A legjobb magyar eredményt, egy ötödik helyet a 4×100 méteres férfi gyorsváltó szolgáltatta a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság szombati nyitónapján.

A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összetételű kvartett a délelőtti előfutamból a harmadik idővel került a fináléba, és ugyan javítani tudott, de 3:11.24 perces idejével – amely nem sokkal marad el a tokiói olimpia döntőjében úszott 3:11.06-tól – az ötödik lett, akárcsak a japán fővárosban.

A női váltó, amely a nyolcadik helyen csúszott be a fináléba, nem tudott javítani helyezésén, és Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállításban a nyolcadik lett.

A nyitónap egyetlen egyéni magyar döntőse Holló Balázs volt 400 méter vegyesen. Az egriek 23 esztendős versenyzője pályafutása első nagymedencés felnőtt vb-döntőjére óriási egyéni csúccsal jutott be délelőtt, a fináléban azonban sokkal gyengébben teljesített, és 4:15.17 perccel a nyolcadik lett.

Az elődöntőkben hárman voltak érdekeltek, Szabó Szebasztián 50 méter pillangón parádés úszással, saját országos csúcsától – amellyel a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon ötödik lett – mindössze egyetlen századdal elmaradva, 22.91 másodperccel csapott célba, és az ötödik helyen jutott a fináléba. Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma 200 méter vegyesen állt rajtkőre, előbbi a szám olimpiai bajnokaként,legutóbbi négy döntőjének győzteseként és világcsúcstartójaként, de már korántsem a favoritjaként várta az elődöntőt. A 33 éves háromszoros olimpiai bajnok végül óriási hajrával, idei legjobbját háromszázaddal megjavítva 2:10.72 perces idővel éppen elcsípte a döntőt érő nyolcadik helyet, míg Sebestyén 2:13.09 perccel a 14. lett összesítésben.

 

– MTI –