A MÚSZ Elnöksége MÚSZ-53/2011-06-29 sz. határozatával újjáélesztette a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében.

A díjat azok kaphatják, akik pályafutásukat befejezett sportolók, akik tevékenységükkel továbbra is sokat tesznek az úszó sport sikeréért, fejlődéséért; sportvezetők, edzők, akik nélkül a versenyzők eredményes szereplése elképzelhetetlen; akik a hétköznapokban munkabírásukkal, kitartásukkal igyekeznek a magyar úszó sportot segíteni; valamint sportág támogatói, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé teszik a sikerek kivívását.

 

Deák Ottó:

Amikor a FINA, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetség még papíron vezette a világranglistákat, és azt félévente közzétette a nyomtatott magazinjában, Magyarországon, a nyolcvanas évek elején már számítógépen vezették a hazai rangsorokat a MÚSZ-ban – köszönhetően Deák Ottónak.

 

A Válent-Kaczander-féle kartoték-rendszer egy Commodore 64 beszerzését követően költözött át az elektronikus térbe, miután Ottó, versenybíró oldalbordájának hála, kapcsolatba került a MÚSZ-szal, és felajánlotta segítségét.

 

A programozás teljesen nulláról indult, hiszen egyetlen más, mérhető egyéni sportágban sem létezett még számítógépen vezetett rangsor – igaz, számítógép sem akadt túl sok.

 

Ottónak hála viszont a MÚSZ legalább tíz évvel előzte meg a világszövetséget, ráadásul idővel nem csupán a felnőttek, de valamennyi utánpótlás-korosztály versenyzője is besoroltatott az eredményei alapján.

 

A MÚSZ négy évtized nélkülözhetetlen munkáját ismerte el – Köszönjük, Deák Ottó!

Hasonló bejegyzések