Sikerült emlékezetessé tenni a zárónapot a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon: Kós Hubertnek végre sikerült megszereznie pályafutása első érmét egy felnőtt világversenyen – 400 vegyesen állhatott a dobogóra a 18 esztendős klasszis. A csupán 13 főt felvonultató, kifejezetten fiatal magyar válogatott az éremtáblán az 5., a pontversenyben a 7. helyen zárt, Szabó Szebasztián pedig holtversenyben elnyerte az Eb legjobb egyéni teljesítményéért járó különdíjat és a vele járó 25 ezer eurót!

 

Hubi már délelőtt nagyon fente magát, amikor a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe – nagyon akarta a dobogót, pláne azok után, hogy 200-on a junior Európa-csúcs is csupán a negyedik helyre volt elég. Most pedig végre minden úgy alakult, ahogy szerette volna: bár az első kettő – az orosz felnőtt Eb-aranyérmes Ilja Borogyin és a 200-on őt megelőző olasz Razzetti – utolérésére nem volt esély, a harmadik helyért folyó csatát végig uralta Hubi. Itt is egy-egy orosszal és olasszal vívott, ám mindvégig megőrizte fél testhossznyi előnyét, majd a célban a levegőbe sújtott – új egyéni csúcs, meg minden, tökéletes zárása a Eb-nek.

 

„Ez egy bosszúhadjárat volt a maga nemében – közölte Hubi. – Mindenért, ami itt történt velem, velünk, a kétszázért, meg azért is kellett az érem, mert már elegünk van a sok negyedik helyből! Sajnos, az első kettő még messze van, azt viszont tudtam, hogy a másik olasz és orosz lesz az ellenfél. A gyorsra ráfordulva érzékeltem, hogy ez most már csak rajtam múlik, az én kezemben van, úgyhogy beletettem mindent, nem engedtem, hogy ezt most elvegyék tőlem. Mondjuk most járni alig bírok, úgy fáj a lábam, de nekem ez az érem mindennél fontosabb volt.”

 

Úgy ám – és jöhet aztán a többi is, avagy úgy tűnik, lesz élet a férfi vegyesúszók frontján Cseh László és Verrasztó Dávid után is.

 

Késely Ajnának kevés híja szintén összejött a bronz – az ő esetében a két orosz, a jelenleg a francia hosszútáv-specialistánál, Philip Lucas-nál edző Kirpicsnyikova és Jegorova esett úgymond az akciórádiuszon kívül, az azonban már az előfutamban is látszott, hogy a májusban ezeken a távokon triplázó olasz Simona Quadarella még messze van a szokott formájától. Annak idején, a 2018-as glasgow-i Eb-n épp 400-on egészen fantasztikus versenyt vívott vele Ajna – és most is hasonlóan alakult minden, sőt, ezúttal a mi lányunk érte el előbb a falat; csakhogy közben a nyolcason a német Göse még náluk is picit sebesebben hajrázott, így Ajna negyedik lett.

 

Egészhetes teljesítményét egy 6. hellyel koronázta meg a szegediek ifjúsági Európa-bajnoka, Pádár Nikolett 200 gyorson, míg 800-on Betlehem Dávid vágta ki a rezet, nem is elsősorban a 7. hellyel, hanem az ifjúsági országos csúcs megdöntésével. Németh Nándor szintén hetedikként ért célba, ám erre nem fog emlékezni az utókor, a jegyzőkönyvbe ugyanis a DSQ jel kerül a neve mellé: ő maga sem tagadta, hogy bemozdult a rajtjel előtt, ami automatikus kizárást jelent. „Le tudtam volna főzni egy kávét, mire megnyomta a gombot” közölte Nándi kissé indignálódva, mert egyébként mások is panaszkodtak a férfiviadalt indító orosz bíró nem túl úszóbarát, a szokásosnál hosszabb kivárásokkal operáló stílusára.

 

A magyar válogatott így is helytállt: a szokásosnál jóval kisebb és az elmúlt évtizedekhez képest abszolút fiatal csapattal sikerült a csapatversenyben a 7. helyen végeznünk – az éremtáblán Szabó Szebasztián triplájának hála az 5. hely a csapaté (Milák Kristóf egy ezüstöt, Kós Hubert pedig egy bronzot tett a közösbe).

 

Szebi egyébként különdíjasként zárt: világrekord-beállítása 1000 FINA-pontot ért, mivel a fehérorosz Ilja Simanovics szintén megcsinálta ugyanezt 50 mellen, így a férfiaknál ők ketten végeztek holtversenyben az egyéni legjobbat felvonultató lista élén, jutalmuk fejenként 25 ezer euró.

Hasonló bejegyzések