A 200 pillangóról – legyen az férfi, vagy női – csak szuperlatívuszokban lehet most már itthon beszélni, hiszen úszóink sikert-sikerre halmoznak ebben a számban a kvangdzsui vb-n, így 24 órával Milák Kristóf felfoghatatlan világcsúcsa után, Kapás Boglárka állhatott a dobogó legfelső fokára, hiszen a szerdai elődöntőben nála jobbat úszó két amerikai vetélytársát hagyta most ott az utolsó 50-en, és végül elsőként érte el a falat a mai szenzációs fináléban.

Szokás szerint a mezőnyben megbújva kezdett Bogi, hogy aztán a nyolcadikról a negyedikre, aztán a negyedikről az első helyre repüljön. A tőle megszokott tanítanivaló ritmusváltás és hajrá meghozta a sikert és áttörte végre azt a bűvös 2:07-es határt, így összejött a 2:06.78, azaz a hőn áhított egyéni csúcs, ami tényleg nélkülözhetetlen volt a győzelemhez.  Ezzel pedig egyúttal megszerezte második nagymedencés vb érmét, így a kazanyi 1500 gyors vb bronz mellé, jött egy 200 pillangó arany is.

Szilágyi Liliánától akárcsak az elődöntőben, itt is taktikus úszást láthattunk, ami ezúttal egy vb 6. helyet ért (2:07.68), Lilu két tizeddel az ötödik helyezett brit Thomas után csapott célba.

Ha már a hatodik helyeknél tartunk, akkor jutott még a mai napra, hiszen 100 gyorson Németh Nándi a hatodik legjobb időt érte el (48.10), ami itthon mostantól az első, hiszen Nándi ezzel az úszással, a saját korábbi országos csúcsát döntötte meg, szóval szépen halad egy 47-tel kezdődő idő felé.

A Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású 4×200-as gyorsváltó már délelőtt kiharcolta az olimpiai kvótát. Délután már nem volt más hátra, mint a lehető legjobb helyen végezni abban a mezőnyben, ahol az ausztrálok és amerikaik szinte végig világcsúcs részidőn belül úsztak, végül az ausztrál váltó érte el hamarabb a falat és ezzel együtt új világcsúcs is született (7:41.50), még a mi lányaink egy igen értékes hatodik helyet szereztek (7:54.57).

Holnap jön a folytatás és újra lesz kiért szurkolni, hiszen Telegdy Ádám elképesztően jó úszással a 6. helyen kvalifikálta magát a 200 hát döntőjébe!