HÍREK

  2017-07-26 //

  Újabb pontszerző helyek a vb 3. napján

  Újabb pontszerző helyeket szereztek a magyar úszók a hazai rendezésű világbajnokságon a Duna Arénában. Női 1500 méteres gyorsúszásban Kapás Boglárka a 4. helyen végzett, míg Késely Ajna a 8. lett. Férfi 200 méteres gyorsúszásban pedig Kozma Dominik csapott hatodikként a célba. Férfi 200 pillangón Cseh László és Kenderesi Tamás jutott döntőbe, míg női 200 gyorson Hosszú Katinka.

  Magyar érdekeltségű döntőkkel kezdődött a délutáni program az úszó versenyek harmadik napján. Férfi 200 méter gyorson Kozma Dominikért szoríthattunk, aki elképesztően kezdett és 50 méter után elsőként világcsúcs részidőn belül fordult. Doma még 150 méter után is a második helyen állt, ám a végére picit elfogyott, így a célba hatodikként csapott be. Hatalmas úszás volt tőle, ideje új országos csúcs (1:45.54).
   
  Kozma Dominik: "Elvitt a szívem az elején, fújták volna lett ott, az első 50 után. De még a harmadik 50 után is lefújhatták volna. Jól éreztem magam, de azért a végén már nagyon nem. Örülök, hogy kiúsztam magam, aztán legközelebb majd taktikázunk is."
   
  A nap következő fináléjában, női 1500 gyorson Kapás Boglárkának és Késely Ajnának szurkolhattunk. Bogi kiúszta magát és bár elmaradt a legjobbjától, végül világbajnoki negyedikként ért célba (16:06.27).
   
  Kapás Boglárka: "Nem vagyok teljesen megelégedve, hiszen jobb időt szerettem volna úszni és ezáltal előrébb is végezni. A legjobbammal simán meglett volna az ezüstérem, úgyhogy nem vagyok annyira boldog. Kiúsztam magam, most valamiért ennyi volt bennem."
   
  Ugyanitt Késely Ajna élete második felnőtt vb-döntőjében a nyolcadik lett (16:22.87).
   
  Késely Ajna: "Nem túl sok jót tudok mondani, mert nem sikerült az időmet megúsznom. De úgy érzem, most ennyi volt bennem és kiúsztam magam. A 400 jobban sikerült, úgyhogy remélem, a váltó is jobban fog!"
   
  Két elődöntőben voltak még érdekeltek a magyar úszók. Előbb Hosszú Katinka úszott 200 méter gyorson, ahol nagyszerű teljesítménnyel, az ötödik legjobb idővel került fináléba (1:55.98). 
   
  Hosszú Katinka: "Élveztem a mai napot. Ahogy mondtam is tegnap, azzal, hogy megvan az arany, most próbálom kiélvezni ezt a vb-t, mert úgy gondolom, hogy mi, magyar úszók vissza fogjuk ezt a hangulatot sírni. Azért is élvezem a gyorsúszást, mert nekem itt nincs veszíteni valóm, sosem volt még korábban benne érmem. Ha holnap sikerül egyéni csúcsot úsznom, azt gondolom, az már siker."
   
  Férfi 200 méter pillangón két éremesélyes úszónk is érdekelt volt a középdöntőben. Mindketten egy futamban úsztak és ott az első és a második helyet kaparintották meg. Cseh László ismét nagyot úszott (1:54.22), míg Kenderesi Tamás újból hatalmasat hajrázott (1:54.98), így előbbi összességében a 2., míg utóbbi a 3. legjobb idővel lett finalista.
   
  Cseh László: "Jó volt ez a délután, de szerintem azért kicsit erős volt a kezdés, mert Chad Le Clos nagyon ment. De ez volt a kiadott ukáz, hogy vele kell menni. A végére egy kicsit elfáradtam, de ez most szerintem így rendben volt. Majd holnapra kell nagyon összeszednem magam, mert ennél sokkal jobb úszás kell akár még a dobogóhoz is."
   
  Kenderesi Tamás: "Ez azért nem az a pihentető úszás volt, nem is esett annyira jól, de szerintem jó lesz. Erre edzek, hogy a végén jöjjek, de azért a döntőben a többi résztávot is meg kell nyomni."
   
  Teljes eredménysor:
   
  Még több infó a magyar úszó csapatról és a világbajnokságról:
   
  Hajrá az úszó versenyek negyedik napján is a magyar csapatnak!!!

  Újabb pontszerző helyek a vb 3. napján
  2017-07-25 //

  Hosszú, Cseh és Kenderesi is bejutott a délutáni elődöntőbe

  Hosszú Katinka női 200 méter gyorson, míg Cseh László és Kenderesi Tamás férfi 200 méteres pillangóúszásban lesz ott a délutáni programban a Duna Arénában, hiszen mindnyájan bejutottak az elődöntőkbe. Cseh László ráadásul a legjobb idővel.

