Egy hónappal a 19. FINA Világbajnokság rajtja előtt sajtótájékoztató keretében mutatták be az érmeket, illetve a budapesti esemény mottóját: Make History (Írj történelmet!). A jegyértékesítés is elindult, három hullámban érkeznek majd a belépők az online felületre, ahol igen kedvező árakon lehet a jegyekhez jutni.

„Rohamtempóban készültünk az elmúlt száz napban, de jelentem, jól haladunk, amihez az is kellett, hogy ilyen páratlan mértékű összefogás jött létre sportágak, szervezők és az összes résztvevő partner között, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a 400 vegyesből az utolsó száz méterre fordulunk rá, jön a hajrá, már savasodik az izomzat, sípol a tüdő, de a szívünk, tudásunk, akaratunk garantáltan el fog vinni a célba, és leküzdünk minden nehézséget” – mondta el Wladár Sándor, a MÚSZ és a szervező-bizottság (szb) elnöke.

Ezután bemutatták a világbajnokság érmeit, melyek kapcsán Szántó Dávid, az szb operatív igazgatója megjegyezte: „Korábban a logót is megmutattuk, amelybe az éles szeműek akár több dolgot is beleláthatnak, de maradva a vizes sportoknál, a hullámokat és a vizet szimbolizálja. Legalább ilyen fontos az esemény szlogenje, a ’Make history’, amely tökéletesen összefoglalja azt a munkát, amelyet a sportolók és szervezők is beletesznek egy világbajnokságba. Ne felejtsük el, rekordidő alatt sikerült tető alá hozni ezt az eseményt, amely önmagában is történelmi tett, de ennél is fontosabb, hogy mi közösen szeretnénk történelmet írni, így egy hazai rendezésű vb sikere nem csak a szervezők munkájának szól, hanem minden magyarnak.”

Íme az érmekről készült kisfilmek linkjei:

https://www.youtube.com/watch?v=vzU9eX9TyeU&list=PLCjPv-hB2Jh6mInCb9abGZcRmSyhvI3O7&index=1

https://www.youtube.com/watch?v=KP7z_GQ-eA8&list=PLCjPv-hB2Jh6mInCb9abGZcRmSyhvI3O7&index=4

Eddig 180 ország jelentkezett, és akár 2700 sportoló is részt vehet a világbajnokságon, de pontos számokat a nevezés lezárulta után – június 8. – közölnek a szervezők.

A mai napon elindult az online jegyértékesítés is, a jegyárak lehetővé teszik, hogy a lehető legtöbben megnézhessék a világ legjobb vizes sportolóit – az úszóviadalon a délelőtti előfutamokat már 1500 forintért is meg lehet tekinteni, a jobb helyek pedig a döntőkre

19 ezer forintba kerülnek. A vízilabda csoportmérkőzések jegyei 4-8 ezer forintért vehetők meg, a döntők prémiumkategóriás tikettjeiért 24 ezret kell fizetni. A műúszás és a műugrás jegyei 1-5 ezer forint között mozognak, míg a nyíltvízi úszásra egységesen 3000 forint a belépő, viszont minden oda megváltott jegy egésznapos bejutást tesz lehetővé a Lupa Beachre. A jegyeket a www.fina-budapest2022.com oldalon keresztül lehet megvenni.

Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgatója ismertette, hogy az esemény költségvetése nettó 27 milliárd forint, ezen felül kalkulálják a FINA-nak fizetendő 4.5 milliárdos jog- és pénzdíjat. Az szb vezérkarának tagjai közül Oszkó Péter, korábbi pénzügyminiszter ennek kapcsán megjegyezte: „Az mindenképpen könnyítő tényezőnek számított, hogy a létesítmények már megvannak és hogy már rendeztünk ilyen nagy volumenű eseményt, nehezítő tényező egyértelműen az idő rövidsége volt. Ahogy korábban is nyilatkoztunk erről, egy nagyon feszes és nagyon szigorú pénzügyi keretet állapítottunk meg, így különösen örülök, hogy ehhez tudtuk magunkat tartani.”

Váradi József, a Wizzair vezérigazgatója hozzátette, a turizmus napjainkban már kiemelt ágazat minden országban, és egy ilyen színvonalú sportesemény, mint a FINA Világbajnokság óriásit lendít a hazai idegenforgalmon. „Ismerve a piaci helyzetet, stratégiailag jobbkor nem is történhet egy ilyen esemény. Rengetegen jönnek majd az országba és főként Budapestre. Hozzátartozik a képlethez, hogy a költségvetésből elköltött minden állami forint negyven százaléka a turizmusnak, illetve a befizetett adóknak és járulékoknak köszönhetően vissza is fog oda áramlani. Budapestnek pedig külön lehetőséget teremt a vébé, hogy újrapozicionálja magát, és ismét felfigyeljenek a városra” jelentette ki Váradi József.

A 19. FINA vb egyedi lesz azért is, mert három társrendező-város – Debrecen, Sopron és Szeged – is bekapcsolódik a lebonyolításba, az első héten a vízilabda-torna csoportmérkőzései zajlanak majd náluk. Ennek kapcsán Vári Attila, az MVLSZ elnöke közölte: „A helyszíneket bejárva elmondhatjuk, hogy nem csak a fővárosban, de a vidéki helyszíneken is minden előkészület kiválóan halad, a helyiek nagyon lelkesek. Érezni azt, hogy megmozdult az ország, és sokan várják már, hogy elstartoljon a vb. Jó volt látni, hogy három fiatal tehetség mutatta be az érmet, csillogott a szemük – mi őértük dolgozunk, egy ilyen eseményen pedig még inkább meg tudjuk mutatni, hogy a fiatalok és az utánpótlás jelentik a jövőt.”

A 19. FINA Világbajnokság június 17-én rajtol és július 3-ig tart. Az úszás és a műugrás a Duna Arénában lesz, a vízilabda-torna magyar érdekeltségű csoportmeccsei, valamint az egyenes kieséses szakasz a Margitszigeten zajlik majd – ugyanitt lesz az első héten a műúszás is –, a többi csoport Debrecenben, Sopronban és Szegeden játszik, míg a nyíltvízi úszók a Lupa-tavon versenyeznek.

Hasonló bejegyzések