Seychelles-ből Love Island: a nyíltvízi úszócsalád szerelmes párja fantasztikusat alkotott a junior világbajnokság legidősebb korosztályában: Betlehem Dávid a férfiaknál, Fábián Bettina pedig a hölgyeknél lett világbajnok 10km-en – és Szimcsák Mira még egy bronzérmet is szállított. A minden idők legfölényesebb vb-győzelmét arató Dávid előtt álló perspektíváról annyit, hogy három hónapon belül megnyerte a junior Eb-aranyat, majd a vb-aranyat is – a sportág történetében eddig erre egyvalaki volt képes: Rasovszky Kristóf.

 

Hogy Betlehem Dávid a királykategória abszolút favoritja a junior világbajnokságon, ahhoz kétség sem férhetett: egy éve remekel már a felnőttek között is, vb-ezüst, Eb-érmek a váltóban, legutóbb egyéni bronz a FINA Világkupa kanadai állomásán – plusz az elmúlt két évben junior Európa-bajnok lett, mellékesen. Ám hogy ennyivel jobb a többi tizenévesnél, az azért mellbevágó volt – a római (felnőtt) Eb-hez hasonlóan itt is faképnél hagyta a mezőnyt, ám ezúttal a többieknek esélyük sem volt arra, hogy utolérjék. Olyannyira, hogy a végén a junior vb-k történetének legfölényesebb diadalát aratta Dávid: 4:32 percet vert a másik két érmes helyre beérkező olasz srácokra – ahogy mondani szokták, már lezuhanyzott és átöltözött, amikor a következő célba ért… Sajnos, másik indulónkat Hambardzumyan Arshakot kizárták: a sárga lapos figyelmeztetés után követett el még egy olyan szabálytalanságot, amit nem toleráltak a bírók – kár érte, pedig a 4. helyen haladt, azaz értékes pontokat szerezhetett volna.

 

Dávid egyébként megismételte Rasovszky Kristóf történelmi dupláját: 2016-ban Rasó volt az első a sportág történetében, aki ugyanabban az idényben Európa-bajnok és világbajnok lett 10km-en a juniorok között – azóta pedig tudjuk, milyen szédületes pályát futott (úszott) be.

 

A hölgyeknél Fábián Bettina és Szimcsák Mira jóval komolyabb küzdelmet vívott az élbolyban, 7500 méterig egy hatfős csapat csatázott, mígnem az utolsó körben a két magyar és a spanyol Candela Sanchez leszakította a többieket, és egymás között döntötte el az érmek sorsát. A hajrá pedig tökéletesen sikerült Fábián Bettinek: a legjobbkor kapcsolt maximális sebességfokozatba, és végül két másodperccel a hispán előtt ért a panelhez, míg Mira néggyel Sanchez után érkezett a célba.

 

Ennél tökéletesebben aligha alakulhatott volna a vb második napja, ráadásul egy hollywoodi forgatókönyvíró is megirigyelhetné a romantikus végkifejletet, elvégre a két világbajnok az életben egy párt alkot, ráadásul, mint Betti elárulta, Dávid nagyon sokat segített neki az utolsó napokban a lelki hangolódásban, amit a közös videóinterjújuk végén kicsorduló örömkönnyek és egy hatalmas ölelés jelzett a legjobban.

 

Nyilatkozatok

 

Betlehem Dávid

„Elég jó verseny volt, próbáltam azt a taktikát alkalmazni, amit a felnőtt Eb-n, azaz az elején kilőni. Kicsit meglepődtem, hogy az olaszok ott akartak maradni az elején, még izmoztak is kicsit, de aztán az első egyenesen leszakítottam őket, és még az itatásnál ugyan a közelben voltak, utána viszont már hallottam, hogy fokozatosan nő a távolság. Nagyon örülök, hogy a végén sikerült ugyanazt átélni, amit az Eb-n egy darabig – csak most be is tudtam fejezni a versenyt úgy, ahogy már ott is szerettem volna.”

 

Fábián Bettina

„Én is megpróbáltam kilőni, de engem már az első itatásnál utolértek a többiek, azaz nem sikerült túl nagy előnyt szereznem. Utána egész jól sikerült menni a többiekkel, akadt néhány verekedősebb rész, voltak nehezebb és könnyebb körök, összességében egész okosan tudtam versenyezni. Az utolsó háromszáz métert meghúztam, ahogy tudtam – az volt bennem, hogy erősebben edzettem, mint valaha, és nem azért jöttem ide, hogy a negyedik-ötödik vagy a tizedik helyen végezzek, én igenis nyerni akartam, bár ezt nem mondtam senkinek, de talán lehetett látni rajtam. Bár nem minden úgy alakult, ahogy terveztem, Dávid és az edzőim segítettek abban, hogy kikerüljek a negatív buborékomból, és nagyon boldog vagyok, hogy ez így összejött.”

 

Szimcsák Mira

„Nagyon nehéz verseny volt, az első kilométerektől kezdve verekedés ment. Nagyon meg vagyok elégedve magammal – vétettem egy-két hibát persze, csak az első kör után mentem ki például frissíteni, ami a végén visszaütött, eléggé meghaltam a hajrára, de így is nagyon jó verseny volt, és elégedett vagyok a bronzéremmel.”

 

A magyar versenyzők eredményei

 

10km (18-19 évesek)

Férfiak: 1. Betlehem Dávid 1:53.10.3… Hambardzumyan Arshakot kizárták

Nők: 1. Fábián Bettina 2:03:11.4… 3. Szimcsák Mira 2:03:18.0

Hasonló bejegyzések