A kaposvári, jubileumi 125. országos bajnokság nyitónapjának legnagyobb dobása Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid 1500-as parádéja volt: a veszprémi klubtársak simán megúszták az olimpiai A-szintet 1500 gyorson, ami az új szabályok szerint gyakorlatilag kvótát ér a 10km-es nyíltvízi viadalra is. Rajtuk kívül még a 200 vegyest megnyerő Zombori Gábor és az 1500-on ezüstérmes Flück Nóra kvalifikált a fukuokai vb-re, míg ugyanezen a távon Sebestyén Dalma egyetlen századdal maradt el a párizsi szinttől. Milák Kristóf száz gyorson zsinórban harmadszor lett magyar bajnok.

 

Három évvel a télre csúszott „Covid-bajnokság” után végre egy igazi, óriási téttel bíró nagypályás országos bajnokság érkezett Kaposvárra. Mint Szita Károly polgármester a nyitónapon délutánján megtartott MÚSZ-elnökségi ülésen elmondta, az úszók érdekében még a külső ötvenes medencét is „versenyhőmérsékletűre” hozták fel, hogy a résztvevők zavartalanul melegíthessenek. Elvégre, és ezt az elnökségin meghívottként megjelent Gyulay Zsolt MOB-elnök külön kiemelte, mindenki arra vár, hogy Szabó Szebasztián és Kós Hubert után újabb úszók teljesítsék az olimpiai szintidőket. Sós Csaba szövetségi kapitány emellett még arra is, hogy kik csatlakozhatnak a vb-csapathoz, elvégre a jelenlegi A-szinteseket ezen a bajnokságon lehet kiszorítani utoljára – azután júniusig már csak a „betöltetlen” helyeket vehetők célba az egyes távokon.

 

Zombori Gábor rögtön „berúgta” a nyitónapi döntős szeánszot, hiszen 200 vegyesen győzött és önmagát is meglepve olyan időt úszott, hogy kapásból megváltotta a fukuokai repjegyét. A sort Sebestyén Dalma folytathatta volna, ám rém pechesen egyetlen századdal elmaradt az olimpiai A-szinttől (az ő vb-szereplése ezzel a futammal vált véglegessé).

 

Milák Kristófnak meg hat század hiányzott száz gyorson (48.40), persze, neki is bőven lesz még ideje ezen a távon gyorsulni (az Eb-n ennél csaknem egy másodperccel ment gyorsabban s lett ezüstérmes). Egy éve, szinte napra pontosan ilyenkor 31 századdal jött gyengébbet Debrecenben, hogy aztán élete legparádésabb nyári szezonját produkálja, azaz aggodalomra aligha van ok (ő egyébként egymás után harmadszor diadalmaskodott ezen a távon). Az idei vb-programjával kapcsolatban annyit mondott, az ob utáni érzéseire hagyatkozva döntenek majd edzővel, Virth Balázzsal arról, milyen távokon indul Fukuokában, de azt jelezte: „szeretnék többet vállalni.”

 

A hölgyeknél Senánszky Petra minden eddiginél komolyabb jelzést adott arról, hogy immár kizárólag a medencés úszásra fókuszál (azaz felhagyott a világbajnoki címet sokaságát hozó uszonyos műfajjal) – 2018 óta egy kivétellel rendre ötvenen győzött, százon viszont most először. Délelőtt-délután egyaránt megjavította az egyéni legjobbját, azaz biztatóan alakul a Petra-féle Párizs 2024 projekt.

 

Ötven háton folytatódott a „csak milliméterek hiányoztak” sorozat: ezúttal Kovács Benedek Bendegúz maradt le három századdal a vb-szintről, igaz, kétszázas Eb-ezüstérmesünk a hosszabb távokon akar jól menni, azaz egyáltalán nem bánkódott a történtek miatt. Komoróczy Lora Fanni megerőltetés nélkül ismételt ötven háton, míg száz mellen Takács Tamás a tavalyi, négy századdal elbukott bajnoki arany után ezúttal simán behúzta az elsőséget. A hölgyeknél Kalmár Aliz óriási csatában védte meg címét – a három érmes egyébként 23 századmásodpercen belül zubogott a falhoz.

