A FINA szabványoknak megfelelő, csaknem 800 néző befogadására alkalmas létesítményt 2017 júniusában kezdték el építeni. A mai hivatalos átadót követően pedig rögtön birtokba is veszik az úszók, hiszen a megyeszékhely ad otthont a XCI. Országos Ifjúsági Bajnokságnak május 29 és június 1. között.

Az átadón Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: az uszoda méltó a sport iránt elkötelezett somogyi megyeszékhelyhez és azokhoz, akik birtokba veszik, a beruházás pedig nagyszerű példája a kormány és egy megyei jogú város együttműködésének. Kiemelte, a létesítmény idén ifjúsági és felnőtt úszó országos bajnokságoknak ad otthont, de a versenysport mellett a szabadidősportot is szolgálja, hogy korosztálytól függetlenül mindenki hódolhasson a vizes sportágaknak „A Magyar Úszó Szövetséggel célul tűzte ki, hogy minden gyermek megtanuljon úszni. Kaposváron mostantól minden feltétel adott, hogy egy olyan vizes központ jöjjön létre, amelynek sportolói világversenyeken képviselik a várost és Magyarországot” – fogalmazott Szabó Tünde.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy a város a fénykorát éli, a néhai polgármesteréről elnevezett és a Modern városok program helyi forrásait is magába foglaló, mintegy 190 milliárd forintos Németh István programmal az évszázad beruházás-együttesét valósítja meg. Szita Károly köszönetet mondott Magyarország kormányának a Modern városok program támogatásáért.
Lázár János a közösségépítés fontosságát emelte ki beszédében. Szavai szerint „rombolásból, ellenállásból soha nem lesz épülő közösség, együttműködésből és összefogásból születhet meg egy új Magyarország és erősödhet Kaposvár”.
Az uszodaátadón részt vett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó és Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke Fideszes országgyűlési képviselője is.

Forrás: Kapos.hu
Fotó: MTI/Varga György

Hasonló bejegyzések