Hétfőn közel 130 úszót és edzőt teszteltek koronavírusra. A Wladár Sándor vezette úszószövetség hétfőn hozzákezdett a válogatott versenyzők és a velük foglalkozó szakemberek koronavírus teszteléséhez, amely az egyik feltétele annak, hogy az olimpiára készülő úszók – a külvilágtól elzárkózva – a jövő héttől újra edzésbe állhassanak. Közel 130 versenyző és edző esett át példás fegyelmet mutatva a kiscsoportokra osztott ellenőrzésen, amely csütörtökön az előírásos második teszteléssel folytatódik. A zöld jelzést csak ezek után kaphatják meg.

Selmeci Attilától, a világcsúcstartó Milák Kristóf, a vele együtt készülő Biczó Bence, valamint Márton Richárd edzőjétől is mintát vettek, aki az SzPress Hírszolgálatnak arról számolt be, hogy máris hozzákezdett az olimpiai felkészülés „B” tervének elkészítéséhez. Véleménye szerint a jelenlegi helyzetben a sportvilág csak jól jöhet ki a nyári játékok későbbre halasztásából, amihez alkalmazkodni viszont versenyzőnek és edzőnek is embert próbáló feladatot jelent majd.

„Amíg a tesztelés eredményét nem ismerjük meg, edzőtársaimmal együtt csak házifeladatokat tudunk adni a versenyzőinknek, bízni a fegyelmezettségükben és a leleményességükben – hangsúlyozta a 200 pillangó világcsúcstartójaként a tokiói olimpia első számú esélyesének számító Milák mestere. – Több mint megnyugtató lesz a számunkra, ha a tesztelés minden úszó és edző esetében kétszer is negatív eredményt mutat, mert így a versenyzők abban a tudatban ugorhatnak majd a vízbe, hogy nincs közöttük vírushordozó. A megkönnyebbülést és a biztonság még magasabb fokát ugyanakkor csak az jelentheti, ha az úszók egyenesen a lakóhelyükről érkeznek az uszodába, ahonnan az edzés után kitérő nélkül ugyanoda vezet vissza az útjuk. Aki könnyelműsködik, nem tartja magát az aláírt megállapodás kötelmeihez, az nem csupán magát, hanem egy egész válogatottat fertőzheti meg és hozhatja beláthatatlanul nehéz helyzetbe a közösségét” – szögezte le a Budapesti Honvéd edzője.

A „Selmeci-team” három tagja biztonságos helyet keresve jelenleg futással, otthonában pedig egyszerű sporteszközökkel és a négy fal között is elvégezhető gyakorlatokkal igyekszik tónusban tartani az izomzatát, illetve kivárni azt a napot, amikor megnyílik előttük a Duna Aréna jelenleg még lelakatolt kapuja.

„Versenyzők és edzők eddig jó előre lefektetett edzésterv szerint végezték a munkájukat, világosak voltak a célok, és egyikünkben sem merült fel, hogy vészhelyzet alakulhat ki, ami nem csak Magyarország, hanem szinte az egész világ életmenetét felborítja. Amennyiben a NOB enged a nyomásnak és későbbre halasztja a tokiói olimpiát, az újra tervezés nem lesz egyszerű feladat, ezért jómagam már most egy „B” terv kidolgozásán tőröm a fejemet. Ha az olimpiát történetesen októberben rendezik meg Tokióban, szinte pontosan úgy, ahogy a japánok ötvenhat évvel ezelőtt egyszer már megtették, akkor ehhez kell igazítani a terhelés adagolását, olyan edzésciklusra építkezve, amely számomra is újdonságot jelent. Fogós kérdés, hogy lesznek-e rangos nemzetközi versenyek addig, és mikorra találnak időpontot az elhalasztott budapesti Európa-bajnokságnak. Ez csak a bennem felmerülő kérdések egy része. Igyekszem a lelket tartani a versenyzőimben, az ő kitartásuktól és felelős magatartásuktól is függ, hogy bennem is tovább ég-e a bizonyítani akarás lángja. Én ezen leszek.” – mondta befejezésül Selmeci Attila.

 

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat