Immár második alkalommal vendégeskedik a kolumbiai úszócsapat Budapesten, mivel Magyarország és Kolumbia egy olyan rendkívüli programot dolgozott ki és működtet közösen, amely hátrányos helyzetű sportolók támogatását tűzte ki célul. 

A támogatott fiatalok nemcsak tanulmányi eredményeikkel tűnnek ki, hanem kiemelkedő közösségi tevékenységet is folytatnak, mindamellett pedig a sportban is jeleskednek. A 2017-ben létrejött sportdiplomáciai együttműködés keretében utazott Magyarországra újból egy kisebb kolumbiai küldöttség, ennek apropójából találkozott, és többek között egy csereprogramról is egyeztetett egymással Kolumbia Nagykövet Asszonya és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A létrejött megállapodás értelmében a Magyar Úszó Szövetség pályát, belépést és szakmai segítséget, edzőt biztosít a csapat itt tartózkodása alatt.

A messziről jött vendégek edzéseit a Duna Arénában Chrenkó Máté vezeti, akinek segítségével számtalan új technikai elemet sajátítottak el a fiatalok. Az uszodai programot Szájer Péter, Magyar Úszó Szövetség munkatársa szervezte.

Az idei látogatás szerencsés módos egybeesett a FINA Világkupa Budapesti eseményeivel, ahol az egész csapat drukkolhatott a medencében versenyző világsztároknak, ráadásként pedig találkozhattak Milák Kristóffal is.

A kolumbiai úszók így nem csak kipróbálhatták a világhírű Duna Aréna medencéit és szurkolhattak a nagy bajnokoknak, hanem ízelítőt kaphattak a híres magyar úszók felkészülési körülményeiről és szakmai munkájukról, nem utolsó sorban pedig egy életre szóló élménnyel térhetnek vissza hazájukba.