  A férfi 50 méteres mellúszás előfutamaival kezdődött az úszó küzdelmek 3. napja a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Itt a 4x100-as vegyesváltóval tavaly Európa-bajnoki bronzérmes Financsek Gáborért szoríthattunk, aki sajnos elrontotta a rajtot és ez 50 méteren végzetesnek bizonyult. Összességében a 43. időt úszta (28.44), így nem jutott be a délutáni középdöntőbe.

  Financsek Gábor: „Nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Pedig készültünk rá nagyon, minden összeállt, de ötvenen elég volt a rajtnál ez a kis hibázás, a fejesugrás nem úgy jött össze, kicsit szétcsúsztam. A hangulat fantasztikus volt, a szurkolók előtt le a kalappal, külön köszönöm a mohácsiaknak, hogy eljöttek szurkolni!”

  A 100 méteren is győztes brit Adam Peaty már az előfutamokban világcsúcsot úszott ebben a számban, ideje 26.10 volt, amivel több mint 0.3-del javította meg saját maga korábbi rekordját.

  Női 200 gyorson két magyarért is szoríthattunk. A tegnap óta immár hatszoros világbajnok Hosszú Katinka nagyszerű úszással, a 3. legjobb idővel kvalifikálta magát a délutáni középdöntőbe (1:56.43), míg a kétszeres Európa-bajnok Verrasztó Evelyn a 23. lett (1:59.92), így ő sajnos nem folytathatja az elődöntőben.

  Verrasztó Evelyn: „Az eredményemet nagyjából egy nullásra értékelem, elég rosszul ment az úszás. Nem értem, hogy miért, hiszen a bemelegítés is jól ment, de sajnos ennyi sikerült. Nem hiszem, hogy rosszul dolgoztam volna egész évben, de valamiért nem akar egyszerűen összeállni. Remélem, hogy a váltóig azért sikerül ezen javítani!”

  Férfi 200 méter pillangón szintén két magyar ugrott medencébe. Előbb az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, aki sokáig altatta az ellenfeleit, majd az utolsó 50 méteren úgy hajrázott, hogy végül a futamát is megnyerte az 5-6. helyről. Aztán a célban egyezményes kézmozdulattal mutatta a közönségnek, hogy mindenki nyugodjon meg, sokkal több van még benne. Ideje összességében a 7. legjobb volt az előfutamokban, így bejutott a középdöntőbe.

  Kenderesi Tamás: „Azért azt láttam az utolsó hosszon, hogy öten kb. előttem vannak, ennek nem örültem, de ezt kompenzáltam. Megnyugtatok mindenkit, sokkal több van bennem. Hogy ilyen a hangulat és tudom azt, hogy nekem szurkol mindenki, ez azért elképesztő.”

  A szám másik magyarja a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh László volt, aki erődemonstrációt tartott és egy remek úszással, a legjobb idővel (1:54.08) jutott be az elődöntőbe.

  Cseh László: „Úgy ugrottam be, hogy reggel is szeretnék egy jót úszni, mert kellett a lelkemnek, hogy valami jobb időt elérjek. Úgy éreztem, hogy annyira nem haltam meg, szóval ez kezdésnek jó volt. Délután megpróbálok még javítani.”

  Férfi 800 gyorson a nyíltvízen 25 km-en világbajnoki hatodik Gyurta Gergely ugrott a medencébe, aki bevallottan ezt a számot bemelegítésnek szánta fő száma, a 400 vegyes előtt. Összesítésben a 21. lett (8:03.87), így nem jutott be a döntőbe.

  Gyurta Gergely: „Ez azért sokkal gyorsabb volt, mint a nyíltvízen. A 25 km óta csupán három nap telt el, szóval éreztem, hogy azért van még mit kipihenni, illetve, hogy a gyorsaságomon is javítani kell még. Bízom benne, hogy a 400 vegyesre minden rendben lesz. A közönség csodálatos volt, köszönöm szépen nekik a biztatást!”

  Teljes eredménysor: http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=3

  Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

  https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

  Délután fél hattól a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjében Kozma Dominikért, a női 1500 gyors fináléjában Kapás Boglárkáért és Késely Ajnáért, az elődöntőkben pedig Hosszú Katinkáért (női 200 gyors), Cseh Lászlóért és Kenderesi Tamásért (férfi 200 pillangó) szoríthatunk. Hajrá magyarok!!!!!

  Hosszú, Cseh és Kenderesi is bejutott a délutáni elődöntőbe
  2017-07-24 //

  Aranyérem 200 vegyesen - Katinka világbajnok!

  Remekül kezdődtek a vb úszóversenyei a Duna Arénában, hiszen két nap két érem eddig a magyar csapat mérlege. Ezzel Magyarország immár 10. az éremtáblázaton, de ha a szurkolókat is lehetne éremmel jutalmazni, akkor messze a magyar közönség vezetne, hiszen ma is dübörgött az Aréna. Persze nem véletlenül, mert úszóink vb szereplése meltett, nem lehet ováció nélkül elmenni.

