Összességében jó évet zárt a nyíltvízi szakágunk, ám Gellért Gábor, a szakág kapitánya szerint van még hova fejlődni. Kihívásokkal teli év áll előttünk egy felnőtt világbajnoksággal, junior Európa-bajnoksággal, valamint Világ- és Európa-kupákkal. Ez az év már különösen fontos, hiszen idén már kvótát lehet szerezni a párizsi olimpiára. Évértékelő és előre tekintő interjú a kapitánnyal, Gellért Gáborral.

Budapest 2022 – avagy hazai világbajnokság, ami az eddigi legjobb vb szereplésünk volt. Elégedett a versenyzők teljesítményével?

Összességében igen, nyilván lehetett volna jobb is. Betlehem Dávid ötödik, Olasz Anna hatodik helye és váltó ezüstérme, na meg persze Gálicz Péter bronzérme, ami kiemelendő. Őszintén én még vártam két érmet – de hát ugye a nyíltvíz nem egy egyszerű történet. Rasovszky Kristófnak nem ment úgy a versenyzés, Dávid viszont rendkívül jól úszott – élete első felnőtt vb-jén, ugyanúgy, ahogy anno Olasz Anna, vagy Rasovszky Kristóf, ötödik helyen végzett. Ez elég biztató jel, meglehetősen erősek az úszóink. Gálicz Péter 25 kilométeren szerzett bronzérme mindannyiunkat meglepett, kiváló csattanóval zárta a Lupa-tavi versenyt.

Az augusztusi Európa-bajnokságnak botrányosra sikerült a szervezése, de nyertünk egy érmet, azonban nem hiszem, hogy jó szájízzel hagyták el versenyzőink Ostiát.

Nem, nagyon nem… A római Eb-n is volt 3 hatodik helyünk, meg persze egy váltó érmünk, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy a csapatunk a világ legjobbjai közé tartozik. Az európai mezőny nem sokkal gyengébb, mint a világ mezőnye, hiszen egy vb-n maximum 2-3 Európán kívüli versenyző kerül be a legjobbak közé. Ami a verseny szervezését illeti, nem tudom min lepődtek meg az olaszok, hiszen már több ezer éve ott élnek, igazán tudhatták volna, milyen időjárásra számíthatnak. Voltak egyéb furcsaságok is, mint például a 10km, amikor Dávid percekkel ment a mezőny előtt, azonban nem segítettek neki, sőt… Bár ez az olaszoktól nem meglepő, láttunk már egyéb érdekességeket is tőlük.

Az utánpótlás-korú versenyzőink rendkívül jó évet zártak, mindkét világversenyről érmekkel térhettek haza. Hogyan értékelné a junior Európa-bajnokságot?

Sajnos az a kontinensviadal nem sikerült annyira jól, mint amennyire számítottunk rá. Betlehem Dávid egyértelműen kiemelkedett az UP mezőnyből, ez nem kérdés, így ő simán hozta a „kötelezőt”. A többieken, akik iskolás korúak, látszott rajtuk, hogy a június eleji időpont túl korai nekik. Az elmúlt évek alapján a már rendszeresnek mondható kétszer három hetes balatoni felkészülés kimaradt nekik és ez nagyon meglátszódott rajtuk. Szimcsák Mira, Betlehem és a váltó tagjai azonban éremmel térhettek haza.

A junior vb-n viszont arattunk – minden megnyertünk.

Ennyit jelent a plusz három hónap nyíltvízi edzés. Simán leköröztük a világ mezőnyét azzal, hogy nyugodtan, akár nyíltvízen is tudtak edzeni az UP versenyzőink. Fábián Betti, Kovács-Seres Hunor, Csulák Lia vagy Hartmann Máté eredménye is igazolja, hogy szükség van a nyíltvízi edzőtáborokra. Idén, 2023-ban visszaáll a „rend”, azaz a junior Európa-bajnokság ismét szeptemberben lesz, így lesz idejük felkészülni az Eb-re egy három hetes balatoni edzőtáborban.

Érmekben gazdag junior Európa-bajnokságra számít?

A nyíltvízi úszás rendkívül kiszámíthatatlan, így pontos eredménysort nem tudok mondani. Annyi biztos, hogy fiatalodik a csapatunk, azaz a tavalyi év éremszállítói kiszállnak a versenyből, Betlehem Dávid már „túlkoros” – felnőtt lett belőle, Szimcsák Mira pedig megkezdi a tanulmányait az Egyesült Államokban, így szeptemberben sajnos nem számíthatunk rá. Fábián Betti, Kovács-Seres Hunor, Hartmann Máté továbbra is junior korosztályú, így őket mindenképpen az éremesélyesek közé sorolnám. Viszont reménykedem benne, hogy idén sokan megmutatják magukat és felérnek az élmezőnybe. Tény, az olaszokat Olaszországban rendkívül nehéz lesz megelőzni, ők biztosan az éremtáblázat élén fognak végezni Piombinóban a Junior Eb-n.

Felnőtt világbajnokság lesz idén Japánban, Fukuokában. Lehet már tudni kik lesznek a magyar indulók?

A tavalyi, budapesti világbajnokságon elért eredmények alapján vannak már „védett úszók”, ilyen Olasz Anna, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid – ők dönthetnek mely távokon indulnak a vb-n. A 25 km kiesett, így már kevesebb számból lehet válogatni. Azt, hogy ki juthat még ki a világbajnokságra a május 28-i Setubali Világkupán dől el. A férfiaknál még egy kiadó hely van – ezért Kalmár Ákos és Kovács-Seres Hunor küzdhet, míg a hölgyeknél a két fennmaradó hely Fábián Betti, Szimcsák Mira és Rohács Réka között fog eldőlni. 3-3 versenyzővel megyünk a világbajnokságra, ebből 2-2 biztosan úszik, a harmadik számú versenyzők pedig tartalékok, attól függ, hogy a korábban már védettséget szerzett úszók közül ki hány számot választ. A váltó miatt mindképpen kell egy-egy tartalék ember a csapatba, hiszen a Távol-Keleten bármit elkaphatnak úszóink.

Fontos, hogy ez a világbajnokság már olimpiai kvalifikációs vb, így még nagyobb tétje van a fukuokai versenynek.

Igen, 10 kilométeren (az egyetlen olimpiai számban) már Japánban kvótát szerezhetnek a versenyzők. Ugyan az olimpiai létszám csökken, de nemzetenként már 2 úszónak van lehetősége indulási jogot szerezni. Ez nekünk kifejezetten jó, hiszen az elmúlt évek eredményei alapján borítékolható, hogy a legjobb 20-ban ott lesz 2 férfi és 2 női versenyző. Nagy reményekkel vágunk neki a 2023-as évnek![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hasonló bejegyzések