A MÚSZ Elnöksége még 2011-ben élesztette újjá a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében.

A díjat olyan sportemberek kaphatják, akik:

  • pályafutásukat befejezték, akik tevékenységükkel továbbra is sokat tesznek az úszó sport sikeréért, fejlődéséért;
  • sportvezetők, edzők, akik nélkül a versenyzők eredményes szereplése elképzelhetetlen;
  • akik a hétköznapokban munkabírásukkal, kitartásukkal igyekeznek a magyar úszó sportot segíteni;
  • sportág támogatói, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé teszik a sikerek kivívását.

2018-ban a tagszervezetek jelölései alapján, a Magyar Úszó Szövetség 3 sportszakembernek, Ipacs Lászlónénak, Paulovics Tamásnak és Schmidt Jenőnek ítélte oda a Centenáriumi díjat.

Díjazottaink:

Ipacs Lászlóné, Évi a mai napig meghatározó szerepet tölt be az Újpesti Torna Egyletnél. Gyermekkora óta rajongott a vízi sportok iránt, így már nagyon fiatalon megismerkedett az úszó sporttal, később pedig a kajak-kenu szakosztály sportolójaként szelte a vizet. Az UTE klubjánál hosszú évekig az Úszó Szakosztály vezetője volt a későbbiekben klubtitkárként tevékenykedett, jelenleg pedig társadalmi munkában segíti az Egyesületet. A Kajak-kenu Szövetség Hagyományőrző Bizottságának tagjaként azon fáradozik, hogy a különböző sportágak történetéhez, régmúltjához anyagot gyűjtsön és megismertesse a jelenkorral. Mára terjedelmes anyagot sikerült összegyűjtenie és külsős szakértők bevonásával ezek archiválásán munkálkodik. Ezenfelül pedig az Újpesti Sportvarázs elnevezésű esemény kezdeményezése is az ő nevéhez fűződik, amely mára már hagyománnyá vált a kerületben, így az alsó tagozatos gyerekek számos sportággal megismerkedhetnek.

Paulovics Tamás 1981-ben kezdett el dolgozni a Tiszaföldvári Úszó Clubnál, ahol egy régi, meszelt falú 33-as medencében vezet edzéseket. Késő ősszel és kora tavasszal, mikor még nincs nyitva a strand, versenyzőivel együtt takarítja a medencét, hogy az tréningre alkalmas legyen.
Mai szemmel a KSF-TAO elszámolás tornyok lőréseiből kitekintve talán nem is hisszük, hogy ebbe a klubba nemhogy gyerekek jártak sportolni, de el is jutottak korosztályos bajnokságokra.
1995 szeptemberétől Szentes szép városába költözik, ahol tizenkilenc évig nagycsoportos óvodásokat rak vízre hajnalonként, délután pedig a helyi úszóklub edzéseit vezeti melynek előbb elnökhelyettese, majd az utóbbi néhány évben elnöke lesz.
Megálmodja majd létrehozza régiója egyik népszerű versenysorozatát, amit az idén már XXII. alkalommal rendeztek meg, az Óvodától az Olimpiáig néven.

Schmidt Jenő a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium elismert földrajz-testnevelés szakos tanára, az úszósport elkötelezett híve.
Orosházán, közel 25 éve a tanári feladatai mellett odaadóan végzi a fiatalok versenyre való felkészítését, melynek során a versenyzőitől fegyelmet, pontos, precíz munkát követel meg. Figyelemmel arra, hogy Orosháza nem rendelkezik fedett uszodával, az év 9 hónapjában különböző vidéki településeken végzi a napi feladatait, ami óriási áldozatvállalással jár maga és a családja számára is. Mindezek ellenére Schmidt Jenő töretlen lendülettel végzi tevékenységét, és túl nyomórészben ennek köszönhető, hogy Orosháza városban még él az úszósport. A város lakossága ugyancsak elismeri odaadó és kitartó edzői tevékenységét Személyének köszönhető, hogy a mostoha körülmények ellenére az Orosháza Úszó Egyesület hírneve erősödik, és versenyzői évről évre helytállnak a különböző versenyeken.

 

Ezúton is gratulálunk díjazottjainknak is köszönjük áldozatos munkájukat!