A MÚSZ Elnöksége MÚSZ-53/2011-06-29 sz. határozatával újjáélesztette a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében.

A díjat azok kaphatják, akik pályafutásukat befejezett sportolók, akik tevékenységükkel továbbra is sokat tesznek az úszó sport sikeréért, fejlődéséért; sportvezetők, edzők, akik nélkül a versenyzők eredményes szereplése elképzelhetetlen; akik a hétköznapokban munkabírásukkal, kitartásukkal igyekeznek a magyar úszó sportot segíteni; valamint sportág támogatói, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé teszik a sikerek kivívását.

 

Cseh László:

Ha csak az eredményeit sorolnánk fel, akkor is itt kellene ülnünk késő estig, elvégre kizárólag a FINA és a LEN égisze alatt rendezett világversenyeken 71-szer állt dobogón, többször, mint bármely magyar férfiúszó, az Európa-bajnokságokon pedig több egyéni érmet szerzett, mint bárki más az esemény csaknem százéves történetében.

 

Aztán ott van a többi rekord: hogy öt olimpián úszott, hogy 2002 és 2017 között minden világversenyről éremmel jött haza, hogy nyolc egymást követő világbajnokságon volt dobogós, hogy tíz év elteltével lett tudott újra vb-aranyat nyerni, hogy 10 nagypályás Eb-n vett részt – mind-mind olyan csúcs, amelyre a férfimezőnyben egyedül Cseh László volt képes.

 

Lacinak az uszoda olyannyira természetes közege volt, hogy két évtizeden át magától értetődőnek tűnt: ő folyamatosan része ennek a nagy egésznek. Holott mindannyian tudjuk, a mi sportágunkban a legkitartóbbakat is előbb-utóbb megeszik a kilométerek. Mégis: Laci új dimenzióba emelte az elnyűhetetlenség fogalmát, elvégre ahhoz, hogy valaki elérje ezt az eredménysort, ugyanolyan jónak kellett lennie 17 évesen, mint 32 esztendősen, vagy még tovább is. És ez az, amire a férfiak között még senki sem volt képes, és a nők között is csak néhány kiválasztott.

 

Bár a magyar sportközeg az olimpiai aranyat tekinti egy sportolói pályafutás méltó betetőzésének – Lacit életútja sok bajnok fölé emeli. Többször emlegettük, hogy itthon talán nem is igazán érzékelte a közvélemény, mekkora sztárnak számít a nemzetközi úszóvilágban, milyen elképesztő megbecsülés övezte, bárhol is tűnt fel frissen borotvált kobakjával.

 

A 21. században ugyanakkor van egy másik mérce, ami alapján talán elhisszük, hogy igazi globális hős a magyar úszócsalád ikonja – ha ugyanis megnézzük, hogy a google keresőmotorja hány találatot dob fel Cseh Lacira, azt látjuk, hogy a 2.8 millió jóval több, mint bármelyik magyar futballsztár esetében, akár Puskát Ferencről, akár Szoboszlai Dominikről van szó – és több, mint bármely más olimpiai bajnokunkról.

 

Ezért sajnálhatjuk igazán, hogy Lacit most kitüntetjük, hiszen ez azt jelenti: már nem aktív úszó – hiányzik is, ezt mindannyiunk nevében kijelenthetjük.

Gratulálunk a Centenáriumi Díj kitüntetettjének, Cseh Lászlónak!

Hasonló bejegyzések