Tisztelt Elnökségi tagok!

Tisztelt Bizottsági tagok!

 

Az alábbiakban megküldöm összefoglalómat a LEN, az Európai Úszó Szövetség éves közgyűléséről és az azt megelőző LEN Bureau megbeszélésről,

2022. október 21-22. Antalya, Törökország

Személyzeti – HR ügyek

Az idén februárban vezetésében megújult szervezet egészen mostanáig nem nyúlt a LEN iroda összetételéhez, aminek nyilvánvaló oka a fokozatos átállás mellett az volt, hogy a tisztségétől megfosztott olasz elnök, Paolo Barelli mellett a LEN irodában is két vezető olasz tisztségviselő volt, akikkel még le lehetett bonyolítani a 2022 augusztusi, római LEN Európa-bajnokságot.

A nyár különféle fő versenyeit követően azonban elköszöntek Marco Birritől, a LEN operatív vezetőjétől, míg Gianni Minervini, a LEN eddigi ügyvezetője mostantól ügyvezető helyettesként maradhat a szervezet kötelékében. A LEN vezető pozícióját, miután Szántó Dávid nem vállalta el a felkérést és inkább maradt a MÚSZ kötelékében, a francia Patrice Coste veszi át, aki az UEFA-nál szerzett ismereteit igyekszik átültetni az európai vizes sportok érdekében.

Az operatív működésért felelős iroda további két vezetővel bővült még. A görög Apostolos Tsagkarakis lett a vizes sportok (a vízilabda kivételével minden diszciplína) igazgatója, ő korábban az ISL sorozatban tevékenykedett, míg a vízilabda igazgatói tisztségét mostantól az a horvát Renato Zivkovic kapja meg, aki a nemrég Splitben megrendezett vízilabda Európa-bajnokság Szervező Bizottságának vezetője volt. Előbbit a két meglévő LEN alkalmazott segíti munkájában, míg utóbbi mellé egy később kijelölendő kolléga kerül.

A LEN média és kommunikációs csapatát vezető Nick Davies (akit nyáron neveztek ki) mellé felvesznek marketing és szponzorációs szakértőket, amivel a szervezet bevételeit igyekeznek megnövelni. A LEN iroda új szervezeti struktúráját ábrázoló diagram a csatolt pdf-ben látható.

A közgyűlésen megtörtént a májusban a Bureau-ba beválasztott tagok megerősítése, a következő tisztségek kapcsán:

 1. Josip Varvodic, a LEN első számú alelnöke
 2. Erkan Yalcin, LEN alelnök
 3. Noam Zwi, LEN alelnök
 4. Arno Pajek, Bureau tag
 5. Graeme Marchbank, Bureau tag

LEN működéséhez, döntéshozatali folyamataihoz kapcsolódó beterjesztés

Christer Magnusson, LEN alelnök előterjesztése értelmében strukturált döntéshozatali mechanizmusokat kell a LEN-ben elfogadni, amik tisztázzak és rendszerbe szedik, hogy:

 1. miképp történnek a LEN Bureau megbeszélései;
 2. milyen időközönként legyenek a döntéshozatali megbeszélések (a jelenlegi évi 4 alkalom helyett felvetődött pl. a kéthavi ülésezés lehetősége);
 3. munkafolyamatok rendszerzésére javaslattétel;
 4. a Bureau megbeszélésekről ún. executive summary, rövid, vezetői összefoglaló készüljön és kerüljön megosztásra;
 5. proaktív módon egy krízis management terv kerüljön kidolgozásra;
 6. minden esemény kapcsán egységesített formájú riportok kerüljenek kitöltésre a mindenkori szervezők részéről.

Sportszakmai – versenyrendezési témák

Az egyik leginkább kritikus területnek a 2023-as versenynaptár kapcsán tapasztalt jelentős hiányosságokat érezzük. A 2022-es év végéhez közeledve ugyanis még számos eseménynek nincs házigazdája, kevés a konkrét pályázat, többnyire informális érdeklődések érkeztek be pár szövetségtől. Amit már biztosan tudhatunk, az a rövidpályás Európa-bajnokság helyszíne (Bukarest, 2023. december 5-10.) és a 2023-as Európa Játékok (Lengyelország, Krakkó) keretében a műugrók és a műúszók kontinens viadala, ahol komoly téttel versenyeznek, hisz az esemény a 2024-es párizsi olimpiára kvalifikál.

Az összes többi esemény még függőben van, vagy még pályázati, vagy pedig csak szándéknyilatkozati szinten. Alább pár kiemelt verseny kapcsán egy rövid áttekintés.

A 2023-as utánpótlás EB kapcsán elhangzott, hogy a korosztályokat egységesíteni kell, hisz a hölgyeknél 20, még az uraknál jelenleg 22 év a limit, így ezen eseményen egy egységes U23-as besorolásra lenne szükség. A Szerbiában megrendezésre kerülő esemény amúgy egy második kategóriás versenynek tekinthető, hisz olyan úszók nem vehetnek részt, akik világbajnokságon is indul(hat)nak, így a magyarok számára nem cél a szereplés.

A junior nyíltvízi Európa-bajnokság megrendezésére az olaszországi Piombino kandidál, míg az U17-es férfi vízilabda tornára Zágráb és Málta, a lányok U17-es versenyére Csehország adta be jelentkezését. A vízilabda tornák időzítését szeptember közepéről augusztus elejére tervezik előrehozni, ami a játékosok párhuzamos iskolai kötelezettségének való megfelelést segíti elő.

Egy korosztállyal lejjebb, vagyis az U15-ös fiú és lány vízilabda Európa-bajnokság kapcsán fontos megjegyezni, hogy nem lesz a versenyre kvalifikáló előzetes torna (open rendszer), így jelenleg még nincs arról információ, hogy mennyi csapat várható a Görögországban megrendezésre kerülő tornára.