  A délutáni program első magyar versenyzője Kozma Dominik volt, aki tegnap már a férfi 4x100-as váltó tagjaként világbajnoki bronzérmesnek mondhatja magát. Délután a döntőbe jutás volt a cél 200 gyorson, és Dominik ezt az akadályt is remekül vette, hiszen összesítettben 7. helyen jutott a fináléba. (1:45.87)

  Dominikot szerencsére sem az ereje, sem a jókedve nem hagyta el. Miután a középdöntőből továbbjutott a holnapi fináléba így értékelt:

  „Fél egy körül tudtam elaludni a tegnapi emlékezetes nap után, 2 melatonin egy valeriána is minden ment magától. Jó volt, kellemes volt ez a 200 gyors ma. Szerencsére nem lassított le semmi, így reggel kipihenten ébredtem fel. Amúgyis amennyi koffeint fogyasztok, nincs azaz isten, ami ne keltene fel. Ennyit vártam ma magamtól, és most tényleg jól esett ez a 200 méter. Holnap a döntőben az a terv, hogy szinte „belehaljak az úszásba” és azt mondhassam, hogy ebbe most minden benne volt. Úgy érzem maradt még bennem erő”

  A délután a várva várt 200 vegyessel folytatódott, a nézőtéren hatalmas ováció és taps fogadta Hosszú Katinkát. A szám címvédőjeként, a döntőt végig vezetve, senkitől nem zavartatva 2:07.00-ás idővel és fantasztikus úszással nyerte meg az immár hatszoros világbajnokunk!

  „Elképesztő volt, nem tudom szavakba önteni, hogy milyen érzés volt itthon úszni, szerintem látszott az eredményhirdetésen, hogy mennyire elérzékenyültem. A tervem az volt, hogy magamra koncentrálok és mindent beleadok, aztán lesz, ami lesz. Az első pillanatban, amikor felnéztem egy kicsit meg is ijedtem mert először úgy láttam, hogy mindketten 2:07.00-át úsztunk a japán versenyzővel, de aztán rájöttem, hogy nyertem. Azt gondolom, hogy agresszívan kezdtem, aztán csak végig vezetni akartam, hogy ne legyen kérdés a végén.”

  Egyre jobb eredményeket szállítanak úszóink ezen a vb-n, két érem és öt pontszerző hely után az éremtáblázaton 10. Magyarország. Az eddig látottak alapján tovább menetelhetünk előre és lesz még extázisban a Duna Aréna közönsége is. A szövetségi kapitány, Dr. Sós Csaba is értékelte az elmúlt 2 napot:

  „Katinkától kimondva-kimondatlanul mindenki várta az aranyat, a férfi 4x100-as gyorsváltónktól, kimondva-kimondatlanul pedig senki nem várta a bronzot. A tegnapi váltónál a fiúknál azért a döntőben bíztam, noha az előzetesen megúszott eredmények alapján a váltónk a 10. helyen volt, de tudtam, hogy előrelépett mindegyik versenyző, és nem utolsó sorban, ami az egyik erősségük, hogy egy nagyon kiegyensúlyozott, egységes csapatról beszélünk, hiszen kb. 2 tized van a négy úszó között, ha egymás mellett úsznak 100 gyorson. A tegnapi döntő egy örömúszás volt tőlük. Ajna és Bogi is nagyon szépen mutatkozott be az első napon, mindketten értékes helyezést szereztek. Talán Bogi többet várt magától, de azt látom, hogy ugyanolyan harcos és kemény, mint eddig, szerintem 1500-on a döntőben már a régi Bogit látjuk. Ajnánál pedig már nem is beszélhetünk meglepetésről az 1500 fináléjába kerülés kapcsán, hiszen 400 gyorson is eszméletlen jól versenyzett, bár a mai nap pár tizeddel előzte meg a 9. helyezettet, de a lényeg, hogy bent van a legjobb 8 között. A mai nap is csodálatos volt első sorban a 200 vegyes döntő miatt, hiszen mindenki ezt várta, mondhatjuk, hogy Katinka hozta a kötelezőt, de az úszásban nincs kötelező, az a biztos, amikor már a nyakban lóg az aranyérem. Kozma Dominik is remekül ment a középdöntőben, szerintem holnap a fináléban is igazi küzdelmes versenyzést láthatunk majd tőle. és persze a többiektől is, akik rajthoz állnak.

   

  Holnap délelőtt is lesz kiért szorítani, addig is örüljünk a mai nap eredményeinek és a második éremnek, ami Hosszú Katinkának zsinórban már a 3 világbajnoki aranya 200 gyorson. Szép volt Katka!

  Eredmények a 2. napról:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=2

  Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

  https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

   

  Aranyérem 200 vegyesen - Katinka világbajnok!
  2017-07-24 //

  A 2. nap délelőttjén három úszónk is továbbjutott a futamából

  A második napon is sok sztárunk állt rajthoz a Duna Aréna előfutamaiban, ahol a magyarok közül hárman is tovább jutottak a következő körbe. Úgyhogy ma és holnap is lesz kiért szurkolni!

  A napot Hosszú Katinka indította, aki 100 háton futamában első, összesítettben pedig a második helyen kvalifikálta magát a szám délutáni középdöntőjébe (58.80), de mivel ma úszik a 200 vegyes döntőjében ezért visszalépett a 100 háttól, de így is fantasztikus úszást láthattunk ma délelőtt a háromszoros olimpiai bajnokunktól.

