Az első magyar női úszó, aki érmet szerzett nyíltvízi világbajnokságon, kétszeres Európa-bajnok és az egyetlen magyar úszó, aki Európa-bajnokságon érmet tudott nyerni, miután gyermeket szült.

 

Kovács Rita egyike volt azoknak, akik a nyíltvízi úszás hajnalán már komolyan foglalkoztak a szakággal. Először 1991-ben, Perthben került fel a nyíltvízi úszás a világbajnokság programjára, méghozzá a maratoni táv, azaz a 25 km. Kovács Rita természetesen elindult a távon, egyéniben az előkelő negyedik helyen végzett, csapatversenyben bronzérmet szerzett. Az 1994-es római vb-n már az egyéni érme is összejött, 25 kilométeren ezüstérmes lett.

 

Az Európa-bajnokságokon is tündökölt a magyar úszó, hiszen 1995-ben a bécsi Eb-n, míg ’97-ben Sevillában lett aranyérmes. Mondani sem kell, a szakág első női Európa-bajnoki aranyérme természetesen a nevéhez fűződik. Közel nyolc évig volt távol a sporttól (visszavonult, gyermeket szült), hogy aztán 2006-ban, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon visszatérjen és Balatonalmádiban megmutassa, 36 évesen és anyukaként is a világ élmezőnyébe tartozik. Óriási bravúrral, a versenyt nagyjából 9800 méterig vezetve (az utolsó kétszáz méteren hajrázták le) ezüstérmet nyert 10 km-en a hazai grémium előtt.

 

Kovács Rita a világkupákon is remekelt, nem kevesebb, mint 16 alkalommal nyert, ezzel a mindmáig a legsikeresebb magyar női nyíltvízi úszó a világkupa győzelmeit tekintve.

 

Kovács Ritát 2023. május 6-án iktatják be a Nemzetközi Nyíltvízi Úszók Hírességek Csarnokába.

 

Hasonló bejegyzések