HÍREK

  2017-01-12 //

  A BP2017 Nfkt tájékoztatása

  Tisztelt Tagegyesületek!

  Hamarosan indul kedvezményekre is jogosító akciónk a magyarországi klubok számára, melyről Önöket is a Magyar Úszó Szövetség fogja értesíteni napokon belül.

  Addig kérjük türelmüket, nem fognak lemaradni az eseményről, sőt nagyon szeretnénk, ha minden klub úszói megnézhetnék a versenyeket.

   

  Tisztelettel:
  A 17. FINA Világbajnokság Szervező Bizottsága

   

   

   

  A BP2017 Nfkt tájékoztatása
  2017-01-12 //

  Dr. Julio C. Maglione levélben gratulált dr. Bienerth Gusztávnak

  A Nemzetközi Úszó Szövetség uruguayi elnöke levélben gratulált a Magyar Úszó Szövetség vasárnap megválaszott új elnökének, dr. Bienerth Gusztávnak.

   

   

  „Kedves Elnök Úr!

  Nemrég kaptam az információkat az Önök szövetségében lezajlott választásokról.

  A FINA nevében szeretnék gratulálni ahhoz, hogy megválasztották a Magyar Úszó Szövetség elnökének – kérem, adja át gratulációmat az elnökség tagjainak is.

  Bízom abban, hogy folytatódik a FINA és a Magyar Úszó Szövetség szoros együttműködése a soron következő, 2017. évi FINA Világbajnokság és a FINA Masters Világbajnokság szervezésében, amelyekre július 14-30. és augusztus 7-20. között kerül sor.

  Kérem fogadja jókívánságaimat, bármilyen információra lenne szüksége, bármikor állok a rendelkezésére.

  Üdvözlettel

  Dr. Julio C. Maglione

  a FINA elnöke”

  A levél letölthető itt:

   

  Dr. Julio C. Maglione levélben gratulált dr. Bienerth Gusztávnak
  2017-01-08 //

  Bienerth Gusztáv követi Gyárfás Tamást a MÚSZ elnöki székében

  Döntött a Magyar Úszó Szövetség rendkívüli közgyűlése: az elnöki posztot csaknem 24 éven át betöltő Gyárfás Tamás utódának Bienerth Gusztáv kormánybiztost, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnökét választották.

  A kötelető formalitásokat követően előbb dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd Gyárfás Tamás leköszönő elnök tartott beszédet.

  Szabó Tünde először megköszönte Gyárfás Tamás 23 éves munkáját, és kifejezte, a folytatásban is számítanak rá a nemzetközi kapcsolatokban, illetve a 2017. évi FINA-világbajnokság megrendezésének előkészítésében és lebonyolításában. Az egykori olimpiai ezüstérmes elmondta, hogy a kormány továbbra is kiemelten támogatja a sportot, így az úszást is. Szerinte az új elnöknek pozitív változásokat kell hoznia az úszás mindennapjaiba, helyes mederbe kell terelni a különböző generációk és az érdekcsoportok közötti kapcsolatokat. A sportszakállamtitkár ígéretet tett, hogy az új elnököt is mindenben segíteni fogja.

  A csaknem 24 évnyi elnökség után leköszönő Gyárfás Tamás elmondta, irigyelni fogja az új elnököt, mert nagy élmény ehhez a közeghez tartozni. „Legyen szó a versenyzőkről, az edzőkről, a kapitányokról, a szakvezetőkről, a támogatóról, az elnökség tagjairól, de ugyanígy a szövetség munkatársairól. Teli van ez a sportág zsenikkel, egyben nehéz emberekkel, akikre a kitartás és a szorgalom a leginkább jellemző. Tényleg, szinte hihetetlen, hogy mire voltatok képesek. Mindannyian jól tudjuk, a magyar sportban jócskán előfordulhat, hogy a labda lepattan a gyűrűről; egy szaltó netán nehezebben sikerül, vagy a futó nem szedi oly gyorsan a lábát, mint kellene; a balegyenes pedig mellé megy, sőt még a fociban is megesik, hogy a kelleténél több a kapufa – viszont az úszásban szinte nincs megtorpanás.”

  Gyárfás Tamás úgy vélte, „viták ebben a sportágban mindig is voltak, vannak, és mindig is lesznek.  Tudjuk, hogy mindenen lehet javítani, de válság az nincs,  a gazdálkodás is átlátható, amit a MOB és a sportállamtitkárság rendszeresen ellenőrzött és elismert. Ami pedig a szakmai sikereket illeti, azok kizárólag a szakemberek érdemei.  Meggyőződésem, hogy a Magyar Úszó Szövetség új elnökének nem a nagy fordulatot kell ösztönöznie. Ugyanakkor elismerem, hogy jóval nyugodtabb légkörben, nagyobb összhangban kell tevékenykedni, de ennek biztosítása – szerintem –, változatlanul nem járhat bizonyos alapvető elvek feladásával.”

