Egy hónappal az úszó országos bajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Debreceni Sportcentrum és a Magyar Úszó Szövetség. Az ob-n óriási küzdelem várható, minthogy a világbajnoki csapat összetétele gyakorlatilag e négy nap során dől el. A jegyértékesítés a mai nappal elkezdődött – érdemes sietni, hiszen az elmúlt két évben rendszeresen ki kellett tenni a telt ház táblát.

Akárcsak az elmúlt két esztendőben, az idén is Debrecen ad otthont a magyar úszó országos bajnokságnak. Mint Papp László polgármester fogalmazott bevezetőjében: „A város számára stratégiai szempontból nagyon fontosak a sportesemények. Nagy örömünkre szolgál, hogy zsinórban harmadjára rendezheti Debrecen az ob-t és, és hogy a magyar úszóport legjobbjait láthatja négy napon keresztül a közönség.”

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a bajnokság jelentősége elképesztő mértékben nőtt, immár nemzetközileg is számottevő, komoly hírértékkel bíró eseménynek számít. „Mindez pedig a magyar úszósztároknak köszönhető, azaz nem azért figyel a világ az ob-ra, mert sok külföldi neves úszó indul – hanem mert a magyarok olyan rangot vívtak ki maguknak, olyan tényezőnek számít a magyar úszósport, hogy a nemzeti bajnokságunkról készült beszámolókat négy napon át vezető hírként szerepeltetik a sportág vezető hírportáljai” – mondta az elnök, aki utalt arra, hogy tavaly Milák Kristóf épp a debreceni ob nyitónapján úszta azt az időt, amire valóban felkapta a fejét az egész úszóvilág, hiszen az 1:52.71-es junior világrekord minden idők második legjobb textildresszben elért eredményének számít, ennél csak Michael Phelps tudott valaha jobbat (és csak 0.01-gyel maradt el Cseh László 2008 óta fennálló Európa-rekordjánál).

Wladár Sándor arról is szólt, hogy a sportág megnövekedett kormányzati támogatásának is köszönhetően háromszor annyi klub és kétszer annyi úszó indulhat ma egy ob-n, mint tíz évvel ezelőtt. A MÚSZ vezetője köszönetet mondott Debrecennek, ahol a városvezetés és a Sportcentrum mindent megtesz a tökéletes feltételek biztosításáért. „Szeretünk idejönni, mert érezzük a vendégszeretet és élvezzük a profi körülményeket.”

Ami pedig a 200 pillangót illeti, arra most is érdemes lesz figyelni, hiszen óriási csata várható, és nem csak a férfiaknál, de a hölgyeknél is. Amint Sós Csaba szövetségi kapitány kiemelte, a vb-csapatba kerülésért bizonyos számokban egészen kiélezett küzdelem várható. „A világbajnoki csapat összetételének 95%-a itt Debrecenben dől el, így ennek megfelelő színvonalú versenyt várhatnak a nézők. Nemzetközileg erős a válogatottunk, és vannak olyan számok, ahol igazi parádé várható, ilyen a férfi és a női 200 pillangó. Sőt, már a váltóknál is kialakult egy kisebb tülekedés, hiszen hét-nyolc azonos képességű gyorsúszónk van. A csapatot kihirdetem az ob után, úgyhogy a magyar úszók krémje biztosan itt lesz.”

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója – és a MÚSZ alelnöke – elmondta, nagyon büszkék arra, hogy ismét ők lehetnek az esemény házigazdái. „A debreceni közönség igazán hálás, hiszen tavaly, tavalyelőtt is telt ház volt, és tudván, hogy az idei vb kvalifikációs verseny lesz, most is zsúfolt lelátókra számítunk. Ennek szellemében a jegyértékesítés mától elindul.”

A Sportcentrumhoz tartozó „hazaiakról” elmondta, hogy a debreceni úszószakosztály igen fiatal, ennek ellenére sikerült már érmet szerezni a felnőtt ob-n, köszönhetően Senánszky Petrának, aki félállásban úszó, félállásban uszonyos úszó (50 gyorson győzött).

Az ügyvezető igazgató hozzátette: „Szervezés tekintetében évről évre az az elvárás, hogy emeljük a szintet, így az idén is készülünk egy kis meglepetéssel, de minden további majd az országos bajnokságon fog kiderülni!”

A viadal március 27-én, szerdán rajtol, a döntők minden nap 18 órakor kezdődnek, kivéve a március 30-ai zárónapot, szombaton 17.30-kor esedékes az első start.

 


 

CXXI. Felnőtt Úszó Országos Bajnokság 2019. március 27-30. Debrecen

 

Jegyárak

A délutáni döntőkre a belépő: 900 Ft

A  négynapos bérlet: 3000 Ft

Jegyértékesítés:

2019. február 27-től, a jegy.hu oldalon, a debreceni Sport Hotelben, vagy versenynapokon a helyszínen lehet megvásárolni a belépőket.

A délelőtti előfutamok ingyenesen látogathatók! A döntőket az m4sport élőben közvetíti az összes versenynapon!

 

Hasonló bejegyzések