Továbbra is van élet a magyar vegyesúszásban: Jackl Vivien kicsivel több, mint 13 és fél évesen, a nála másfél-két esztendővel idősebbekkel lépést tartva bronzérmes lett 400 vegyesen a bukaresti junior úszó Eb nyitónapján. A középdöntőzés is kiválóan ment a mieinknek, többen is sokat ígérő időkkel és helyen jutottak tovább. Apró szépséghibája a napnak, hogy a női gyorsváltó a várt érem helyett egy sajnálatos, úszásközbeni rosszullét miatt végül nyolcadik lett.

Parádésan kezdődött a bukaresti junior Európa-bajnokság: az első döntőben Jackl Vivien rögtön bronzérmet nyert 400 vegyesen. Nem árt tudni, hogy Vivien október közepén lesz csupán 14 esztendős, azaz nem akármilyen fegyvertény, hogy ilyen parádésan helyt állt a 16-17 évesek között.

„Délelőtt elég szomorú voltam, mert csak 4:52-t jöttem, holott legalább 4:50-et szerettem volna – mondta Vivi az eredményhirdetés után. – Most a döntő jobban sikerült, bár az egyéni legjobbamat meg akartam javítani, ami nem sikerült, viszont a bronzéremnek nagyon örülök. Pillangón sikerült mennem a többiekkel, a hát nagyon jól sikerült, aztán jött a mell, ahol még sokat kell fejlődnöm, viszont gyorson vissza tudtam jönni. Összességében nagyon boldog vagyok, hogy sikerült együtt mennem a nálam idősebb lányokkal, és többüket is sikerült megelőznöm.”

A viadal átalakított programjában ezután elődöntők özöne következett. A férfi 50m mell kivételével mindegyikben úszott egy, de inkább két magyar, és nem is akárhogy.

A 200-as gyorsúszó-számokban Pádár Nikolett címvédőhöz méltóan óriási fölénnyel lett első, míg Gyurinovics Lili a 6. helyen kvalifikált. A férfiaknál Mészáros Dániel ötödikként ment tovább, és szerdán harcban lehet az éremért – Kovács Attila is megharcolt azért, hogy ha csupán öt századdal is, de nyolcadikként bejusson a fináléba.

Az ötvenes távokon a felnőtt vb-n is megvillanó Komoróczy Lora a második legjobb idővel lett döntős háton – a fiúknál Székely Áron parádézott, és holtversenyben harmadikként zúdult tovább, csupán Ángyán Máténak (15.) jelentette a középdöntő a végállomást. Ötven mellen az utóbbi idők trendjei alapján örülnünk illett annak, hogy van egy középdöntősünk – Barna Bianka végül 15. lett. Kétszáz pillangón – ahol az összes létező rekordot Milák Kristóf tartja (korosztályosak, Eb-csúcs a felnőtt top idők mellett) – Cserfalvi Olaf révén is van magyar a döntőben (7. idővel), Zombori-Szalontai Ferenc 12. lett.

Aztán jöhettek (volna) a nagy izgalmak: a második idővel fináléba került magyar lányok gyorsváltós csatája az olaszokkal és a britekkel. Ami egészen 160 méterig tartott, amikor Rátkai Zsófi a második helyen úszva egyszer csak megállt, és a kikönyökölt a kötélre, majd némi szünet után végül tovább ment, ám így a csapat nyolcadikként zárt. Mint kiderült, brutális adag vizet nyelt úszás közben, alig kapott levegőt, az orvosok segítségével tudott csak kijönni a medencéből, majd tíz percen keresztül kapta az oxigént, míg végül jobban lett.

„Sajnos, tüdőre nyelt egy nagy adag vizet, és ez érthetően sokkolta, szerencsére most már jobban van, jelen helyzetben nincs ennél fontosabb” – közölte később Biczó Bence csapatvezető.

Hasonló bejegyzések