Ötvenedik esztendeje tartják ma a Környezetvédelem Világnapját, és ezen alkalomból a Magyar Úszó Szövetség büszkén számol be arról, hogy a világ úszó és vizes szövetségei – valamint a magyar sportszövetségek – közül elsőként csatlakozott a „Sports For Nature” vagyis a „Sport a Természetért” kezdeményezéshez.

 

Az IUCN, vagyis a Természetvédelmi Világszövetség, az UNEP, az ENSZ Környezetvédelmi Programja, a Biológiai Diverzitás Egyezmény Titkársága, vagyis a Secretariat of the Convention on Biological Diversity (CBD) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által életre hívott kezdeményezés célja, hogy a sportéleten keresztül és annak erejével 2030-ra és azt követően a természet megóvása, helyreállítása és védelme érdekében konkrét lépéseket tegyünk, illetve ilyen lépések megtételére ösztönözzünk mindenkit.

 

Mindezek alapján a MÚSZ is vállalja, hogy ambiciózus és mérhető intézkedéseket tesz természetünk érdekében, a Sports for Nature (Sport a Természetért) négy alapelvének betartásával:

 

 1. A természet védelme, a természeti élőhelyeket és fajokat érintő károk elkerülése;
 2. Ahol és amikor mód van rá, a természet helyreállítása és megújítása;
 3. Az ellátási láncok által a természetben okozott károk megértése és ezen kockázatok csökkentése; és
 4. Edukáció és a természet érdekében pozitív cselekedetekre való ösztönzés a sportéletben és azon túl.

 

Legelső lépésként hétfőn a MÚSZ irodája mellett felszerelték azt az elektromos töltőt, amelyről a MÚSZ-flotta első, tisztán elektromos meghajtású autója tölthető. A környezettudatos lépések a jövőben még inkább meghatározzák majd mindennapjainkat, egyúttal bízunk benne, hogy a Sports for Nature kezdeményezés tagjaival a különböző sportágak szerelmeseit is az egyre zöldebb gondolkodásra ösztönözhetjük.

 

A teljesség igénye nélkül íme, néhány sportági szervezet az eddigi aláírók közül:

 

 • Nemzetközi Olimpia Bizottság,
 • A 2024-es párizsi Olimpia és Paralimpia Szervező Bizottsága,
 • Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF),
 • Ocean Race,
 • World Rugby,
 • Spanyol Olimpiai Bizottság,
 • Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU)
 • ill. 2023. június 5-től (a Környezetvédelmi Világnap alkalmából) a Magyar Úszó Szövetség is!

 

A Sports for Nature eddigi aláíróinak teljes listája itt érhető el: https://iucn.org/our-work/topic/tourism-and-sport/sports-nature/list-sports-nature-signatories

 

További részletek a Sports for Nature kezdeményezés kapcsán itt.

Hasonló bejegyzések