  100 háton Balog Gáborért szoríthattunk, aki a futamában hetedik, összesítettben pedig a 21. lett (54:88), így nem jutott tovább a középdöntőbe.

  100 mellen Sztankovics Anna indult és a kilencedikként ért célba, de az összesítettben 25. lett (1:08.66), így ő sem jutott tovább a következő körbe.

   „Szerettem volna jobbat úszni, jó lett volna 1:07-es időt menni, de most mindent egybevetve a két hónapos kihagyásom után ez volt a reális eredmény.”

  200 gyorson két magyar is rajthoz állt, Bernek Péter és Kozma Dominik küzdöttek a középdöntőbe jutásért. Bernek Peti futamában 9. összesítettben 25. lett (1:47.79), így sajnos most nem sikerült tovább mennie.

  „Fantasztikus érzés volt itt a Duna Arénában versenyezni, majdnem sikerült is egy egyéni legjobbat úsznom, de valahogy nem volt igazi most a technikám, de ennek ellenére boldog és bizakodó vagyok a 200 hát előtt.”

  Kozma Dominik a tegnapi csapat bronz után, simán továbbúszott a középdöntőbe, futamában 3. összesítettben pedig 8. helyen (1:46.83) jutott a következő körbe.

  „Nem sikerült tegnap korán ágyba kerülni, de így is jól éreztem magam 200 gyorson, majd most délután kiderül mennyire vagyok jó formában. A tegnapi nap pedig feledhetetlen, hiszen négyen egymásért úsztunk.”

  A délelőtt az 1500 gyors előfutamaival zárult, ahol szintén két magyarért drukkolhattunk és a közönség ismételten kitett magáért, hiszen tombolt az egész Aréna, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Kapás Boglárka 5. helyen 16:09.60-as idővel jutott a holnapi döntőbe, és meglepetésre, vagy már nem is annyira meglepetésre Késely Ajna 8. helyen (16.20.98) szintén ott lesz az 1500 gyors fináléjában.

  Szép volt fiúk-lányok! Hajrá délután!

  Eredmények a 2. napról:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=2

  Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

  https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

   

  A 2. nap délelőttjén három úszónk is továbbjutott a futamából
  2017-07-23 //

  Világbajnoki bronzérmes a férfi 4x100-as gyorsváltó!

  A délelőtti kezdéshez képest a délután szinte minden képzeletünket felülmúlta a Duna Arénában. A nézőtér szinte felrobbant a szurkolók hangjától, a vízben pedig parázs küzdelmek zajlottak. A magyar úszók még nagyobb fokozatba kapcsoltak. Így már az első nap remek eredményeket és országos csúcsokat hozott.

  Szilágyi Liliána 100 pillangón kezdett a középdöntőben, és ugyan javított a délelőtti idejéhez képest (57.75), de most kicsúszott a döntőből, viszont bizakodva várja a fő számát a 200 pillangót.

  „Nagyon jó élmény, úgy érzem a 200 nagyon jó lesz. A magyar közönség szurkolásától kirázott a hideg, és üzenem a közönségnek, hogy csak így tovább, mert fantasztikus volt így úszni, és nagyon köszönjük,”

  Cseh László 50 pillangón, sajnos nem került be a döntőbe, de 100 és 200 pillangón úgy érzi, tud majd javítani. Összesítetteben a 11. helyet szerezte meg (23.51).

  „Nem volt olyan jó az úszás, mint délelőtt, jobbat vártam magamtól. De úgy gondolom az úszásgyorsaságom rendben volt, úgyhogy a 100 és 200 pillangón nem lesz gond!”

  A 400 gyorson két magyar is bejutott a döntőbe, Kapás Bogi 5. helyen, Késely Ajna pedig 8. helyen kvalifikálta magát. Késely Ajna a fináléban remek úszással a 6. helyet szerezte meg (4:05.75), Kapás Bogi pedig eggyel előtte az 5. helyen ért célba (4:04.77).

  Késely Ajna holnap már 1500 gyorson ugrik újra vízbe, de előtte még értékelte a mai teljesítményét:

  „Nagyon jól éreztem magam a döntőben, de úgy érzem, a reggeli úszás jobban esett, pedig számomra már az is egy döntő volt. Köszönöm a családomnak, barátaimnak a biztatást és edzőimnek, Túri Gyuri bának és Güttler Karcsi bának is hálával tartozom, hiszen mindennap velem küzdöttek. Úgy jöttem ide, hogy egy nagyon jót fogok versenyezni. Bár ma bennem volt, hogy mégis csak egy világbajnoki döntőben úszok, de megfogadtam Risztov Évi tanácsát, aki azt mondta, hogy ne foglalkozzak semmivel, csak ugorjak vízbe és ússzak”

  Kapás Bogi edzőjével, Virth Balázzsal már a holnapi 1500 gyorsra készül. Virth Balázs így értékelte a mai napot:

  „Pozitívan értékelem a mai döntőt, a reggeli úszáshoz ez óriási előrelépés volt technikailag és taktikailag is. Szeretnénk érmet nyerni 800-on és 1500-on a lehető legjobb idővel, amire Bogi képes. A ma délutánt látva bizakodó vagyok. Mondtam neki, hogyha úgy érzi, már nagyon fáj, akkor merítsen erőt a közönség szurkolásából.”

