Parádés idők születtek a férfiak zárónapi döntőiben a debreceni országos bajnokságon: Kozma Dominik a világ idei második legjobb idejével nyerte a 200 gyorsot, akárcsak Szilágyi Csaba a férfi ötven mellett, ahol ismét országos csúcsot döntött. Vajdasági társa, Szabó Szebasztián még ennél is nagyobbat homorított száz pillangón, ahol a világranglista élére ugrott, Milák Kristófot és Cseh Lászlót megelőzve (Cseh 20. ob-ján szerepelt, és nyert újabb hat érmet a négy nap során, amivel 159 nagymedencés ob-medáliánál tart, amiből 111 arany). A hölgyeknél Hosszú Katinka újabb két aranyéremmel dúsította kollekcióját – összesen négy elsőséggel zárt Debrecenben –, míg Burián Katának a hátúszó-számokban, Késely Ajnának pedig 400-800-1500 gyorson sikerült tripláznia.

A nap első őrültebb időeredményét Kozma Dominik szállította, akiről ismét bebizonyosodott, hogyha elkerülik a sérülések, akkor már tavasszal is bármire képes lehet – most speciel a világ második legjobbját repesztette 200 gyorson, ennél idén csak a világbajnoki címvédő, momentán egy visszataszító doppingügyben érintett kínai Szun Jang tudott jobbat (4 századdal). Tán ennél is jobban perspektívába helyezi az 1:45.77-et, hogy ezzel tavaly nyáron Eb-ezüstöt szerzett volna Doma, aki most biztosította helyét a gwangjui vb-csapatban, és még az olimpiai A-szintet is kipipálta. Milák Kristóf is szépen jött, ideje elég arra, hogy akár a vb-n is induljon ezen a távon (és neki is megvan a tokiói szint).

Hamarosan csatlakozott Szilágyi Csaba, a vajdasági mellúszó a 100 után az 50 méter országos csúcsát is lebombázta – ezen a távon is csupán az aktuális világbajnok és világrekorder, őfelsége Adam Peaty úszott gyorsabban 2019-ben. Ezután jött a másik délvidéki versenyző, Szabó Szebasztián, aki meg egyenesen a világ idei legjobbjával nyerte meg a száz pillangót Milák Kristóf és Cseh László előtt. Milák egyébként öt egyéni számban indult, és mind az ötben érmes lett: két arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal zárta az ob-t.

A férfiaknál Bohus Richárd húzta be az 50 hát bajnoki címét, a mögötte beérő Balog Gábor még elkapta a gwangjui csatlakozást egy A-szinttel. Nyolcszázon Kalmár Ákos és Rasovszky Kristóf ölre menő csatát vívott, végül a bajaiak fiatal klasszisa 0.04 másodperccel megelőzte a nyíltvízi Európa-bajnokot – igaz, a vb- és olimpiai A-szinttől idegesítően kevéssel, két tizeddel elmaradtak mindketten (Ákosnak megvan a B-szintje – de júliusig még lehet ennél jobbat menni).

A hölgyeknél Hosszú Katinka ma is odatette magát, mind a száz pillangót, mind a kétszáz gyorsot magabiztos versenyzéssel nyerte meg, így összesen négy aranyéremmel zárta a debreceni fellépését (és bónuszként még 200 gyorson is vb-indulási jogot szerzett).

Ezerötszázon Késely Ajna és Kapás Boglárka megerősítette vb-csapattagságát, egyszersmind az első ízben olimpiai programba került távon máris a „tokiói vonal” fölé kerültek – Ajna egyébként egy szép 400-800-1500-as mesterhármassal zárt. Burián Kata pedig a hátúszó triplát csinálta meg, azaz a két hosszabb táv után ötvenen is a legjobbnak bizonyult, míg Sztankovics Anna a mellúszók egyhosszozását nyerte biztosan.

Az ob-t záró vegyesváltókat a hölgyeknél szokás szerint a győriek nyerték, míg a férfiaknál a BVSC Cseh Lászlóval és Németh Nándorral „feldúsulva” utcahosszal lett első – azaz Cseh méltó módon zárta pályafutása 20. felnőtt országos bajnokságát. A sportág élő legendája az itt szerzett újabb hat dobogós helyezéssel (3-2-1) most 159 nagymedencés éremnél, és azon belül 111 aranynál tart.

