Így fest, amikor szolidabb napjuk van a magyaroknak: a helsinki junior Európa-bajnokság harmadik napján két aranyat hoztak a fiatalok, mégpedig a csapat két vezére: Milák Kristóf 200 pillangón, Késely Ajna pedig 1500m gyorson. Mihályvári Farkas Viktória ugyanezen a távon negyedik lett – mindössze 14 és fél évesen.

Milák Kristóf március végén felrobbantotta az úszóvilágot, amikor a debreceni országos bajnkságon – három rossz fordulóval – 1:52.71-gyel minden idők harmadik leggyorsabb textildresszes eredményét repesztette 200 pillangón (junior világrekord, egy századra Cseh László 2008-as Európa-csúcsától), ennél gyorsabban csak Michael Phelps és Cseh úszott a szám történetében. Nos, az érdi klasszis most ettől az eredménytől ugyan elmaradt, hiszen – persze utcahosszal – 1:53.94-gyel takarította be második helsinki aranyérmét (egyébként 2016 és 2017 után harmadszor győzött ezen a távon). Teljesítménye ettől függetlenül elképesztő: rajta kívül csak a japán Nao Horomura tudott 1:54-en belülre kerülni az idén, senki más – ehhez képest Miláknak három hónapon belül másodszor is összejött ez a bravúr, ráadásul úgy, hogy az igazi formaélesítést az augusztusi glasgow-i Európa-bajnokságra tartogatja edzője, Selmeci Attila. Ettől függetlenül Kristóf nem volt tökéletesen elégedett, miközben a jégkádban üldögélt a verseny után, hiszen 150-nél még a tavaszi űridejének részidején belül fordult.

A másik aranyérmet Késely Ajna szállította: ő már negyedszer állhatott a dobogó tetejére ezen a versenyen, pályafutása során pedig 14-edszer. Az 1500-at is biztos kézzel, csaknem négy másodperces előnnyel húzta be. Ugyanakkor máris kezd látszani, ki nőhet fel mellé ezeken a távokon, hiszen a csupán 14 és fél éves Mihályvári Farkas Viktória a negyedik helyen végzett.

Ajna egyébként ekkor már túlvolt a 200 gyors elődöntőjén, amelyből elsőként jutott tovább, egyedüliként úszva két percen belül – itt Fábián Fanni 6. idővel ugyancsak finalista. Ifjú hátúszó-reménységünk, Zombori Gábor 200-on is homorított, negyedikként kvalifikálta magát, Szabó Bálint 10. lett. Száz pillangón Barocsai Petra szintén negyedik idővel ment tovább, Hatházi Dóra 13-ikként zárt, míg Ilyés Laura 11. lett 50 háton.

A nap krónikájához még jegyezzük fel, hogy férfi 100 gyorson egyetlen század döntött az izraeli Tomer Frankel javára az orosz Andrej Minakovval szemben – 49.23-mal győzött. No most egy napja Milák Kristóf a mixed váltó első embereként 49.24-et ment, azaz itt alighanem egy érmet sirathatunk (vagy még többet), miután korábban a száz gyors elődöntőjében Kristóf – még a 100 hát bronzának elvesztése (0.01-gyel) okán –, mondjuk úgy, kissé feldúltan versenyzett…

 

A magyar érmesek nyilatkozatai

 

Milák Kristóf (200m pillangó, arany)

„Lehet, hogy nem volt kérdés, hányadik helyen végzek, de én elsősorban magamat szeretném legyőzni 200 pillén, és egyéni csúcsot úszni. Az utolsó 50-ig jó részidőket mentem, de utána történt valami, amit nem tudok megmagyarázni – ennek ellenére azt gondolom, mondhatom azt, hogy büszke vagyok egy arannyal a nyakamban. Van bennem hiányérzet, mert az utolsó ötvenig junior világcsúcs részidőn belül voltam, és jó lett volna, ha végére még ez is összejön, de ha nem itt, akkor majd Glasgow-ban. A 100 pille még hátra van, meglátjuk, hogy alakul a verseny és az időm.”

 

Késely Ajna (1500m gyors, arany)

„Kicsit féltem ettől az 1500-tól, mert nagyon hosszú, és nem tudtam mire számíthatok az ellenfelektől. Azért érzem, hogy ez már a sokadik számom, itt már kétszáznál úgy voltam, hogy jó lenne kiszállni, mert meghalok, de aztán előkapartam a maradék erőm, és megcsináltam. Örülök az első helynek, főleg, hogy 1500-on is sikerült nyernem. Holnap jön a 200 gyors és a 200 vegyes, úgyhogy remélem, kitart ez a forma most már végig.”

 

Junior Eb, 3. nap – magyar döntősök eredményei

 

Férfiak

200m pillangó

  1. Milák Kristóf 1:53.94

 

Nők

1500m gyors

  1. Késely Ajna 16:21.19
  2. Mihályvári Farkas Viktória 16:37.13

Hasonló bejegyzések