  200 vegyesen Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka úszott a középdöntőben. Zsu 12. helyen végzett, így nem jutott döntőbe (2:11.92). Katinka pedig délelőtti idejét megjavítva, senkitől nem fenyegetve elsőként jutott a 200 vegyes döntőjébe (2:07.14)

  Jakabos Zsuzsanna így értékelt a verseny után:

  „Úgy érzem, hogy kiúsztam magam, szerettem volna egy kicsit jobb időt úszni, de ez most nem sikerült. De nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem és ezt átélhettem. Azért jó lett volna még egyszer úszni. Próbálok a többi számomra koncentrálni és minél jobbat úszni, mert rengeteg ember segít minket és szurkol nekünk.”

  Katka is nagyot úszott ma és így foglalta össze a vb első napjának eseményeit:

  „Sokkal jobban sikerült koncentrálnom, mint délelőtt. Középdöntőben ilyen vastapsot kapni, egyszerűen hihetetlen, szinte már ezt majdnem megkönnyezi az ember.  Nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek és ezt átélhetem.”

  A nap végére jött az igazi meglepetés. A férfi 4x100-as gyorsváltónk már délelőtt is elképesztő idővel az 5. helyen jutott a döntőbe. Ma délután a fiúk még magasabb sebességre kapcsoltak, Kozma Dominik most is országos csúccsal indította az első százat (48.26), ezután jött Németh Nándor, aki ismét kiúszott magából mindent, majd Holoda Péter következett, aki ott tudta tartani az élbolyban a csapatot, a végén pedig Bohus Ricsi hajrázott nagyot, így meglett a dobogó, és egy csodálatos 3. hely a magyar csapatnak, 3:11.99-es idővel, ami szintén újabb országos csúcs!

  Kozma Dominik 26 évesen rangidősként így értékelte a csapat teljesítményét:

  „Az utolsó 25-nél csak azt kívántuk, hogy a Ricsi hozza haza és hazahozta. A csapatért úsztunk. A közönség amúgysem hagyta volna, hogy lassan menjünk. Hatalmas élmény volt, teljes extázis”

  Bohus Richárd:

  „Hihetetlen volt a közönség, még mindig ráz a hideg, úgy jöttünk ide, hogy talán a döntőbe bejutunk, de a közönség behúzott minket. Eljátszottunk a gondolattal, hogy jó lenne egy érem, de a legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez megtörténik.”

  Holoda Péter:

  „Nem volt papírforma eredmény, de azt mondhatjuk, hogy most már papírforma lesz, hogy a férfi 4x100-as gyorsváltó dobogós legyen.”

  Németh Nándor:

  „A pihenés és az ebéd sokat segített, hogy jobban érezem magam a reggeli úszásom után, de mindent megtettem, hogy most is kit tudjam úszni magamból a maximumot.”

   

  Teljes eredménysor:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=1

  Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

  https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

  Holnap újabb nap, újabb döntőkkel. Szurkoljunk együtt a magyaroknak, hajrá!!!!!  

   

  Világbajnoki bronzérmes a férfi 4x100-as gyorsváltó!
  2017-07-23 //

  3 döntős és 4 középdöntős helyezés az első délelőtt a Duna Arénában

  Megkezdődtek az úszó küzdelmek is a Duna Arénában a vizes világbajnokságon. Az első délelőtt összességében jól sikerült a magyar csapatnak, hiszen Kapás Boglárka és Késely Ajna bejutottak a női 400 méteres gyorsúszás döntőjébe, míg hatalmas országos csúccsal finalista lett a férfi 4x100 méteres gyorsváltónk (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) is. Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna bejutottak a női 200 méteres vegyesúszás középdöntőjébe, így tett Szilágyi Liliána is női 100 pillangón és Cseh László a férfiak 50 méteres pillangóúszásában. 

  Eljött a várva várt pillanat, megkezdődött a vizes vb-n a medencés úszás is a világbajnokság központi helyszínén, a Duna Arénában. A magyar szurkolók már az első délelőtt fantasztikus hangulatot teremtettek, dicsérte is minden válogatott úszónk. A csapat első fecskéje Szilágyi Liliána volt női 100 méteres pillangóúszásban, ahol előfutamában 3. (58.00), míg összességében a 10. helyen zárt, így továbbjutott a középdöntőkbe.

  Szilágyi Liliána: „Örülök az időmnek, mert ekörül szerettem volna úszni, úgyhogy jó volt. Délután mindent megteszek, hogy javítsak, a legjobb időmet szeretném megúszni. Nagyon jó volt hazai medencében versenyezni, átjött a hangulat már reggel is, úgyhogy el se merem képzelni, hogy mi lesz itt délután.”

  A következő magyar úszó Kalmár Ákos volt férfi 400 méteres gyorsúszásban. Junior Európa-bajnokunk futamában a 6. lett (3:51.35), összesítésben pedig a 22., így nem jutott be az esti döntőbe.

