámnak a kétszáz a fő száma, míg Bohus Richárd egyértelműen a zárószámra, a gyorsváltóra összpontosított. Ettől függetlenül Katának mindössze 0.03 másodperc hiányzott a középdöntőhöz (1:00.07, 18. hely), Ádám már messzebb volt (54.42, 29. hely), míg Ricsit túldelfinezés miatt (15 méternél tovább volt a víz alatt) diszkvalifikálták.

Kétszáz gyorson Németh Nándornak összejött a továbbjutás, a 12. helyen (1:46.19), Kozma Dominiknak nem (1:48.87, 30. hely). Női négyszázon Késely Ajnáért szorítottunk, aki azonban messze járt a legjobbjától, és a 4:05.34-es idő a 10. helyre volt elég, azaz lemaradt a fináléról.

A happy endről ugyanakkor a férfi gyorsváltó gondoskodott: Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd és Németh Nándor parádésan tartotta magát az amerikaiak és az ausztrálok társaságában, és végül a második futam harmadik helyén zártak (3:12.73), ami sima továbbjutást ért. Megjegyzendő, hogy Németh 47.46-os utolsó száza, 0.11-es váltásra egészen elsőrangú produkció. A váltó így a 7-esen úszik majd, s mint a fiúk közölték: „Úgyis az a szerencsepályánk” – utalva arra, hogy ott harcolták ki a csodaszámba menő vb-bronzérmet 2017-ben, a Duna Arénában.

 

Nyilatkozatok

 

Németh Nándor

„A kétszáznak az elejében még van, azt gondolom, holnap tudok egy kicsivel jobbat jönni, és meglátjuk, az mire lesz elég. Lesz ugyanennyi időm levezetni, mint ma is, szerintem elég jól sikerült a száz most is, egyedül a célbaérés volt rettenetes, szerencse, hogy nem jött utánam senki, mert annyira rosszul jött ki, hogy szerintem hamarabb rajtolt volna. Holnap jobban kell odaérnem a falhoz, akkor lehet 47.2, a többiek is javulnak, szóval bármi megtörténhet.”

 

Milák Kristóf

„Kicsit furcsán érzem magam, általában a nagy versenyeken az első úszás mindig jól sül el, jó ritmusban szokott kijönni belőlem a feszkó. Most pont az ellenkezője történt, nagyon nem éreztem jónak ezt az egészet, sokkal közelebb akartam jönni a legjobbamhoz, ennél sokkal gyorsabbnak kell lennem. És úgy gondolom, leszek is, mert én jobban tudok reggel úszni, mint a többség, és ezt szeretném holnap megmutatni.”

 

Szabó Szebasztián

„Nekem figyelnem kell holnap, mert egy kicsit jobban elkezdtem, mint kellett volna, vitt a szívem. (Milák K. balról: „Elkezdte kergetni a kis víz alatti kamerát!”) Igen-igen, gondoltam, most akkor megmutatom, hogy én gyorsabban tudok úszni, mint a víz alatti kamera, ám azt csak húzták előttem, én meg kezdtem savasodni, erre figyelnem kell, de nem lesz gond, holnapra rendben lesz ez.”

 

Bohus Richárd

„Szerintem ma mindenki beletette, amit bele kellett a továbbjutáshoz. Már kifelé jövet beszéltük, hogy szólunk Csaba bának, kicsit megbolygatjuk ezt a felállást, mert akkor még hatékonyabb lehet az egész. Kristóf is tud ennél jobbat, Szebi nem kergeti a kamerát, nekem már nincs a hát előtte, és csak erre figyelek, Nándi pedig hozza ugyanezt, akkor azt gondolom, rendben leszünk.”

 

Késely Ajna

„Én most nagyon csalódott vagyok… Azt gondoltam, az Európa-bajnokság óta elvégzett felkészülés minden szempontból hozzásegített ahhoz, hogy itt a csúcsformámat hozhassam. Nagyon keményen készültem, ledobtam még több kilót, foglalkoztam a testemmel, foglalkoztam a lelkemmel, mindent annak rendeltem alá, hogy az olimpián jól szerepeljek. És ehhez képest most az Eb-időmtől elmaradtam két másodperccel, és a döntőbe sem tudtam bekerülni. Talán az is benne volt, hogy túlságosan Titmusra koncentráltam, hogyha kicsit messzebbről is, de az ő tempójában haladjak, ahelyett, hogy kizárólag magamra fókuszáltam volna. Miközben az is benne van, amit (Güttler) Karcsi bá’ mondott, hogy a felkészülésem alapján most inkább a nyolcszázhoz van meg a sebességem, ami persze így is lehet, csak én mégis négyszázon voltam rangsorolva a harmadik legjobb idővel, még ha az két évvel ezelőtti is. Azért természetesen össze akarom szedni magam a folytatásra.”

 

Telegdy Ádám

„Én a százból sosem szoktam következtetéseket tenni a kétszázra, mert nagyon másként úszom a két számot. Lehetett volna jobb, arra megfelelt, hogy versenyen is lássam a medencét, ami egyébként fantasztikusan jó. Épp ezért nagyon várom a kétszázat – meg persze (Kapás) Bogi kétszáz pillangóját.”

 

Burián Kata

„Első úszásra ez nagyon jó volt, sajnálom, hogy három századon múlt a továbbjutás. A szélen nehéz versenyezni, talán a belső pályán még jobb is lehetett volna, ráadásul a benyúlást is elrontottam. Én a kétszázra készülök, ez pedig elég biztató volt felvezetésnek.”

 

Kozma Dominik

„Az a gáz, tényleg érzed, ahogy öregszel. Most őszintén, itt volt ez a junior Eb, jön egy 16 éves gyerek, szór egy 1:45-öt, amit te még próbálsz célba venni, és látod, hogy ő ennyi idősen simán kirázza, te meg harmincévesen pontosan tudod, ennél jobbat, pláne sokkal jobbat már aligha vágsz ki az asztalra. És akkor átvillan rajtad: minek? Mert jön a fájdalom megint. A fájdalom, amire tizennégy évesen vártál, hogy átéld, mert tudtad, hogy attól leszel jobb, és akárhányszor szétszaggattad magad, az maga volt az eufória. Most meg? Már próbálgatod, mit is kéne csinálni, hogy ne úgy fájjon. De tudod, ha komolyan meg akarod rántani, akkor az csak azzal a fájdalommal megy, attól viszont már rettegsz, és egyáltalán nem szeretnéd úgy átélni. Bónuszként a harmincadik helyről elvisznek doppingvizsgálatra – na ez tökéletesen leírja ezt a napot.”

 

Hasonló bejegyzések