Ahogy reméltük, vártuk, a hölgyeknél is dobogós lett mindkét magyar finalista 200 pillangón: Kapás Boglárka győzött, Hosszú Katinka pedig ezüstérmet szerzett. Kétszáz vegyesen a férfiaknál Cseh László némiképp váratlanul megelőzte az ifjú, a tegnapi produkciójához képest kontúrokkal haloványabb Kós Hubertet (4. és 5. hely). Az elődöntősök közül Milák Kristóf 200 gyorson, Szabó Szebasztián pedig 50 pillangón zúdult a pénteki finálékba.

A kétszáz pillangó 2018 óta gyakorlatilag magyar felségvíznek számít: Milák Kristóf és Kapás Boglárka egyaránt aranyat nyert a 2018-as glasgow-i Eb-n, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon, és a sorozat folytatódott a mostani Eb-n is. Annyi a változás, hogy a legutóbbi Eb-n Kenderesi Tamás ezüstérmes volt, most bronzot szerzett, míg Hosszú Katinka 2012 után az Eb-n is visszatért kedvenc távjára, és másodikként zárt most Bogi mögött (2010-12-ben győzött).

Ez a finálé ugyanakkor már különbözött az előzőektől: a 400-800-1500 gyorsakról a 2017-es év után átnyergelő Bogi 2018-ban szárnypróbálgatva lett első, 2019-ben önmagát is meglepve – most viszont már egyértelműen uralta a terepet, sebészi pontossággal kivitelezett taktikája tökéletesen működött. Nem várt, hogy hátulról hajrázza le a többieket, már száznál elkezdett felpörögni, aztán az utolsó hosszon nem adott esélyt az üldözőknek. Katinka szintén remekül indult meg 125 környékén, ugyanakkor saját bevallása szerint nem a saját kedvenc taktikájával úszott ezúttal, és így a lassabb kezdés után nem maradt esélye Bogi utolérésére.

Miközben a rutinos hölgyek pontosan tudták, mi a teendő a fináléban, Kós Hubert érezhetően megreccsent kissé a magára pakolt nyomástól, avagy már egy napja is megjegyezte, hogy meglehet, kissé túltolta a középdöntőt a junior világcsúccsal. Az tény, ha csak megússza ugyanazt az időt, most bronzérmes, ha csak öt századot javít rajta, akkor második – ám beleragadt az első százba, a mell még nem az erőssége, így a gyorson már nem tudott a többiek után eredni. A surranó pályán még Cseh László is megelőzte, aki harmadszor is simán hozott egy 1:58-at, aminek az előzmények ismeretében még örült is, de közölte, át kell beszélnie edzőjével ezt a három úszást, mielőtt dönt a folytatásról – merthogy az ezt firtató kérdést most nem kívánta megválaszolni.

Ami az elődöntősöket illeti, Milák Kristóf a 7. idővel finalista az új vadászmezőnek számító 200 gyorson, míg a délelőtt a legjobb időt úszó Szabó Szebasztián délután negyedikként kvalifikált 50 pillangón – ugyanakkor Halmai Petra (200m mell) és Burián Kata (100m hát) nem jutott tovább a második felvonásból, igaz, Petra sokat javított egyéni legjobbján.

 

Nyilatkozatok

 

Kapás Boglárka (Európa-bajnok 200m pillangón)

„Igyekeztem mindent kiadni magamból, titkon egyéni csúcsban reménykedtem, úgyhogy most nagyon-nagyon örülök. Nyilván annak is, hogy nyertem, de most leginkább ennek az időnek. Azt viszont tudom, hogy ez az idő az olimpián maximum a döntőhöz lesz elég, azaz még sok munka vár rám. Annak örülök, hogy most már teljesen magaménak érzem ezt a számot, azt érzem, hogy már tudok mindenre reagálni, persze gyakoroltuk is eleget ahhoz, hogy mostanra eljussak erre a szintre.”

 

Hosszú Katinka (ezüstérmes 200m pillangón)

„Kicsit gyorsabban kellett volna kezdenem, de most kipróbáltam, hogy milyen, ha Bogival megyek az elején. Nem ez az én taktikám, igazából nem is szoktam alkalmazkodni, most valamiért inkább ezt csináltam – már látom, hogy jobb, ha a saját ritmusomban úszom, azaz jobban elkezdem. Ez azért bosszant, mert azt érzem, nem úsztam ki most mindent magamból, márpedig én kizárólag akkor tudok elégedett lenni, ha tudom, hogy kijött a maximum, semmi nem maradt, és akkor a helyezéstől függetlenül az egy jó úszás. Ez most nem volt az.”

 

Cseh László (4. hely 200m vegyesen)

„Sok mindent tanultam magamról most már az elmúlt időszakban, egyre jobban látom a helyemet az életben. Nem az úszásban. Látni kell, hogy a döntőben kilenc évvel fiatalabb nálam a második legidősebb, lassan 36 leszek, és kétszáz vegyesen még ott vagyok – nagyjából… Ha ez nem Eb lenne, hanem egy sima verseny, maradéktalanul elégedett lennék, mert nem volt ez rossz. Meglátjuk az olimpiát, beszélek az edzőmmel, a feleségemmel, néhány napot adjanak nekem, hogy leülepedjen ez az egész bennem. Ez volt az utolsó világversenyem – hazai pályán.”

 

Kós Hubert (5. hely 200m vegyesen)

„Nem véletlenül mondtam tegnap, hogy átfutott rajtam, talán nem kellett volna annyira nyomni és junior világcsúcsot úszni, inkább mostanra tartogatni a legjobb időt. Még át kell beszélni, hogy ez a mai miért sikerült így. De ha pozitívumot akarnék találni ebben a két napban, akkor az az, hogy a középdöntő jól sikerült. A járvány miatt az olimpia csúszott egy évet, ezalatt rávettem magam és motivációt gyűjtöttem ahhoz, hogy akkor megcélzom Tokiót, ami úgy néz ki, sikerül – ott pedig egyértelműen a középdöntő lesz számomra a kulcs.”

 

Szabó Szebasztián (döntős 50m pillangón)

„Az idő nem lett jobb, mint délelőtt, de döntőben vagyok. Ott viszont jobb idő kell. Az országos csúcsot jó lenne megdönteni, ha sikerül, akkor biztos az érem.”

 

Milák Kristóf (döntős 200m gyorson)

„Őszintén szólva ez a szám most sokkal jobban érdekelt, mint reggel az ötven pille. Kíváncsi voltam, mire megyek ebben a mezőnyben, és nem rossz, hogy megvan a döntő, de 1:45 kell minimum, hogy egyáltalán közel legyek az elejéhez.”

Hasonló bejegyzések