Megkezdődtek az úszó küzdelmek is a Duna Arénában a vizes világbajnokságon. Az első délelőtt összességében jól sikerült a magyar csapatnak, hiszen Kapás Boglárka és Késely Ajna bejutottak a női 400 méteres gyorsúszás döntőjébe, míg hatalmas országos csúccsal finalista lett a férfi 4×100 méteres gyorsváltónk (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) is. Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna bejutottak a női 200 méteres vegyesúszás középdöntőjébe, így tett Szilágyi Liliána is női 100 pillangón és Cseh László a férfiak 50 méteres pillangóúszásában. 

Eljött a várva várt pillanat, megkezdődött a vizes vb-n a medencés úszás is a világbajnokság központi helyszínén, a Duna Arénában. A magyar szurkolók már az első délelőtt fantasztikus hangulatot teremtettek, dicsérte is minden válogatott úszónk. A csapat első fecskéje Szilágyi Liliána volt női 100 méteres pillangóúszásban, ahol előfutamában 3. (58.00), míg összességében a 10. helyen zárt, így továbbjutott a középdöntőkbe.

Szilágyi Liliána: „Örülök az időmnek, mert ekörül szerettem volna úszni, úgyhogy jó volt. Délután mindent megteszek, hogy javítsak, a legjobb időmet szeretném megúszni. Nagyon jó volt hazai medencében versenyezni, átjött a hangulat már reggel is, úgyhogy el se merem képzelni, hogy mi lesz itt délután.”

A következő magyar úszó Kalmár Ákos volt férfi 400 méteres gyorsúszásban. Junior Európa-bajnokunk futamában a 6. lett (3:51.35), összesítésben pedig a 22., így nem jutott be az esti döntőbe.

Kalmár Ákos: „Elég korán volt azért, így nem tudtam megúszni a legjobbamat, de délelőtt ez egy jó időnek számít szerintem. Lesz még jobb is. Hallottam, ahogy szurkolnak, nagyon jó volt a hangulat. Világbajnoki tapasztalatnak jó volt az egész.”

Ezután következett a magyar szurkolók egyik nagyon várt száma, a női 200 méteres vegyesúszás. Itt két lányunkért is szoríthattunk. Hosszú Katinka az egész mezőny legjobbját úszva (2:07.49) jutott elődöntőbe, míg Jakabos Zsuzsanna (2:12.10) a 11. helyen.

Jakabos Zsuzsanna: „Úgy jöttem, hogy 15. időm van, úgyhogy azért nagyon nehéz lesz bejutni a döntőbe, de remélem, hogy sikerülni fog!”

A férfiak 50 méteres pillangóúszásában Cseh László ugrott medencébe és 8. világbajnokságán ebben a számban rögtön tovább is jutott a középdöntőbe, méghozzá a 8. legjobb idővel (23.41).

Cseh László: „Egy ekkora uszodában, ennyi néző előtt versenyezni fantasztikus dolog. Jó, hogy egy kicsit erre fejben felkészültem. Elsőre jó volt ez az úszás, de délután azért ennél sokkal jobbat szeretnék úszni!”

Női 400 méteres gyorsúszásban ismét két magyar lányért szoríthattunk és mind a ketten kitettek magukért, hiszen bejutottak az esti fináléba. Kapás Boglárka az 5. helyen (4:05.93), míg Késely Ajna 8. legjobb idővel (4:06.48) lett döntős.

Késely Ajna: „Most a szívemhez kaptam. 300 méterig úgy éreztem, hogy nem fáj semmi és az utolsó százon jött a nagyhalál. De a szurkolók hihetetlen nagy energiát adtak nekem, úgyhogy nagyon örülök ennek a döntőnek. Ott remélem, még ennél is sokkal-sokkal jobbat fogok menni!”

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel 100 méter mellen a 26. lett (1:00.76). A fő száma, a 200 méter előtt viszont bizakodó, jó erőben érzi magát.

Gyurta Dániel: „Az első 50 méter szerintem jó volt, a másodikon viszont kicsit elkapkodtam a mozgást. De nagyon jól érzem magam és várom a csütörtöki napot, bizakodó vagyok.”

A két 4×100-as gyorsváltóval zárult az első délelőtt. Előbb a nők következtek, ahol a magyar csapat (Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna) a kilencedik legjobb időt úszta (3:38.90), így éppen, de lemaradt a döntőről.

Verrasztó Evelyn: „Úszhattunk volna egy nagyon picit gyorsabban mindannyian és akkor bent vagyunk a döntőben, de ez van. A hangulat viszont fantasztikus, ahogy kiléptünk, gyakorlatilag felrobbant az Aréna.”

A férfi váltónk (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) viszont hatalmas országos csúcsot úszott (3:13.28), több mint 3 másodperccel javította meg a korábbi rekordot és 5. helyen bejutott az esti döntőbe. A csapat első embereként Kozma Dominik szintén megdöntötte a fennálló magyar csúcsot, az új rekord 48.61.

Teljes eredménysor:

http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=1

Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

A délutáni program 17:30-kor veszi kezdetét. Szurkoljunk együtt a magyaroknak, hajrá!!!!!

Hasonló bejegyzések