  Kalmár Ákos: „Elég korán volt azért, így nem tudtam megúszni a legjobbamat, de délelőtt ez egy jó időnek számít szerintem. Lesz még jobb is. Hallottam, ahogy szurkolnak, nagyon jó volt a hangulat. Világbajnoki tapasztalatnak jó volt az egész.”

  Ezután következett a magyar szurkolók egyik nagyon várt száma, a női 200 méteres vegyesúszás. Itt két lányunkért is szoríthattunk. Hosszú Katinka az egész mezőny legjobbját úszva (2:07.49) jutott elődöntőbe, míg Jakabos Zsuzsanna (2:12.10) a 11. helyen.

  Jakabos Zsuzsanna: „Úgy jöttem, hogy 15. időm van, úgyhogy azért nagyon nehéz lesz bejutni a döntőbe, de remélem, hogy sikerülni fog!”

  A férfiak 50 méteres pillangóúszásában Cseh László ugrott medencébe és 8. világbajnokságán ebben a számban rögtön tovább is jutott a középdöntőbe, méghozzá a 8. legjobb idővel (23.41).

  Cseh László: „Egy ekkora uszodában, ennyi néző előtt versenyezni fantasztikus dolog. Jó, hogy egy kicsit erre fejben felkészültem. Elsőre jó volt ez az úszás, de délután azért ennél sokkal jobbat szeretnék úszni!”

  Női 400 méteres gyorsúszásban ismét két magyar lányért szoríthattunk és mind a ketten kitettek magukért, hiszen bejutottak az esti fináléba. Kapás Boglárka az 5. helyen (4:05.93), míg Késely Ajna 8. legjobb idővel (4:06.48) lett döntős.

  Késely Ajna: „Most a szívemhez kaptam. 300 méterig úgy éreztem, hogy nem fáj semmi és az utolsó százon jött a nagyhalál. De a szurkolók hihetetlen nagy energiát adtak nekem, úgyhogy nagyon örülök ennek a döntőnek. Ott remélem, még ennél is sokkal-sokkal jobbat fogok menni!”

  Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel 100 méter mellen a 26. lett (1:00.76). A fő száma, a 200 méter előtt viszont bizakodó, jó erőben érzi magát.

  Gyurta Dániel: „Az első 50 méter szerintem jó volt, a másodikon viszont kicsit elkapkodtam a mozgást. De nagyon jól érzem magam és várom a csütörtöki napot, bizakodó vagyok.”

  A két 4x100-as gyorsváltóval zárult az első délelőtt. Előbb a nők következtek, ahol a magyar csapat (Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna) a kilencedik legjobb időt úszta (3:38.90), így éppen, de lemaradt a döntőről.

  Verrasztó Evelyn: „Úszhattunk volna egy nagyon picit gyorsabban mindannyian és akkor bent vagyunk a döntőben, de ez van. A hangulat viszont fantasztikus, ahogy kiléptünk, gyakorlatilag felrobbant az Aréna.”

  A férfi váltónk (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) viszont hatalmas országos csúcsot úszott (3:13.28), több mint 3 másodperccel javította meg a korábbi rekordot és 5. helyen bejutott az esti döntőbe. A csapat első embereként Kozma Dominik szintén megdöntötte a fennálló magyar csúcsot, az új rekord 48.61.

  Teljes eredménysor:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=1

  Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

  https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

  A délutáni program 17:30-kor veszi kezdetét. Szurkoljunk együtt a magyaroknak, hajrá!!!!!  

   

  3 döntős és 4 középdöntős helyezés az első délelőtt a Duna Arénában
  2017-07-22 //

  EYOF - Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál - Győr

  Július 23-29 között rendezik meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) Győrben, - több mint 150 magyar sportoló részvételével - ahol 10 sportágban (atlétika, kerékpár, torna, dzsúdó, úszás, kosárlabda, kézilabda, röpladba, tenisz, kajak-kenu) mérik össze tudásukat a 14-18 év közötti fiatalok.

  A nagyszabású és látványosnak ígérkező nyitóünnepséget július 23-án rendezik Győrben, az ETO Parkban. A hivatalos program megnyitó előtt egy nappal, július 22-én szombaton déltől, Budapesten a Kongresszusi központban, az ünnepélyes eskütétellel vette kezdetét. A fogadalom szövegét Pál Tamara kézilabdázó és Zombori Gábor úszó mondta a sportolók nevében.

  Úszóink közül 16-an állnak rajthoz.  Az előzetes tervek szerint a résztvevők:

  Berecz Blanka (200 m pillangó), Fábián Fanni (200, 400, 800 m gyors), Hatházi Dóra (100 m pillangó), Matula Fanni (100 m hát), Muzsnay Zsófia (50, 100 m gyors), Nagy Réka (200, 800 m gyors, 200, 400 vegyes), Pózvai Kiara (50, 100 m gyors), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Vécsei Réka (100, 200 m mell), Böhm Sebestyén (100, 200 m mell), Galyassy Szilárd (200, 400, 1500 m gyors), Lakner Dávid (100 m pillangó), Mándli Benedek (200 m gyors, 200 m pillangó), Mátrai Roland (50, 100 m gyors), Szabados Bence (50, 100 m gyors), Zombori Gábor (100, 200 m hát, 200, 400 m vegyes).