  Az elnök ezzel búcsúzott: „Nagy megtiszteltetés volt hozzátok tartoznom, ezt a közösséget 24 éven át szolgálni. Végezetül, még csak annyit, hogy szeretnék mindenkivel békét kötni, csak a szépre emlékezni, mert erre nagyon sok okot adtatok. Ígérem, a jövőben is mindent megteszek a magyar úszásért külföldön és itthon is egyaránt. Nem más ellenében, hanem értetek. Köszönöm a lehetőséget.”

  A beszédek után Hargitay András szövetségi kapitány tiszteletbeli elnöknek javasolta Gyárfás Tamást, amit a küldöttek nagy többsége elfogadott, de mivel ez a kérdés nem szerepelt az előzetes napirenden, végül úgy döntöttek, hogy a következő, rendes közgyűlésen határoznak erről.

  Az elnökjelöltek közül Bienerth Gusztáv világos, átlátható rendszert és szakmai menedzsmentek működését vázolta fel. Két konkrét vállalást tett: kizárólag titkos szavazást a közgyűléseken és negyedéves internetes tájékoztató fórumot a tagegyesületek számára.

  „Végezetül két emberről szeretnék beszélni: Gyárfás Tamásról és Hosszú Katinkáról. Személyesen ugyan csak pár napja ismerem Katinkát, de a teljesítménye lenyűgöző. Köszönöm a fantasztikus sikereit, és köszönöm, hogy a támogatóim között tudhatom. Gyárfás Tamás nem egy lemondott úszóelnök, hanem egy megkerülhetetlen tényezője a magyar és a világ úszósportjának. Kivételes lehetőség, hogy az utóda lehetek. Mint elnök, az első dolgom lesz, hogy leüljek vele, hogy miként tudunk együtt dolgozni a jövőben" – mondta beszéde végén Bienerth, aki egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a közgyűlés befejezése után 15 perccel megkezdi a munkát.

  A közgyűlés a másik két elnökjelölt, Hornyák Viktor és Tóth István beszédeit meghallgatva úgy döntött, csak Bienerth Gusztávot veszi fel a jelölőlistára, aki aztán a választáson 126 igen szavazattal elnyerte a MÚSZ elnöki tisztségét.

  Mindezt az alábbi szavakkal köszönte meg a küldötteknek: „Nagyon szépen köszönöm a szavazatokban megnyilvánuló bizalmat. Köszönöm a szövetségnek, hogy ilyen demokratikusan levezényelte a szavazást. Sok teendőnk van, minden erőmmel azon leszek, hogy az előttünk álló világbajnokságot, Magyarország egyik legjelentősebb sporteseményét sikerrel vegyük. A vb a 2024-es budapesti olimpiai pályázat főpróbája. Dolgozni jöttem, remélem, a magyar úszósport családja minél előbb befogad. Nyitott vagyok az együttműködésre, szép feladatok állnak hazánk egyik legfontosabb, legsikeresebb sportága előtt. Köszönöm a támogatást, a csapatom munkáját. Biztos vagyok benne, hogy vezetésemmel sikerrel teljesítjük a feladatokat.”

  Bienerth Gusztáv követi Gyárfás Tamást a MÚSZ elnöki székében
  2017-01-06 //

  Orbán Viktor nagyra értékeli Gyárfás Tamás úszószövetségi munkáját

  Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt az Országházban fogadta Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség leköszönő elnökét, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnökét – tájékoztatta a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
   

  Elmondta: a kormányfő nagyra értékeli Gyárfás Tamásnak az elmúlt két évtizedben a magyar úszósport érdekében a kormánnyal összhangban végzett munkáját. Orbán Viktor a találkozón hangsúlyozta, hogy a sportdiplomata itthoni és nemzetközi tevékenységére a jövőben is kiemelten számít, különös tekintettel a hazai rendezésű idei FINA világbajnokságra illetve a 2020. évi Európa-bajnokságra – mondta a sajtófőnök.

  Forrás: http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/orban-viktor-nagyra-ertekeli-gyarfas-tamas-uszoszovetsegi-munkajat

  Orbán Viktor nagyra értékeli Gyárfás Tamás úszószövetségi munkáját
  2017-01-03 //

  MÚSZ-elnökségi: a vasárnapi közgyűlés menete

  Ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, melyen a legfontosabb napirendi pont a vasárnapi rendkívüli közgyűlés előkészítése volt. 

