Az érmek számát tekintve már minden idők legjobb szereplése az eilati, hiszen Rohács Réka révén megszületett a magyar junior nyíltvízi válogatott negyedik dobogós helyezése is a világbajnokságon. Együttesünk jelenleg második helyen áll az amerikaiak mögött a pontversenyben.

Eddig az épp Eilattól átvállalt balatonfüredi világbajnokság volt a csúcspont, ott a nők 10km-es számában elért arany-bronz, plusz a másnapi váltógyőzelem hozott három érmet – most négy versenyzőnk négy egyéni számban állhatott dobogóra, sőt, a további helyezéseknek hála a magyar válogatott jelenleg második a pontversenyben az amerikaiak mögött.

A pénteki 10km-es távon Rohács Réka remekelt, hatodik helyről indult neki az utolsó körnek, és végül sikerült odaérnie harmadikként – óriási csata folyt az érmekért, ő végül 4.4 másodperccel a győztes spanyol Ruiz Bravo mögött „ütött be”, viszont 0.8-cal a franciák felnőtt Eb-n bronzérmet szerzett kiválósága, Lisa Pou előtt.

„Réka edzője, Krajnyák Gyuri elmondott húsz Miatyánkot és negyven Üdvözlégyet az utolsó kör előtt, ez így a Szentföldhöz közel meghozta a hatását – kezdte nevetve összegzését Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Komolyra fordítva a szót, már így is fantasztikus eredmény, amit eddig a fiatalok elértek, még sosem volt négy egyéni érmünk világbajnokságon. Ez annak a tudatos csapatépítésnek, a közös edzőtáborozásoknak az eredménye, amit Gyurival és a többi nagyszerű edzőkollégával csinálunk immár évek óta.”

A pénteki viadalon a másik induló, Vas Luca két kör után tervezetten kiszállt, mint a kapitány elmondta, „Luca a legjobb ezerötösünk, ha medencében kell úszni öt- vagy tízezret, akkor is kiváló, de tömegben, verekedve egyelőre kevésbé tud teljesíteni – viszont a váltó miatt el kellett indítanunk, mert ő nagyon sokat tehet hozzá a szombati eredményhez.”

A férfiaknál Galicz Péter becsülettel végigharcolta a távot, és 11. lett, míg Huszti Dávid a 18. helyen végzett. Szombaton a két váltóversennyel zárul a világbajnokság.

 

Junior világbajnokság, Eilat

10km (18-19 évesek)

Férfiak
1. Michael Brinegar (amerikai) 1:49:55.5
11. Gálicz Péter 1:51:53.9
18. Huszti Dávid 1:55:20.5

Nők
1. Paola Ruiz Bravo (spanyol) 1:57:21.9
3. Rohács Réka 1:57:23.6
Vas Luca nem fejezte be a versenyt.

Hasonló bejegyzések