  Az eseményről bővebb információ az alábbi linken érhető el:

  http://gyor2017.hu/hu_HU/kezdolap

  Az eredményeket itt lehet majd követni:

  http://gyor2017.hu/hu_HU/eredmenyek

  EYOF - Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál - Győr
  2017-07-21 //

  Két magyar is a legjobb 10-ben végzett a vb-n 25 km-en!

  Az idei vb leghosszabb nyíltvízi számában, 25 km-en is nagyot úsztak a magyar versenyzők. Olasz Anna egy világbajnoki 5. helynek (5:23:55,00) örülhetett, még Sömenek Onon Kata élete első felnőtt vb-jén a 12. helyen ért célba (5:33:05,80) az embert próbáló távon. A fiúknál Gyurta Gergely a hatodik helyet szerezte meg (5:04:00,70), még Rasovszky Kristóf sajnos egy rúgás miatt feladta a versenyt „nem sokkal” a vége előtt, kb. 20 megtett km után.

  Az utolsó nap, az utolsó nagy erőpróbát hozta, azaz a 25 km-t, ami egyben a legnehezebb és legkiszámíthatatlanabb távot jelenti a nyíltvízi úszásban. A fiúk reggel 8:30-kor álltak rajthoz a füredi kikötő mellett, és már ekkor tudni lehetett, hogy igazi kánikulában fogják befejezni a versenyt, így a 27-28 fokos Balaton sem hűsítette nagyon a versenyzőket. A női mezőny hasonló körülmények között negyedórával később vágott neki a 25 km-nek. Magyar szempontból minden jól alakult egészen addig, amíg a férfi mezőny megérkezett a női mezőnyre, ekkor azért némi keveredés után kicsit átrendeződött az állás. Sajnos Kristóf ekkor került egy olyan bolyba, ahol több rúgást is kapott, így nem tudta folytatni a versenyt, pedig addig remekül ment neki az úszás.  A férfiaknál végül a francia Axel Reymond lett az első, (5:02:46,40) így az Európa-bajnoki aranyai mellé, most egy világbajnoki aranyat is begyűjtött ezen a távon. A nőknél a brazil Ana Marcela Cunha ért be elsőnek (5:21:58,40) aki így már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát 25 km-en.

  A versenyzőink így értékelték a mai 25 km-et:

  Rasovszky Kristóf: „Belekeveredtem egy bunyóba, amikor utolértük a lányokat, és kb. két és fél km-en keresztül így úsztam, és leginkább csak kaptam az ütéseket és úgy éreztem ez most itt fel kell adnom, ami néha persze benne van a pakliban. Úgy érzem most ezt a 25 km-et egy kicsit pihentetni fogom a jövőben. Most még hátra van a vb-n az 1500 gyors medencében, arra készülök most már.”

  Gyurta Gergely: „Nehéz volt nagyon, mind az időjárás, mind a hullámok és mind a verekedések miatt, de így is minden percét élveztem, attól függetlenül, hogy az utolsó 200 méteren már szinte a csak a közönség húzott be a célba. Óriási élmény volt itthon versenyezni és örülök, hogy sikerült megcsinálnom.”

  Olasz Anna: „Nagyon nehéz 25 km volt, a víz, a napsütés, a hullámok úgy érzem sokat kivettek belőlem, illetve az elején a franciák olyan tempót mentek, amivel megpróbálták szétszakítani a mezőnyt, ami szintén megnehezítette a versenyt. Aztán beszorultam az olasz lány mögé, annyi energiám már nem volt, hogy kikerüljem, és természetesen ő sem könnyítette meg a dolgomat. Dobogóra szerettem volna ma állni, de úgy gondolom kis idő múlva ennek az 5. helynek is tudok majd örülni.”

  Sömenek Onon Kata: „Nagyon boldog vagyok, hiszen jól be tudtam osztani az energiámat és fejben is fizikailag végig bírtam a 25 km-t, de a szurkolók és az edzőm biztatása is sokat segített.”

  Végeredmény: 

  http://www.omegatiming.com/File/Download?id=000111050001E904FFFFFFFFFFFFFF01

  http://www.omegatiming.com/File/Download?id=000111050002E904FFFFFFFFFFFFFF01

   

  Szép volt fiúk-lányok!

   
   
   
   
   

   

   
   
   
   
   

  Két magyar is a legjobb 10-ben végzett a vb-n 25 km-en!
  2017-07-20 //

  7. lett a magyar nyíltvízi mixváltó a vb-n!

  A mix csapatváltóval folytatódott a vb-n a nyíltvízi úszás balatonfüredi programja. Az induló országok az 5 km-es távon szabadon választhatták meg milyen sorrendben indítják a két női és két férfi versenyzőjüket. A magyar csapatban Juhász Janka kezdett, aztán Rasovszky Kristóf folytatta, majd őt Novoszáth Melinda váltotta, végül pedig Gyurta Gergely hajrázott, nem is akárhogyan hiszen a 11. helyről a 7. helyre (55.23,70) hozta be a magyar csapatot.