 

Majd jöttek az ezerötszázas finálék, és a férfiaknál a nagy mutatvány. Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid nem húzta sokáig, gyakorlatilag az első adandó alkalommal lecsaptak a párizsi kvótákra: 1500 gyorson 15:00.99-nél jobb idővel garantált indulási jog jár a medencében, és az új kvalifikációs szabályok értelmében a 10km-es nyíltvízi számban is (ha csak nem táltosodik meg valamelyik hazai rivális, és jön fel úgy 2024-ig, hogy adott esetben kiszorítja valamelyiküket). Márpedig mindketten simán 15 percen belül értek a falhoz, azaz a kvótaszerzés első lépcsőfokát máris kipipálták. Hogy a két kiválóság remekelt, az papírforma, viszont az, hogy Rasovszky Kristóf visszavágott ifjú riválisának a medencés hosszútávú ob-kon elszenvedett vereségekért, többeket meglepett, Betlehemet pedig kissé feldúlta. Az olimpiai ezüstérmes egyébként 2015 és a tavalyi sikere után pályafutása során harmadszor vitte el a leghosszabb táv aranyérmét – miután négy másodperccel bizonyult gyorsabbnak legnagyobb honi riválisánál.

 

A hölgyeknél is elsőrangú eredményt hozott a fertályórás versengés, Mihályvári-Farkas Viktória simán győzött, míg a második helyen célba érő Flück Nóra megúszta a világbajnoki szintet – a mixed váltókat pedig a BVSC kvartettjei húzták be meggyőző fölénnyel.

 

Nyilatkozatok

 

Rasovszky Kristóf, 1500m gyors, aranyérem, olimpiai A-szint

„Nagyon örülök, hogy sikerült megúszni az A-szintet, és hogy Dávid is jó időt úszott. Talán azt is megérdemelte volna, hogy legyőzzön, de ma nekem sikerült felülkerekednem. Az én értelmezésem szerint kell egy kvóta legalább nyíltvízen, hogy adott esetben a második versenyző ezerötön A-szinttel is jöhessen, de meglátjuk, mi a hivatalos verzió. Ami a legfontosabb, sikerült javulni tavalyhoz képest, ez mindenképpen biztató.”

 

Betlehem Dávid, 1500m gyors, ezüstérem, olimpiai A-szint

„Én ezt nem értem, ilyen időt edzésen jövök, egyszerűen nem tudok normálisan versenyezni. Nyolcszázig megy, aztán feladom fejben, a vége meg ez. Oké, lehet, hogy olimpiai A-szint, de én nem átlagos versenyző akarok lenni, azaz nekem nem jó, ha átlagos időket jövök. A világelit húsz másodperccel jobb ennél, azaz most már kellene valami komolyabbat mutatnom medencében is. Oké, olimpiai szint, ez jó hír, de most képtelen vagyok örülni neki.”

 

Mihályvári-Farkas Viktória, 1500m gyors, aranyérem

„Valamikor örülni is tudok – de most annyira nem. Jobb időt szerettem volna, de nem éreztem a mai úszást. A világbajnokságra sokkal jobban össze kell raknom, hogy normálisan menjen.”

 

Milák Kristóf, 100m gyors, aranyérem

„Picit próbáltam lerázni a többieket, de hát ez nem nagyon sikerült, ami persze nem meglepő, amikor Németh Nándi is ott van mellettem. Azt gondolom, hogy érzésre most jobban ment a száz gyors, mint ilyenkor szokott, viszont az idő lehetett volna kicsivel jobb.”

 

Senánszky Petra, 100m gyors, aranyérem

„Nagyon boldog vagyok, mert már reggel is sikerült megúsznom a legjobbamat, és azt könnyednek éreztem – ezek után az volt a cél, hogy 55 alá kerüljek, és most ez simán ment. Fontos visszajelzés ez nekem, mert százon nagyon kijön az, hogy azért huszonkét évig teljesen másfajta úszást csináltam. Viszont ez a javulás nagyon biztató.”

