Az óbudai Rozmaring vendéglőben a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának évzáró ünnepségén megemlékeztek a 25 évvel ezelőtti megalakulásról és köszöntötték Bácsi Pétert, az októberi budapesti birkózó-világbajnokság aranyérmesét, valamint Milák Kristóf háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszót.

A hétfő esti eseményen dr. Nébald György a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke örömét fejezte ki, hogy a 153 élő olimpiai bajnokból 44 (!) jelent meg az ünnepségen, azaz az itthon élők 1/3-a. Ők összesen 94 olimpiai érmet nyertek, egész pontosan 62 arany, 21 ezüst és 11 bronz büszke tulajdonosai! (Az úszó olimpiai bajnokok közül Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, Szabó József és Dr. Wladár Sándor volt jelen e különleges eseményen.) Majd dr. Nébald György elnök gratulált a Nemzet Sportolójának választott Varga János birkózónak, és megemlékezett a közelmúltban elhunyt Kulcsár Győző párbajtőrvívóról és Fábián László kajakosról.

Az 1993 szeptemberében életre hívott klub alakuló üléséről készült rövidfilm vetítése után Schmitt Pál, a klub tiszteletbeli elnöke – aki a megalakulástól kezdve végig kísérte annak történetét – kiemelte:

“Negyedszázada alakultunk, de sokkal régebb óta ismerjük egymást. A huszonöt év alatt a klub többé-kevésbé betöltötte hivatását. Lehetett volna több aktivitás, de ami volt, az szívből jött” – fogalmazott. Megemlékezett az egykori elnökökről, Lemhényi Dezsőről és Dömötör Zoltánról is.

dr. Nébald György a klub életéről szólva megemlítette a közös színházlátogatásokat, a kerek születésnaposok köszöntését, s az elhunytakról való megemlékezést, a hagyományápolást.
A legidősebb olimpiai bajnok, Keleti Ágnes, továbbá Schmitt Pál és dr. Nébald György, valamint Szabó József úszó – aki tagja volt a klub első elnökségnek – a klub zászlajára egy, a huszonöt évre emlékező ezüstszalagot kötött, kívánva, hogy a következő negyed század is olyan sikeres legyen, mint az első volt.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára pohárköszöntőjében kiemelte, hogy a klub tagjai között mindig úgy érzi magát, mint egy családban. Ezután a klubtagok Bácsi Pétert köszöntötték, akit Varga János egy birkózókat ábrázoló szoborral ajándékozott meg. A klub titkára, Dobor Dezső által készített, film vetítésekkel kísért interjúban a 18 éves világklasszis úszót, Milák Kristófot a jövő reménységeként méltatták, hiszen mindenki úgy gondolja róla, hogy nem most fordult meg utoljára a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjában.

(MTI alapján)

Hasonló bejegyzések