 

A negyedik nap bajnokai

 

Férfiak

200m gyors: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 1:45.77

800m gyors: Kalmár Ákos (Baja) 7:54.57

50m hát: Bohus Richárd (BVSC-Zugló) 24.99

50m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior) 26.83 – új országos csúcs

100m pillangó: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 51.34

4x100m vegyes: BVSC-Zugló 3:38.51

(Bohus Richárd, Takács Tamás, Cseh László, Németh Nándor)

 

Nők

200m gyors: Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest) 1:57.78

1500m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 16:22.57

50m hát: Burián Katalin (BVSC-Zugló) 28.72

50m mell: Sztankovics Anna (Miskolci VSI) 31.47

100m pillangó: Hosszú Katinka (Irom Swim Budapest) 58.68

4x100m vegyes: Győri Úszó SE 4:09.89

(Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni)

 

Világbajnoki A-szintet teljesített (mai eredmények)

 

Férfiak

200m gyors: Kozma Dominik, Milák Kristóf

50m hát: Balog Gábor

 

Nők

200m gyors: Hosszú Katinka

 

Olimpiai A-szintet úszott

 

Férfiak

200m gyors: Kozma Dominik, Milák Kristóf

 

Nők

1500m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka

 

Nyilatkozatok

 

Kozma Dominik:

„A száz döntője után éreztem, hogy bennem van a robbantás esélye kétszázon – csak a sprinten hiányzott a sebesség, mert ugye kimaradt a gyorsítás, Bohus Ricsivel és Bernek Petivel antibión élünk két hete, és köhögünk, mint az állat. Viszont az állóképesség nem ment el szerencsére, ez látszott ma, tényleg csukott szemmel úsztam végig az egészet, csak magamra koncentráltam, tudtam, melyik delfin legyen lazább, melyik keményebb, de a kétszáz mindig ment, és ezt most így fogom tolni a vébéig, lehet reszketni tőlem.”

 

Hosszú Katinka:

„Összességében elégedett vagyok, jól éreztem magam ezen az ob-n. Szerintem a kettő pille tüskéje azért még megmarad egy darabig, ugyanakkor ez akár egy égi jel is lehet, mert az olimpián egy napon van a kétszáz vegyessel, szóval nem kizárt, hogy el kell engednem. Ami biztos, az a kétszáz és a négyszáz vegyes, ezek jól is mennek, aztán eldöntjük, hogy mi jöjjön még ezek mellé.”

 

Szilágyi Csaba:

„Éreztem már a száz mell után, hogy bennem van a 26-os idő, de ez azért mégiscsak a negyedik nap. Nem vagyok most talán olyan jó formában az állóképességet tekintve, féltem, hogy kicsit elfáradok, viszont a reggeli úszás egész jó volt, és nagy öröm, hogy sikerült 27 alá mennem végül.”

 

Szabó Szebasztián:

„Tudtam az ötven után, hogy van esélyem megnyerni a százat is, de ezt az időt tényleg nem vártam. Nagyon örülök, az volt a cél, hogy Tokióra a szintet megússzam, és hogy ezzel az számmal szépen lezárjam ezt az ob-t.”

 

Bohus Richárd:

„Nagyon örülök ennek az időnek, nem gondoltam, hogy ilyen gyors leszek, úgy látszik, még egy 50-et le tudok úszni. Nagyon jó volt, csak, hát ugye a 100-ra kellene összpontosítani az olimpia miatt. Ahhoz képest ez egy nagy mérföldkő volt, mert sohasem úsztam még ilyen időt országos bajnokságon.”

 

Késely Ajna:

„Kellemesen ment, aztán a végére jött az jó fájdalmas 1500-as érzés, főleg, amikor Bogival az utolsó 100-nál elkezdtünk hajrázni. Az volt a taktikám, hogy egy ideig Bogival megyek, aztán a végén gyorsulok, de mint látható volt, neki is pont ez volt a taktikája. Érezhető volt mindkettőnknél, hogy egy kellemesebb iramban megyünk, és a végén dől el, ki ér célba elsőnek. Örülök, hogy nekem sikerült.”

 

Sztankovics Anna:

„Sokkal jobbnak éreztem, mint amilyen lett az idő, sokkal jobbnak éreztem, mint ahogy reggel ment, mégis 4 tizeddel rosszabb lett. Arra készültem, hogy jól fog elsülni ez a bajnokság, ám sajnos ez nem teljesen így sikerült.”

 

Burián Kata:

„Nem számította rá a tegnapi a 200 hát után, hogy így fog menni, de nagyon jó volt a rajtom, ami nagyon sokat fejlődött az utóbbi egy hónapban, és az edzőm is biztatott, hogy ezt kihasználva nyerjem meg ezt a számot is. Sokáig egy sérülés hátráltatott, úgyhogy igazából az utóbbi egy hónapban tudok fájdalommentesen edzeni, ezért nagyon örülök az aranyérmeknek.”

 

Kalmár Ákos:

„Nagyon jó verseny volt, bár nem azt a taktikát úsztam, amivel terveztem a beugrásnál. Gondoltam, meglepem Rasót egy korai hajrával, de csak nem akart leszakadni, így az utolsó 200-on már bekapcsoltam a lábam, holott csak az utolsó 100-on szoktam. Viszont, lehet, ez kellett most ahhoz, hogy én érjem el előbb a falat.”

Hasonló bejegyzések