Az előző napokhoz méltó véget ért a junior nyíltvízi Európa-bajnokság Máltán: az utolsó két versenyszámot inkább lefújták. Hivatalosan a tenger túlzottan nagy hullámai miatt, ám a csapatok úgy látták, vasárnapra már végképp nem tudtak megfelelő létszámú rendezőt mozgósítani a helyiek.

Az eredetileg szombat délutánra meghirdetett, a váltóverseny részleteit ismertető technikai értekezlet ismét csak elmaradt, miután a szervezők nem tudtak konkrét pályarajzzal és biztonsági tervvel szolgálni. Vasárnap reggel az európai szövetség technikai bizottságának vezetői felvázolták a pályát, ám a bójákat a rajt előtt nem sokkal még csak ímmel-ámmal rakosgatták ki a helyiek, ráadásul nem tűnt igazán bizalomgerjesztőnek, hogy egy fémponton előtt lett volna a váltóhely, amely az egyébként kétségkívül hullámzó tenger esetében nem tűnt feltétlenül biztonságos választásnak. Egy tengeri vízilabda-pálya ráadásul igencsak leszűkítette a területet, ám a máltaiak közölték, nem tudják elvinni a köteleket, mert a klubtagok bármikor jöhetnek játszani…

Végül sikerült valamiféle kompromisszumot találni, ám fél órával az eredetileg kitűzött első váltó rajtideje után a szervezők hirtelen bejelentették, lefújják a versenyt, mert túl nagyok a hullámok – mindenkinek megköszönték a részvételt, majd távoztak.

„A csapatok tüntető tapssal fogadták a bejelentést, ám túl sokat nem tehettünk – közölte Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Hullámok? Voltak, ez tény, de azt hiszem, egy tenger esetében ez megszokott. A Balatonon az országos bajnokság nagyobb hullámok között zajlott, de ez nyíltvíz, mindenki tudja, mire vállalkozik. Ráadásul nem több órás versenyről volt szó, hanem váltóról, ahol egy-egy úszónak csak 1250 métert kellett volna megtenni. Egyértelmű, hogy már végképp nem volt elég emberük, hajójuk, így gyorsan találtak egy okot, hogy ne kelljen folytatniuk a vesszőfutást. Egy ilyen verseny esetén egyébként minden normális szervezőnél készülnek egy B-tervvel, ha mondjuk valami időjárási anomália adódik – de úgy fest, a máltaiaknak A-tervük sem volt.”

A kapitány felháborodása érthető, a váltóban rendre érmeket szereztünk az elmúlt időszakban – így egy arannyal és egy ezüsttel zárta az Eb-t a küldöttség, ami szép eredmény, harmadik helyet jelenti az éremtáblán, Gellért Gábor mégsem volt boldog. „Ez az egész hétvége úgy ahogy van, egy katasztrófa volt, a résztvevők többsége videókat készített a lehetetlen viszonyokról, és mi is azon vagyunk, hogy hivatalos úton fejezzük ki a felháborodásunkat az európai szövetségnek. Több érem ment el azon, hogy a legalapvetőbb kellékek sem voltak a helyükön a versenyek során.”

 

A junior Eb éremtáblája

 

Franciaország  4 – 0 – 0
Oroszország   1 – 3 – 2
Magyarország  1 – 1 – 0
Németország  0 – 1 – 1
Spanyolország  0 – 1 – 0
Olaszország   0 – 0 – 3

 

Hasonló bejegyzések