Bay Béla-díjat kapott Kovácshegyi Ferenc. Az emberi erőforrások minisztere a kiemelkedő edzői tevékenységének, jelentős nevelő-oktató munkájának, valamint életútjának elismeréseként adományozta a díjat az UTE mesteredzőjének.

 

Kovácshegyi Ferenc nem kevesebb, mint nyolc olimpiai aranyból vette ki a részét (a teljesség igénye nélkül – Darnyi Tamás, Szabó József, Czene Attila, Gyurta Dániel). 1977-ben, Széchy Tamás mellett kezdett edzősködni. Kiemelt figyelmet szentelt a szárazföldi edzésnek – mondhatni teljesen új alapokra helyezve ezzel az úszóedzések metodikáját.

1992-től a katari úszóválogatott szövetségi kapitánya volt, majd hazatérését követően Széles Sándorral kezdett el dolgozni a Jövő SC-ben. Gyurta Dániel felkészítésében oroszlánszerepet vállalt, amelynek eredményeképp az athéni olimpián ezüst, majd Londonban, 2012-ben aranyérmet nyert a mellúszó. Risztov Éva mellett is segédkezett Kovácshegyi, a londoni aranyból ő is kivette a részét.

Jelenleg az UTE csapatában lát el edzői munkát, Kapás Boglárka, Gyurta Gergely, Kós Hubert gyakran táplálkoznak a tanácsaiból. Mindemellett egyetemi oktatóként próbálja átadni tudását a jövő generációinak, valamint az Európai Úszószövetség (LEN) technikai bizottságában képviseli a magyar nemzetet.

Gratulálunk!

Hasonló bejegyzések