  Magyar részről mondhatni papírforma eredmény született a nyíltvízi úszás 6. napján, a mixváltó 5 km-es futamán, hiszen előzetesen is a 7-8. hely környékére várták a magyar csapatot. A fiúk-lányok mindent beleadtak, és kihozták magukból a maximumot a fejenként 1250 méteren. A versenyt a rutinos francia csapat nyerte meg és ezzel a vb-n már a 3. aranyukat szerezték meg a nyíltvízi számokban, így ma sem szakították meg azt a jó sorozatukat, hogy ismét éremmel távozzanak a verseny után. A második helyen az amerikai, még a harmadik helyen az olasz váltó végzett.

  A versenyzőink így értékelték a mai 5 km-es csapatversenyt.

  Juhász Janka:"Ez az 1250 méter kellemesebb volt, mint a tegnapi 5 km, hiszen nem voltunk olyan sokan, bár nem voltam azért maradéktalanul elégedett, hiszen most a német lánnyal sikerült összeakadnom."

  Rasovszky Kristóf: "Jól éreztem magam a vízben, és az úszás is jól ment, nem néztem nagyon szét, csak mentem előre. Így csapatban talán még élvezetesebb úszni. Elégedettek lehetünk ezzel a 7. hellyel, hiszen úgy érzem mindenki megtett minden tőle telhetőt."

  Novoszáth Melinda: "Sokkal nyugodtabb volt ez a csapatverseny, mint a tegnapi. Az elelén úgy váltottuk egymást Kristóffal, hogy szinte egyedül úsztam, aztán próbáltam az előttem haladók lábvizén utazni, ez szerintem sikerült,  és szerencsére most elkerültem a verekedéseket is."

  Gyurta Gergely: "Óriási gratuláció a csapatnak, mindenki kihozta magából a maximumot. 1250 méteren csak be kell csukni a szemed és menni kell előre, úgyhogy én is csak úsztam, ahogy tudtam. A végén ugyan a brazil versenyzőt szerettem volna megelőzni, de rutinos volt, és nem hagyott rá lehetőséget."

  Végeredmény: 

  http://fina.org/competition-detailed-results/17th-fina-world-championships-2017-mixed-5km/event

  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei holnap 8:30-tól az embert próbáló 25 km-es női és férfi futamokkal folytatódnak.

   
   

  7. lett a magyar nyíltvízi mixváltó a vb-n!
  2017-07-19 //

  Juhász Janka és Novoszáth Melinda is a legjobb 30-ban végzett életük első felnőtt világbajnokságán!

  A női mezőny a legrövidebb távon, 5 km-en küzdött meg a vizes vb balatonfüredi futamán. A világbajnokság mai versenyén 57-en értek célba, köztük a két magyar indulóval, Juhász Jankával, aki 27. lett (1:01:52,50), és Novoszáth Melindával, aki nemsokkal lemaradva csapattársától a 28. helyet szerezte meg (1:01:57,30).

  Janka és Melinda is embert próbáló 5 km-en van túl, hiszen a mezőnyben sok rutinos úszóval kellett megküzdeniük, és sajnos egy olyan bolyba kerültek, ahol sok rúgást és ütést is kaptak. Ennek ellenére a lányok remekül helyt álltak a világ jelenlegi legjobb versenyzői között, életük első felnőtt világbajnokságán. A győztes, 59:07,00-ás idővel, az amerikai Ashley Twichell lett, aki már a cél előtt 800 méterrel fantasztikus hajrát indított és nem is engedte át a vezetést már senkinek ezután.
   

  A versenyzők így értékelték a mai 5 km-t:

   

  Juhász Janka:

  Az eleje nagyon nehéz volt, a kisebb-nagyobb verekedések miatt szerintem többet voltam a víz alatt, mint víz felett, de szerencsére az első kör után átestem a holtpontomon, és a második kör már sokkal jobb volt. Most még nem tudom eldönteni, hogy ez az 5 km sok volt, vagy kevés, de a lényeg, elégedetten szálltam ki a vízből, ami nálam ritka, és úgy érzem most ebben nem volt több.

   

  Novoszáth Melinda:

  Úgy érzem tapasztalatszerzésnek ez tökéletes volt, viszont a taktikát nem sikerült úgy végrehajtanom, ahogy szerettem volna, így a verekedéseket sem sikerült elkerülnöm, olyan volt, mintha a hátamon úsznának, miközben ütnek-vágnak, de a hajrá szerintem jól sikerült és kihoztam magamból a maximumot.

  Végeredmény: 

  http://fina.org/competition-detailed-results/17th-fina-world-championships-2017-women-50m-freestyle/event
   

  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei holnap 10 órától az 5 km-es csapatversennyel folytatódnak.

   

   
   
   

  Juhász Janka és Novoszáth Melinda is a legjobb 30-ban végzett életük első felnőtt világbajnokságán!