  A korábbi közgyűlések levezető elnöke, a szövetség alapszabályának készítője, dr. Sándor Elek rövid tájékoztatást adott arról, hogy január 8-án milyen menetrend várható.

  A MÚSZ január 8-ai közgyűlésén azt a személyt választhatják meg MÚSZ elnökének, akire a megadott határidőn belül (2016. december 25.) jelölés érkezett, és a közgyűlésen megjelent küldöttek több mint 50 százalékának elnyeri a bizalmát. Ha ezt senki sem kapja meg, akkor 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell tartani.

  A közgyűlésen új jelöltet nem lehet állítani.

  Az alapszabály értelmében személyi kérdésben akkor lehet titkos a szavazás, ha ezt bármely tag képviselője kezdeményezi, és a jelenlévők több mint 50%-a támogatja.

  A határidőn belül hivatalosan jelölt és a jelöltséget elfogadó 3 személy közül az kerül a jelölő listára, aki a jelenlévő küldöttek szavazatainak több mint 50 százalékát megkapta. Lehet ez 3, 2, 1, de akár 0 jelölt is.

  Ha a jelölő listára való kerüléskor a jelöltek mindegyike megkapja a több mint 50% igen szavazatot, akkor valamennyien részt vesznek az elnöki tisztségért folyó szavazáson. Ha ezen az egyikük több mint 50%-os támogatást kap, akkor ő a MÚSZ új elnöke. Ha a háromból egyikük sem kap több mint 50%-os támogatást, akkor a legkevesebb szavazatot kapott személy kiesik.

  Ezután újabb szavazásra kerül sor immár két jelölttel (ugyanez a helyzet, ha eleve két jelölt került volna fel a jelölő listára). Ha kettőjük közül az egyik megkapja a több mint 50%-os támogatását, ő a MÚSZ új elnöke, de ha egyikük sem kapott több mint 50% igen szavazatot, akkor a közgyűlés nem választott új elnököt. Ez esetben az elnökségnek 30 napon belüli időpontra, legkésőbb február 8-ig újabb rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, és a jelölő bizottságnak új jelölteket állítania.

  Ha a jelölő listára való kerüléskor csak egy jelölt kapja meg a szavazatok több mint 50%-át, akkor a közgyűlés róla szavaz, hogy bizalmat kap-e elnökként vagy sem. Ahhoz, hogy ez a személy lehessen a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a tagok több mint 50 százalékának igen szavazatát meg kell kapnia az elnöki tisztségért rendezett szavazáson. Amennyiben nem kapja meg, az új közgyűlés kiírásáról szóló rendelkezés lép érvénybe.

  A közgyűlés helyszíne: Thermál Hotel, Margtisziget
  A közgyűlés időpontja: 2017. január 8. délelőtt 11 óra

  MÚSZ-elnökségi: a vasárnapi közgyűlés menete
  2016-12-30 //

  Hosszú Katinka 2. az AIPS szavazásán

  A férfiaknál Usain Bolt jamaicai atléta rekordot jelentő hatodik alkalommal végzett az élen, nagy fölénnyel megelőzve minden idők legeredményesebb olimpikonját, az amerikai úszófenomén Michael Phelpset.

   A Rióban harmadszor triplázó Bolt - aki aranyérmes lett 100 és 200 méteren, valamint a 4x100 méteres váltóval - több mint kétszer annyi pontot kapott, mint a brazil metropoliszban öt arany- és egy ezüstérmet gyűjtő Phelps. Harmadik a portugál labdarúgó-válogatottal idén Európa-bajnok, a Real Madriddal pedig Bajnokok Ligája-győztes Cristiano Ronaldo lett. A nőknél az idei nyári olimpián három arany- és egy ezüstérmet szerző Hosszú Katinka mindössze 52 ponttal maradt el az 524 ponttal élen végző, Rióban négyszeres bajnok Biles mögött. Harmadikként az amerikai teniszező, Serena Williams végzett. A voksoláson az év csapata az angol futballbajnokságot óriási meglepetésre megnyerő Leicester City lett, míg a sajtó kiszolgálását a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon ítélte a legjobbnak az AIPS. A szavazáson 110 országból 382 újságíró vett részt.

  Az AIPS-szavazás végeredménye: 
  férfiak: 1. Usain Bolt (jamaicai, atlétika) 1149 pont 2. Michael Phelps (amerikai, úszás) 490 3. Cristiano Ronaldo (portugál, labdarúgás) 387 


  nők: 1. Simone Biles (amerikai, torna) 524 pont 2. Hosszú Katinka (úszás) 472 3. Serena Williams (amerikai, tenisz) 361

  Forrás: MTI

  SZÍVBŐL GRATULÁLUNK!