 

Zombori Gábor, 200m vegyes, aranyérem

„Ahhoz képest, hogy négy éve a junior vébén úsztam utoljára a kétszáz vegyest, és akkor 2:01 sikerült, ez az idő kifejezetten meglepett, nem gondoltam volna, hogy berakom 1:59 alá. Kár, hogy nem volt itt (Kós) Hubi, vele azért nyilván más, meg neki sokkal jobb ideje van ennél, viszont nem ártott, hogy (Telegdy) Ádi mellett úszhattam, ha ő nincs, akkor nem ment volna ilyen idő. Remélem, így most mehetek a világbajnokságra, mert nagyon jó lenne indulni és tovább javítani a legjobbamat.”

 

Sebestyén Dalma, 200m vegyes, aranyérem

„Kicsit keserédes ez a győzelem, ez az egyetlen század bosszantó, de nézzük a jó oldalát, most megelégszem az egyéni csúccsal, amit végül is a 2021-es Eb óta nem sikerült megjavítanom. Végig sikerült a „fejemben maradni”, elképzeltem egy tempót magamnak, azt úszni végig, csak magamra figyelni, semmi másra. A felkészülés, az edzések alapján már most meg akartam úszni a szintet, de végül is csak április van, a vb-csapatban benne vagyok, azaz van még időm odaérni.”

 

Takács Tamás, 100m mell, aranyérem

„Kis boldogsággal tölt el, hogy nyerni tudtam, hiszen ez tavaly nem jött össze, úgyhogy kifejezetten jó így kezdeni ezt az országos bajnokságot. Próbáltam taktikusan úszni, az elejét fegyelmezetten csinálni, ami úgy néz ki, bejött, hiszen a végén én értem be elsőnek. Az idővel, mondjuk úgy, közepesen vagyok elégedett.”

 

Kalmár Aliz, 100m mell, aranyérem

„Örülök, hogy ismét sikerült nyernem, ráadásul egy sokkal nehezebb versenyt, hiszen tavaly bőven 1:09-en kívül voltunk, most pedig mindhárom érmes belül, és nagyon szoros volt a verseny. A végén már úgy állt a dolog, hogy megyek, aztán vagy meghalok, vagy lesz valami – boldog vagyok, hogy ez lett a vége.”

 

Kovács Benedek Bendegúz, 50m hát, aranyérem

„Nem erre a távra készültem, a száz-kétszázon akarok igazán jól úszni, egyáltalán nem éreztem azt, igazán fel lennék pörögve az ötvenre. Ehhez képest úgy fest, még így lassan is én vagyok a leggyorsabb, és még a vb-szint is majdnem összejött.”

 

Komoróczy Lora Fanni, 50m hát, aranyérem

„Nyilván jobbat szerettem volna úszni, emiatt nem vagyok annyira boldog. Tény, hogy megnyertem az ötvenet, ennek örülök, de az időnek nem – hiszen egyértelműen a világbajnoki A-szint volt a cél, amitől elmaradtam. Azt gondolom, az itteni ötven hátas mezőny nem a legerősebb, nekem viszont a nemzetközi szint elérése a célom, ezért szeretnék egyre jobban teljesíteni, egyre jobb időket úszni.”

 

Az 1. nap bajnokai

 

Férfiak

100m gyors: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 48.40

1500m gyors: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 14:55.46

50m hát: Kovács Benedek Bendegúz (BVSC-Zugló) 25.20

100m mell: Takács Tamás (BVSC-Zugló) 1:02.92

200m vegyes: Zombori Gábor (UTE) 1:58.94

 

Nők

100m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportiskola) 54.43

1500m gyors: Mihályvári-Farkas Viktória (Ferencváros) 16:23.14

50m hát: Komoróczy Lora Fanni (Iron Swim SE) 28.48

100m mell: Kalmár Aliz (Szombathelyi SK) 1:08.61

200m vegyes: Sebestyén Dalma (Győri Úszó SE) 2:11.48

 

Mixed

4x100m gyorsváltó: BVSC-Zugló 3:31.66

(Mészáros Dániel, Németh Nándor, Elekes Tamara, Késely Ajna)

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:55.01

(Kovács Benedek Bendegúz, Békési Eszter, Magda Boldizsár, Kontér Lola)

 

Hasonló bejegyzések