Nem pihentek sokat legjobb férfi nyíltvízi úszóink: hat nappal az Európa-bajnokság után már az óceán túlpartján, a kanadai Lac Meganticban dübörögtek újabb 10 kilométert, a FINA Világkupa-sorozat harmadik állomásán. Ezúttal Betlehem Dávidnak jött ki jobban a lépés, elcsípte a bronzérmet, ugyanakkor a nem sokkal mögötte beérő Rasovszky Kristóf sem volt boldogtalan: egyrészt örült, hogy fiatal klubtársa pályafutása során először dobogóra állhatott egy egyéni nemzetközi viadal végén, másrészt ő a negyedik hellyel átvette a vezetést az összetettben.

 

A két magyar felváltva vezetett az első három körben, bár Betlehem Dávid saját bevallása szerint szívesen tesztelt volna egy újabb nagy szökést, mint múlt vasárnap Ostia partjaibál, ám a számára szörnyen hideg vízben ezt nem merte megkockáztatni. Ugyanakkor a viadal (sajnos) a szokásos forgatókönyv szerint alakult: hiába a vezetés 7-8 kilométeren át, az érmek úgyis az utolsó egy kilométeren dőltek el.

 

Akkorra pedig a falka utolérte a mieinket, és az olasz Európa-bajnokban, Domenico Acerenzában még mindig maradt elég „kakaó”, hogy végül megnyerje ezt a versenyt is – épphogy megelőzve az ausztrál Nicholas Slomant és Dávidot; hármójuk között mindössze 1.17 másodperc volt a különbség. Az ausztrált speciel „magunknak” neveltük ki, elvégre júliusban egy hétig a veszprémi uszodában készült társaival Kristófékkal együtt – és mi tagadás, eléggé belejött mostanra.

 

Rasovszky Kristóf mindazonáltal nem volt elkenődve a negyedik helye miatt, sőt. „Jó volt, sokkal jobb, mint amire számítottam. Viszonylag hűvös volt a víz, nagyjából 21 fok, ez kedvezett nekem, mert én azért elég jól bírom a hideget. Rögtön előre is álltam, mert úgy éreztem, diktálnom kell a tempót, hogy a végére jó legyek – hárman gyorsabbnak bizonyultak aztán, de nem bánkódom. Fő, hogy végre megvan a „Gyerek” első egyéni dobogója a felnőtt mezőnyben, én meg átvettem az összetettben a vezetést. Kicsit kár, hogy megint nem tudtunk mindketten érmesek lenni, erre már várunk egy ideje, de talán nincs messze az idő, amikor végre összejön.”

 

Betlehem Dávid is vidáman értékelt, bár azért neki éppenséggel nem esett jól a 21 fokban úszni. „Ezt nem az én testalkatomnak találták ki… Ráadásul a vízből indultunk, a rajt előtt áztunk bent két percet, ezalatt pont átfáztam annyira, hogy ne merjem megkockáztatni ugyanazt az elpörkölést, mint az Eb-n. Előre mentem azért, aztán cserélgettük a vezetést Rasóval. A harmadik körben Acerenza nem jött ki inni, akkor ment be elénk, plusz egy kanadai is, azzal kellett egy kicsit bunyózni, míg végre sikerült leszakítani. Ekkorra már eléggé átfáztam, kicsit zsibbadtak is a karjaim, de azért Rasó mögül indulva próbáltam egyet hajrázni. Hát, sokkal jobban sikerült, mint gondoltam volna, hirtelen fel is értem a többiekre, legközelebb előbb kell indítanom, mert még így elgémberedve is elég gyorsan éreztem magam. Csak azt sajnálom, hogy Nick (Sloman) megint kontárkodott egyet, és így nem tudtunk ketten ott állni a dobogón, de legközelebb meg fogjuk oldani.”

 

Nos, a legközelebb az október első hétvégéje, amikor Puerto Ricóban találkozik az elit (az utolsó felvonás pedig november elején, Eilatnál esedékes) – igaz, Dávidnak addig még akad egy komoly feladata: szeptember második felében Seychelles-en rendezik a junior világbajnokságot.

 

FINA Világkupa, 3. állomás, Lac Megantic

Férfiak: 1. Domenico Acerenza (olasz) 1:50:50.83, 2. Nicholas Sloman (ausztrál) 1:50:51.68, 3. Betlehem Dávid 1:50:52.00, 4. Rasovszky Kristóf 1:50:57.96

A nők versenyét a holland Sharon van Rouwendaal nyerte, magyar induló ezúttal nem volt.

 

Az összetett állása

  1. Rasovszky Kristóf 1850, 2. Gregorio Paltrinieri (olasz) 1600, 3. Betlehem Dávid 1550, 4. Domenico Acerenza 1500, 5. Nicholas Sloman 1300

 

 

Hasonló bejegyzések