Hosszú Katinka egyszerűen megállíthatatlan vegyesen, ma újra felállhatott a dobogó legfelső fokára a kinai Rövidpályás VB-n – immáron negyedszer az elmúlt öt napban – miután a 400 és 100 után a 200 vegyest is győzelemmel pipálta ki. Parádés teljesítménnyel zárta az idei utolsó világversenyét, 5 nap alatt érmet szerzett, egész pontosan egy ezüst és 4 arany a mérlege.

Első helyen jutott délelőtt a 200 vegyes fináléjába, ahol olyan kihívói akadtak, mint az olimpiai bajnok kínai Ye Shiwen, Kathleen Baker, Emily Seebohm, vagy az amerikai Melanie Margalis, aki végül a második helyen végzett Katinka mögött.

Katka remekül elkapta a rajtot és végig diktálta a tempót. Mellen már egy fél testhosszal vezetett, amit még tovább növelt gyorson, így idei legjobbját úszta, a mezőnyből egyedüliként 2:04-en belül (2:03.25), amivel ő maga is nagyon elégedett volt.

De jöjjön egy kis statisztika, és akkor vegyük végig az eddigi eredményeit ebben a számban, mert ez brutális teljesítmény. Katinkát 200 vegyesen utoljára a 2012-es isztambuli rövidpályás vb-n előzték meg, azóta 200 vegyesen nyert:

• 1 olimpiát (2016)
• 3 nagypályás világbajnokságot (2013, 2015, 2017)
• 3 nagypályás Európa-bajnokságot (2014, 2016, 2018 – de itt nyert 2010-ben és 2012-ben is)
• 3 rövidpályás világbajnokságot (2014, 2016, 2018)
• 3 rövidpályás Európa-bajnokságot (2013, 2015, 2017)

– és ami igazán durva: a világkupákon 2013 és 2018 között 44-ből 44 versenyt húzott be ezen a távon!

A délután további részében még két magyarért, Bernek Péterért és Gyurta Gergelyért szoríthattunk 400 vegyesen. A fiúk beletettek mindent a 400-ba, amit lehetett, szinte századra ugyanannyit úsztak, de ez most nem volt elég az éremhez. Bernek Péter – sok hónapos kihagyást követően – szédületesen kezdett és sokáig dobogós helyen úszott, végül idei legjobb idejét teljesítette (4:04.71) és a 4. helyen végzett. Gyurta Gergely is rákapcsolt a finisre, de most három századdal Peti után csapott célba az 5. helyen (4:04.74). Jót versenyeztek, de nem voltak maradéktalanul boldogok a medencéből kiszállva.

Holnap jön az utolsó nap és Kalmár Ákos 1500 gyorson, aki számunkra a délelőtt egyik hőse volt, hiszen a 0-ás pályán 8 másodpercet javított egyéni legjobbján és így 7. idővel bekerült a vasárnapi fináléba!

 

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka: “Az öröm leginkább annak szólt, hogy ez volt az utolsó szám. Igazából ez volt az első, amikor leginkább magamra figyeltem, nem a mezőnyre, mint a többinél – leginkább az volt a célom, hogy végre 2:04 alá menjek, mert ezt elég régóta szeretném, és ez reális elvárásnak tűnt most. Nagyon örülök, hogy sikerült, így kifejezetten jó érzésekkel jöttem ki a vízből. Alapvetően nem arról van szó, hogy most élvezem az úszást, vagy hogy újra élvezem az úszást, mert azzal korábban sem volt gond, így egy éve, Koppenhágában sem. Inkább annyiban volt ugye más 2018, hogy a magánéletemben történt változások azért mégiscsak összekeveredtek az úszással, és ezt az új helyzetet meg kellett szoknom, normálisan kellett kezelnem. Mostanra jól beállt minden, tizenhat hét komoly edzése után ezzel a világbajnoksággal megtettem az első igazán komoly lépést Tokió felé.”

Bernek Péter: “Én nem lehet elégedetlen, remélem, Gege sem az. Na jó, ő az. Nekem ebben ennyi volt. Ami egyfelől gáz, mert ez volt az utóbbi évek leggyengébb mezőnye (Daja) Szetót leszámítva, szerintem (Verrasztó) Dávid verheti a fejét a falba, hogy végül nem jött el… Másfelől örülök, mert még két hónapja sem gondoltam volna, hogy egyáltalán itt lehetek, a szörnyű nyári betegségek után, azaz hiába szerettem volna 4:03 körül jönni, erre most nemigen volt esélyem. 2012 óta ez az első decemberi rövidpályás világ- vagy Európa-bajnokság, ahol nem nyerek érmet, sajnálom, hogy megszakadt a sorozat, ennek ellenére azt gondolom, most emiatt a negyedik hely miatt nem kell szégyenkeznem.”

Gyurta Gergely: „Á, ezt nem hiszem el. De nem tudtam gyorsabban úszni most valamiért. Nem volt gond a szélső pályával, végig láttam mindenkit, Szetót leszámítva, vele nem is foglalkoztam. Nyomtam, ahogy tudtam, de valamiért most ennyi jött össze. Azért dühöngök, mert a tavalyi koppenhágai időmmel meglenne a világbajnoki bronzérmem. Délelőtt jobban fájt, most nem annyira, viszont mégis egy másodpercre voltam a dobogótól, és nem tudnám megmondani, hol tudtam volna hozni ennyit.”

Kalmár Ákos: „Az egyéni legjobbam körül szerettem volna úszni, ez a nyolc másodperc engem is meglepett, nagyon örülök neki. Jól sikerült a felkészülés, ez azért egyértelműen látszik ezen az időn. Eleinte kicsit morcos voltam a nullás pálya miatt, de végül teljesen rendben volt, tudtam menni az amerikai sráccal, sikerült felvenni egy jó ritmust, ennek köszönhető ez az eredmény.”

 

Magyar eredmények a döntőben – Rövidpályás VB, Hangzhou – 5. nap

 

NŐK

200 vegyes

1. HOSSZÚ Katinka HUN 2:03.25
2. MARGALIS Melanie USA 2:04.62
3.BAKER Kathleen USA 2:05.54

 

FÉRFIAK

400 vegyes

1. SETO Daiya JPN 3:56.43
2. FRASER-HOLMES Thomas AUS 4:02.74
3. ALMEIDA Brandonn BRA 4:03.71
4. BERNEK Péter HUN 4:04.71
5. GYURTA Gergely HUN 4:04.74

Hasonló bejegyzések