Milák Kristóf hét egyéni számban áll rajthoz a május 17-én kezdődő úszóviadalon, ezzel abszolút csúcstartó az 56 tagot számláló magyar válogatottban. A korábban ezen a téren rendszeresen rekordokat döntő Hosszú Katinka ezúttal három fő távjára koncentrál, míg az egyetemes Eb-história legeredményesebb úszója, Cseh László 200 vegyesen nevezett. A magyar legenda a 10. Európa-bajnokságára készül, amivel alighanem egy örökre megdönthetetlen csúcsot állít fel.

 

Az olimpia évében rendezett legutóbbi két Európa-bajnokság sosem látott sikereket hozott a magyar úszósportnak: 2012-ben, Debrecenben az össz-éremszámot tekintve ért el abszolút rekordot a csapat (26 medália – 9 arany, 10 ezüst, 7 bronz), míg 2016-ban, Londonban hivatalosan minden idők legjobb produkcióját láthattuk, hiszen 10-nél állt meg az aranyszámláló (10-4-5). Igaz, ez utóbbi három világnagyságunknak volt leginkább köszönhető, hiszen Hosszú Katinka és Kapás Boglárka 3-3, míg Cseh László 2 egyéni aranyat tett a közösbe, továbbá győzött Verrasztó Dávid és a 4×200-as női gyorsváltó is.

 

Ezúttal kissé visszafogottabbak a várakozások, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke a glasgow-i szereplést állította mérceként (ott négy arany sikeredett), bár jelezte, hazai pályán egy még jobb szereplés sem kizárt.

 

„Bár a szurkolók ezúttal nem lehetnek velünk, azért bízom abban, hogy a megszokott fergeteges buzdítás nélkül is születnek kiváló eredmények – világklasszisok vannak a válogatottban, akik igazi ikonnak számítanak a sportágban” – mondta a MÚSZ elnöke.

 

Wladár Sándor – aki egyébként épp 40 éve lett maga is kétszeres Európa-bajnok, olimpiai győzelmét követően – hangsúlyozta, óriási vállalás a szövetség részéről a kontinensviadal megrendezése, de a támogatóknak köszönhetően kiemelkedően sikeres lehet a rendezvény. „Élvezzük a kormányzat bizalmát, hiszen rendre magas színvonalon teljesít a sportág, és ennek köszönhetően több, a maga területén hasonlóan sikeres magyar vállalat is mellénk állt. Ezek egyike az MVM, amely egyike a legfontosabb támogatóinknak, egyértelmű, hogy az Eb remélt sikerében, az úszóink remélt sikerében ők is joggal osztozhatnak majd.”

 

„Az MVM Csoport elhivatottan támogatja a magyar úszósportot. Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatunk 2021-ben – az olimpiai játékok évében – a Magyar Úszó Szövetség kiemelt támogatója és a LEN Európa-Bajnokság partnere” mondta Jákó Eszter Júlia, az MVM Zrt. csoportszintű kommunikációs igazgatója. „Legkiválóbb magyar úszóinknak nagyon sikeres versenyt kívánunk az idei zárt kapus európai megmérettetésen. Biztosak vagyunk benne, hogy a rendhagyó versenykörülmények mellett is a legjobb formájukat hozzák. Őszintén ígérhetjük, hogy mi pedig a képernyők előtt ugyanolyan lelkesedéssel szurkolunk a magyar csapatnak, mintha ott ülnénk a lelátókon”

 

Ami a konrét éremesélyeket illeti, a glasgow-i győztesek – akik a kvangdzsui világbajnokságon is remekeltek – készek a címvédésre.

Például Milák Kristóf, aki Glasgow-ban szerezte élete első felnőtt aranyát világversenyen, egy évre rá döbbenetes világrekordot úszott a világbajnokságon, és az idén márciusi ob-n elért elképesztő időeredményei azt sejtetik, többször állhat dobogóra, mint 2018-ban. Már csak azért is, mert kedvenc pillangószámai mellett ígéretéhez híven hadat üzen a gyorsúszó-specialistáknak is, mindösszesen hét távra nevezett, plusz három váltóban is ott lehet a medencében.

 

A glasgow-i bajnokok közül Verrasztó Dávid tovább srófolhatja a 400 vegyes „korrekordját”: 2018-ban ő lett a valaha volt legidősebb Európa-bajnoka a számnak 30 esztendősen, és az elmúlt időszakban mutatott teljesítmények alapján egyértelmű, hogy útban a 33. születésnapja felé is a szám fő esélyese – egyszersmind zsinórban negyedszer nyerheti meg a négyvegyest (és hatodszor állhat a dobogón).

 

A hölgyek között Hosszú Katinka arra a három számra koncentrál, amelyeket Tokióban is valószínűleg előnyben részesít (200-400 vegyes, 200 pillangó) – két távon mindenesetre akár magyar 1-2-es befutó is várható, hiszen a pillangón címvédő Kapás Boglárka új kedvenc távja mellett 400 vegyesen is kipróbálja magát, de nosztalgiázni is fog 400 gyorson. Ugyanakkor Katinka tovább javíthat egy egyetemes Eb-rekordot: 200 vegyesen egymás után a hatodik győzelmét arathatja.

 

És ha már rekordok: abban a pillanatban, amikor Cseh László elrajtol a 200 vegyes egyik előfutamában, alighanem egy örökre megdönthetetlen csúcs születik meg – ez lesz a magyar legenda 10. Európa-bajnoksága, amihez fogható pályaívet még sohasem látott a kontinentális úszósport (2002-ben indult először, amikor Milák Kristóf kétéves volt). Korántsem mellesleg 14 bajnoki címével, és azzal, hogy hét egymást követő Eb-n volt aranyérmes, már így is szinte átugorhatatlanul magasra tette a lécet a következő generációk számára.

 

Az úszóviadalok a második héten esedékesek, az első héten elsősorban a nyíltvízi úszók miatt izgulhatunk. Rasovszky Kristóf 5 és 10km-en, illetve a csapatversenyben indul, azaz nem kísérli meg a címvédést 25 km-en, ugyanakkor 5km-en egymás után harmadszor nyerhet (glasgow-i Eb, kvangdzsui vb), míg az olimpiai távon visszavághat a holland Ferry Weertmannak, aki három éve célfotóval (hivatalosan azonos idővel, egyébként 0.04 másodperccel) előzte meg. A hölgyeknél Olasz Anna és Rohács Réka szereplését övezi kiemelt figyelem, hiszen ők ketten június közepén az olimpiai kvótáért szállnak majd harcba.

 

Az Európa-bajnokság magyar nevezései

Hasonló bejegyzések