Huszonhárom korosztályos válogatottat, azaz az ukrán úszó-utánpótlás krémjét sikerült kimenekíteni a háború sújtotta országból a Magyar Úszó Szövetség és a magyar kormány segítségével – a fiatalok immár egy hete Debrecenben és Kaposvárott tréningeznek edzőikkel.

Sokan sokféleképpen segítenek most az orosz–ukrán konfliktus ürügyén – a Magyar Úszó Szövetség a saját területén leginkább hatékony megoldást igyekezett megtalálni, és a kormányzattal, valamint a debreceni és a kaposvári önkormányzattal karöltve sikerült 23 korosztályos úszót, valamint tizenegy kísérőt (edzőket és édesanyákat) kimenekíteni Ukrajnából. A 13-18 éves kiválóságok azóta Debrecenben és Kaposvárott, két csoportra osztva napi két edzésen készülhetnek – köztük több olyan tehetség is, mint például a tavalyi római junior Európa-bajnokságon 100 háton ezüstérmes Olekszandr Zseltyjakov, vagy a mixed váltóval bronzot nyerő Viktorija Kosztromina.

„Az elmúlt években sok mindent tettünk a magyar úszósportért, és sok pozitív visszajelzést kaptunk – de ez valahogy más: mert meglehet, most életeket mentettünk meg, fiatal sportolókat óvtunk meg attól, hogy el kelljen búcsúzniuk az úszópályafutásuktól, az álmaiktól, és ez szavakkal nehezen leírható érzés” – mondta a mentőakció kapcsán Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

Hogy mindez így alakulhatott, annak gyökerei 1980-ig nyúlnak vissza: Wladár Sándor ugyanis a moszkvai olimpián került jó barátságba Szergej Feszenkóval – mindketten olimpiai bajnokok lettek, Feszenko a 200 pillangón diadalmaskodott. „1992-ben egy hónapig nálam lakott, amikor Magyarországon járt, és azóta is figyelemmel követjük egymás dolgait – most, a háború kitörésekor aztán írásban keresett meg, hogy tudunk-e segíteni, ő ugyanis az ukrán szövetségnél dolgozik – avatott be a részletekbe Wladár Sándor. – Azonnal kapcsolatba léptem a kormány illetékeseivel, illetve igyekeztünk partnereket találni, és végül alelnökünkkel, Becsky Andrással, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetőjével, illetve Kaposvárott a helyi sportiskola vezetőjével, Dér Tamás alpolgármesterrel sikerült megegyeznünk a részletekben. Természetesen jóval többen is jönnének, mi most azokat tudjuk befogadni, akiket Szergej hivatalosan kér tőlünk.”

Az úszócsapat egyébként rendkívüli megpróbáltatások árán tudott eljutni Magyarországra: az út Kijevtől Románián át csaknem öt teljes napig tartott.

„Az ukrán szövetség a szülők és az edzők segítségével sikeresen kimenekítette az utánpótlás-válogatott tagjait több olyan városból, amelyeket azóta is megállás nélkül bombáznak – mondta üzenetében Szergej Feszenko. – Kimondhatatlanul hálásak vagyunk magyar barátainknak azért a segítségért, amit most Ukrajnának, illetve az ukrán úszósportnak nyújtanak. Külön szeretnénk köszönetet mondani a magyar miniszterelnöknek, a Magyar Úszó Szövetségnek és személyesen Wladár Sándor elnök úrnak, amiért gyermekeink immár kiváló körülmények között, biztonságban edzhetnek.”

Az ukrán fiatalok itt tartózkodásának költségeit jelenleg teljes mértékben a MÚSZ állja, ugyanakkor a kinti szövetség hamarosan felveszi a kapcsolatot a LEN-nel (Európai Úszó Szövetség), és anyagi segítséget kér ahhoz, hogy megtérítse a sportolóit befogadó országok kiadásait.

Hasonló bejegyzések