 

Orvosszakmai beszámoló a Bureau-ban

 

Ewen A. Cameron Bureau tag számolt be a LEN orvosi bizottságával való egyeztetésről, ami a COVID járvány enyhülő fázisa kapcsán fogalmaz meg ajánlásokat. Ennek értelmében a helyi szervezők országában érvényes COVID megelőzési szabályokat kell követni, a látogató nemzet felelőssége megismerni az adott ország hatályos szabályait. Nem szükséges előzetesen bekérni az oltottsági igazolásokat, PCR/antigén teszteket, amennyiben azt a versenyrendezők nem igénylik. Azok a sportolók, akik nem érzik jól magukat verseny előtt/alatt, tesztelni kötelesek, és a rendező ország szabályainak figyelembevételével kell őket szükség szerint elkülöníteni.

Ajánlás érkezett, hogy az orvosi bizottság tagja legyen a fizioterápiát végző szakember is.

Visszatekintés a római Európa-bajnokságra

A 2022-es LEN Európa-bajnokság legvitatottabb eseménye a nyíltvízi versenyek és különösen a 25km-es táv megrendezése volt, ahol végül nem hirdettek győztest. A Bureau-ban elhangzott, hogy a nyíltvízi bizottságot felfüggesztették, annak elnöke, Sam Greetham lemondott. Amíg a vizsgálat tart, fennmarad ez az állapot, de legkésőbb november 7-ig döntést kell hozni, hisz utána a CAS (Nemzetközi Sport Döntőbíróság) felé kell egy összefoglalót beadni.

Beszámoló az ún. LEN pillérek reformja kapcsán

 1. 1-es pillér: Integritás és good governance (jó/átlátható vezetés) – 6 prioritási témában (pl. Integritás Egység elindítása) elvégezték a munkát
 2. 2-es pillér: Sportágunkat mindenki számára elérhetővé tenni – a hatból öt prioritási témában megkezdték a munkát, az utolsó függőben lévővel az antalyai kongresszus után kezdenek el dolgozni
 3. 3-as pillér: a vizes sportágak együttműködése és tudásmegosztása – 1 prioritás kész, ötből 4 folyamatban, a fennmaradó egy feladatnak is hamarosan nekikezdenek
 4. 4-es pillér: a fenntarthatóság kapcsán a LEN-t felkészíteni a jövőre is – 1 prioritási téma kész, a többit folyamatosan végzik. A pillérek kapcsán a pontos feladatlista a kongresszust követően kerül részletes megosztásra.

 

Pénzügyi beszámoló

 

Tomas Kucinskas, a LEN kincstárnoka tartott összefoglalót. Alább pontokba szedve a legfontosabb gondolatok:

 

 1. Idén 1,6m Euró támogatást terveznek kiosztani a szövetségek között, ami az eddigi legmagasabb összeg lesz. Jövőre csak rövidpályás Európa-bajnokság lesz, így az akkorra tervezett támogatás mértéke 1m Euró, ami 2024-ben megduplázódik.
 2. Pénzügyi szempontból 2022-ben lehet breakeven, vagyis nullszaldós a LEN működése.
 3. 2021-es pénzügyi riport, valamint a külső és a belső audit elkészült
 4. 2021 végén 5,2 millió Euró volt a LEN bankszámláján, ami idén szeptemberre 6,5m Euró összegre nőtt meg
 5. A LEN bevételeinek kb. 50%-a versenyrendezői jogdíjakból folyik be, ami hosszútávon nem fenntartható, hisz a különféle kormányzatok finanszírozzák a versenyek megrendezését, ami a jelen nehéz gazdasági környezetben sok kockázatot rejt.
 6. A LEN kincstárnoka szerint más nemzetközi sportszervezetek bevételeinek 80%-a érkezik a szponzoroktól és a közvetítési jogdíjakból, a cél, hogy ilyen és ehhez hasonló arányokat realizáljon a LEN is
 7. A LEN személyzeti átalakítása és a megnövelt irodai létszám 6-700e Euró többletköltséggel jár évente, így a szponzorációs bevételek növelése lehet minderre a fedezet. Az idei 500e Euró bevétel helyett a cél jövőre 1m, míg 2024-re 1,5m Euró szponzorációs bevétel.
 8. A LEN márkájának ismertebbé tétele az aktívabb közösségi média jelenléttel is elősegíthető. Amíg a 2022-es római LEN EB tartalmai 141m közösségi médiás felhasználóhoz jutottak el valamely felületen, addig az idei atlétikai kontinensviadal hírei majd ötször annyi felhasználóhoz, így a fejlődési irány adott.

Sport konzultációs beszámoló

Robert Datnow, tartott előadást, hogy a LEN csapata számára külső tanácsadóként miképp segítik majd a megújulást.

FINA reform bizottsági összefoglaló

Michele Bernasconi, a FINA Reform Bizottságának vezetője tartott még beszámolót a küldötteknek, alább pár fontos gondolat a prezentációból:

 

 1. FINA új alkotmány tervezete elkészült
 2. A FINA Bureau méretét a földrajzi és a nemek közötti nagyobb diverzifikálás jegyében megnövelik
 3. Új korhatárokat és maximalizált ciklusokat vezetnek be a tisztségviselők esetében
 4. Költségcsökkentés jegyében a személyes megbeszélésekre fordított kiadásokat csökkentik (ellensúlyozva a nagyobb döntéshozatali testületet)
 5. Csökkentik a specializált bizottságok számát
 6. Készül egy új audit rendszer, a hangsúly a transzparencián és az integritáson lesz

Üdvözlettel:

Wladár Sándor

Hasonló bejegyzések