Úszólegendáink, olimpiai bajnokaink közül is sokan kilátogattak a budapesti Világkupára és a Duna Arénában szurkoltak a legjobbjainknak! Örömünkre szolgált, hogy tiszteletét tette az eseményen az 1952-es Helsinki Ötkarikás Játékok aranyérmese, Gyenge Valéria, aki anno úgy lett olimpiai bajnok 400 méteres gyorsúszásban, hogy előtte egyetlen egyéni uszodai számban sem nyert országos bajnokságot.

Később egyéni számban hat, váltóban nyolc magyar bajnoki címet szerzett. Egyéni számban hétszer, váltóban kétszer javított országos csúcsot. 1953-ban 800 méteres gyorsúszásban világrekordot (10:42,4) úszott. Ugyanebben az évben a Hunyadfy Magda, Killermann Klára, Székely Éva, Gyenge Valéria összeállítású váltó tagjaként kétszer javította meg a 4 × 100 méteres vegyesúszás világrekordját (5:10,8 és 5:09,2).

Most 66 évvel azután, hogy az olimpiai dobogó legmagasabb fokán állt, ismét őt köszöntötték a Világkupa zárónapját követő gálavacsorán, ahol az Olimpiai Bajnokok Testülete (OBT) beválasztotta tagjai közé, ebből az alkalomból Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Risztov Éva, az OBT elnöke is gratulált a legendás bajnoknak!

 

Hasonló bejegyzések