Három éremmel folytatta szereplését a magyar válogatott a kazanyi junior úszó Európa-bajnokságon. Török Dominik márk indított egy ezüsttel 200 pillangón, majd Mihályvári Farkas Viktória szerzett bronzérmet 1500 gyorson, majd egészen ihletett úszással a fiúk 4×200-as gyorsváltója a hetes pályán jött be a harmadik helyre!

Török Dominik Márk a legjobb idővel érkezett a 200 pillangó fináléjába, ám azt sejteni lehetett, hogy ez nem lesz hasonló diadalmenet, mint a lányok döntője, mert nagyon kiegyenlített volt a mezőny. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint egy napja, a két cseh kőkeményen elkezdte, Márk közöttük úszva inkább a saját tempójában haladt, bár így, ötödikként fordulva át kellett vergődnie a hullámokon is. A második százon aztán fokozatosan gyorsult, a végére pedig nagyon megindult, a két cseht maga mögött is hagyta, ám a hatoson az ukrán Igor Trojanovszkij egy még jobb sebességi fokozatot talált, és végül ő nyerte a versenyt, relatíve simán, 93 százados különbséggel.

Mihályvári-Farkas Viktória a nyitónapi 400 vegyes-800 gyors után amondó volt, azért 1500-on szeretne még jól menni, ha már a 800 az amúgy ezüsttel zárt négyvegyes után nem lehetett az igazi. És Viki állta a szavát: végül harmadik helyen zárt, óriási egyéni csúccsal.

Ezután következett a férfi 4×200-as gyorsváltó, ahol a táv feléig több mint biztatóan alakultak a dolgok, hiszen Zombori Gábor és Ulrich Botond a második helyen haladt a mellettük, a szélső pályán úszó és vezető svájciakra tapadva (náluk a nyitónapi két meglepetés Európa-bajnok diktálta a tempót, de aztán a többiek lemaradtak). Bár Pap Bálint egy ponton negyedikként fordult, később beleerősített, és egyre jobban el tudott jönni a görögöktől, igaz, a belső pályán az orosz-német duó más dimenzióban nyomult. A lényeg a bronz megtartása volt, Fábián Milán is óriási energiákat mozgósított, és végül bő 2.4 másodperccel a hellének előtt hozta be harmadiknak a váltót – amit hatalmas ünnepléssel fogadtak a többiek a rajtkőnél.

Békési Eszter finálézott még, 200 mellen, ahol végül a 7. helyen zárt. Ami a középdöntősöket illeti, Fábián Fanninak sikerült 200 gyorson az 5. helyen kvalifikálnia – Gál Kincső ugyanebben a számban 12. lett. Kétszáz háton Zombori Gábor is finalista (6. helyen), míg 100 pillangón Hatházi Dóri jutott be hetedikként, itt a 200-as specialista Berecz Blanka 15 századnyira volt a kvalifikációtól (10. lett), Bőhm Sebestyén pedig 11 századdal maradt le az 50m mell döntőjéről (szintén 10. helyezettként).

Nyilatkozatok

Török Dominik Márk:
„Nagyon örülök az ezüstéremnek és az időnek, mivel majd két másodperccel javítottam meg az egyéni csúcsomat, ez most a második helyre volt elég. Száznál még eléggé le voltam maradva, de erre számítottunk is, hogy így lesz, és a táv második felében elkezdtem jönni és hajrázni, ahogy csak tudtam.”

Békési Eszter:
„Nem vagyok elégedett az eredményemmel, mert elmaradtam az egyéni csúcsomtól, és jobbat szerettem volna úszni. Az első ötven még könnyen ment, de száznál már teljesen elsavasodtam. A holnapi 100 mellen mindenképpen szeretnék javítani és középdöntőbe kerülni.”

Mihályvári-Farkas Viktória:
„El sem hiszem, hogy sikerült megint érmet szerezni, nagyon boldog vagyok most. Tudom, hogy nem a legfényesebb érem, de számomra ez óriási öröm, hiszen ez mégiscsak a junior Európa-bajnokság. Sokat segített, hogy a táv feléig kábé együtt úsztam az olasz lánnyal, ennek is köszönhető ez az időeredmény, ami engem is meglepett, mert nem is hittem, hogy képes vagyok erre.”

Zombori Gábor:
„A harmadik napra sikerült belejönnöm a versenyzésbe, csak az a baj, hogy ötnapos a verseny. Nagyon élveztem végig, szerencsére a svájci versenyző úszott mellettem, aki behúzott engem 100-ig, onnan már csak nyomtam ahogy tudtam, kicsit aztán ő ellépett, de nagyon jól éreztem magam.”

Ulrich Botond:
„Nagyon boldog vagyok és nagyon büszke vagyok a csapatra, az időm is jó lett és hihetetlen érzés együtt úszni ezekkel a fiúkkal!”

Pap Bálint:
„Amikor láttam, hogy Boti negyediknek fordul 350-nél, akkor tudtam, hogy nincs mese, nyomni kell, hihetetlen érzés, nagyon boldog vagyok.”

Fábián Milán:
„Nagyon fájt, meg fáj még most is, de nagyon örülök, amikor beugrottam, nem is néztem semerre, csak úsztam, nem tudtam hanyadikok vagyunk, de hallottam, ahogy a többiek szurkolnak, el sem tudom hinni, hogy harmadikok lettünk végül.”

A magyar döntősök

Férfiak
200m pillangó
2. Török Dominik Márk 1:58.79

4x200m gyorsváltó
3. Magyarország 7:21.61
(Zombori Gábor, Ulrich Botond, Pap Bálint, Fábián Milán)

Nők
1500m gyors
3. Mihályvári-Farkas Viktória 16:26.03

200m mell
7. Békési Eszter 2:28.88

Hasonló bejegyzések