Az Európa-bajnoki arany után a junior világbajnoki címet is bezsebelte női 4×200-as gyorsváltónk, ismét döbbenetes fölénnyel: csaknem négy másodpercet vertek a második olaszokra a limai FINA-vb nyitónapján. Mindezt úgy, hogy utolsó emberünk, Ábrahám Minna már túlvolt egy 400 vegyesen, ahol őrült csatában lett ezüstérmes!

 

Parádés nyitány a limai junior vb-n: a lányok 4×200-as gyorsváltója Bukarest után itt is a dobogó tetejére állhatott, és akárcsak júliusban, ezúttal sem tudták megszorítani a döntőben Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Gyurinovics Lili, Ábrahám Minna felállásban úszó kvartettet.

 

Pádár Niki egy 1:58.37-es nyitánnyal alapozott – a mezőnyben senki más nem tudott két perc alá menni, még repülőrajtos részidőkkel sem –, innentől már csak ezt az előnyt kellett tartani; ehelyett csak nőtt a különbség minden egyes résztávon, így egy pillanatig nem volt kérdés, hogy meglesz ez az arany is. Hogy nem nyolc másodperces előnnyel, mint Bukarestben, hanem „csak” 3.89-es különbséggel, abba erősen belejátszott, hogy az Eb-vel ellentétben itt Molnár Dóra és Ábrahám Minna is úszott egyéni számot, Minna ráadásul a nap folyamán két négyszáz vegyest, így az Eb 7:59-es idejéből lett most 8:04, de ez is belefért.

 

Ami pedig a négyvegyes fináléját illeti, ott egészen elképesztő csata zajlott a vízben: a japán Mio Naritát nem lehetett megfogni, ugyanakkor a másik két éremért hatalmas tusakodás zajlott, Minnával a főszerepben. Ő féltávnál csupán ötödikként fordult, ám szép fokozatosan jött fel, harmadikként indult neki a gyorsnak, ahol aztán Giulia Vetranóval parádés csatát vívott, és a falnál sikerült „lenyúlnia” egyetlen tizeddel az olaszt. Amúgy négyen zúdultak be 0.78-on belül, közülük Minna volt a leggyorsabb – megjegyzendő, több mint két másodperccel jobb idővel lett ezüstérmes, mint amennyivel a most ötödik spanyol Carrasco lett Európa-bajnok két hónappal ezelőtt. Bukaresti bronzérmesünk, Jackl Vivien is ott volt a fináléban, ő ezúttal a hatodik helyen zárt.

 

Még egy döntőben voltunk érdekeltek: a fiúk 4×100-as gyorsváltója – ellentétben Bukaresttel – ezúttal bejutott a fináléba, és ott végig óriási csatában volt a dobogóért, ám végül be kellett érnie az ötödik hellyel. Magda Boldizsár, Andor Benedek, Bóna Benedek, Mészáros Dániel felállásban harcoltak a srácok, az ezüstérmes franciáktól 0.30, a bronzos litvánoktól 0.18-ra voltak, csak hogy lássuk a döntő „sűrűségét”. A románok – a magyar lányokhoz hasonlóan – ezt az aranyat is besöpörték, ugyanazzal a „módszerrel”, ahogy Bukarestben: David Popovici elpörkölt az első százon, és azt az előnyt már nem lehetett elherdálni – pláne most, hogy a fenomén megint ment egy űridőt, a 47.07-nél eddig csupán nyolcszor úsztak gyorsabban az úszótörténelemben (ebből kétszer ő maga, Rómában).

 

Ami pedig az elődöntőseinket illeti, éppenséggel nem ment nekik rosszul – mindkét 100-as hátúszó finálénak éremreményekkel megyünk majd neki, elvégre Székely Áron harmadik, míg Molnár Dóra a második legjobb idővel kvalifikált. Áronnak a bronzra lehet esélye, Dórinál viszont bármi elképzelhető!

 

Nyilatkozatok

 

Pádár Niki

„Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen hosszú szezon végén egy világbajnokságon is meg tudtuk ezt csinálni. Mindenki hozta a maximumot, junior világbajnokok vagyunk, és nagyon boldogok!”

 

Molnár Dóra

„Nagyon büszke vagyok, hogy a világbajnokságot is megnyertük, csodálatos dolog aranyéremmel kezdeni ezt az eseményt!”

 

Gyurinovics Lili

„Én is nagyon büszke vagyok magunkra, mert a fölényünk tökéletesen érvényesült.”

 

Ábrahám Minna

„Büszkék vagyunk arra, hogy ismét győzni tudtunk, ez egy tökéletes nap volt, csak így tovább!”

Hasonló bejegyzések