  Hosszú Katinka 2. az AIPS szavazásán
  2016-12-27 //

  A MÚSZ-elnökségre pályázók névsora

  Lezárult a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjára kiírt jelöltállítási időszak.

  A jelölő-bizottság tájékoztatása szerint a legtöbb jelölés Gyárfás Tamásra, a MÚSZ eddigi elnökére érkezett, ő azonban nem vállalta a jelölést.

  Egy-egy jelölés érkezett Bienerth Gusztávra, Hornyák Viktorra és Tóth Istvánra, akik a jelölést elfogadták, így ők felkerülnek az elnökjelöltek listájára a MÚSZ 2017. január 8-ai közgyűlésén.

  A MÚSZ-elnökségre pályázók névsora
  2016-12-15 //

  Tagszervezeti felhívás

  Tisztújító rendkívüli közgyűlés 2017

  A Magyar Úszó Szövetség Elnöksége 2017. január 08. napjára tisztújító rendkívüli közgyűlést hívott össze a Szövetség új elnökének megválasztására, egyidejűleg megalakította a Szövetség Jelölő Bizottságát. A Jelölő Bizottság tagjai: dr. Ugrin Tamás, dr. Pozsgay Gábor és dr. Fábry György.

  A Jelölő Bizottság tájékoztatja a Tagszervezeteket, hogy a vonatkozó jogszabályi és alapszabályi rendelkezések értelmében a jelöltlistát 2016. december 25. napjáig kell lezárnia a Bizottságnak.

  A jelöltlistára azok a személyek kerülhetnek fel, akik a jogszabályi és alapszabályi feltételeknek megfelelnek és ezen időpontig a jelölésük beérkezik a Jelölő Bizottsághoz. Jelölést a Jelölő Bizottság és a MÚSZ tagszervezetei tehetnek.

  A Jelölő Bizottság az alábbiakban tájékoztatja a Tagszervezeteket azokról az összeférhetetlenségi és kizáró feltételekről és szabályokról, melyeknek a jelöltnek meg kell felelni. A feltételeknek való megfelelésről és a jelölés elfogadásáról a jelöltnek büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkozatot tenni a csatolt nyilatkozat szerint.

  Jogszabályi feltételek:

  A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:22. §-a.

  A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 61.§ (2) bekezdés i) pontja.

  A 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.)  38.§ (1)-(2) bekezdése és 39. § (1) bekezdésében foglalt kizáró és összeférhetetlenségi körülmények.

  Alapszabályi feltételek:

  Alapszabály 17. § (1) – (5) bekezdés; 20. § (3) bekezdés a)-d) pontja.

  A jelölések – a tagszervezet képviseleti joggal rendelező személy által aláírt – eredeti példányát 2016. december 25. napjának 16.00 óráig postai úton, személyes- vagy postaládai kézbesítéssel kell eljuttatni a Magyar Úszó Szövetség 1007 Budapest, Margitsziget, Hajós Alfréd sétány 2. szám alatti székhelyére. A jelölések eljuttathatóak fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott e-mail üzenetben is a jelolobizottsag@musz.hu e-mail címre is.

  Tájékoztatjuk a Tagszervezeteket, hogy a Jelölő Bizottság kizárólag a fenti időpontig beérkezett jelöléseket fogadja el.

  A Jelölő Bizottság által lezárt jelölőlista a MÚSZ honlapján (www.musz.hu) a lezárást követő első munkanapon közzétételre kerül.

  A MÚSZ nyitvatartása:

  Hétköznapokon: hétfőtől – csütörtökig 08:00 – 16:00 óráig, pénteken 08:00 – 14:00 óráig

  Munkaszüneti- és ünnepnapokon: zárva (zárvatartás ideje alatt a postaládai kézbesítés lehetséges)

  Budapest, 2016. december 15.

  Jelölő Bizottság

  A tisztség elfogadó nyilatkozat letölthető itt:

  Tagszervezeti felhívás
  2016-12-11 //

  CECJM 2016 - Kassa

  Míg a felnőttek a kanadai Windsorban versenyeztek, utánpótlás válogatottunk 17 arany-, 14 ezüst és 6 bronzérmet szerzett a hagyományos év végi tornán.

  25 klub, 30 versenyzője, 7 budapesti és 18 vidéki klub úszója, valamint 15 edző vett részt a viadalon.

  A legmagasabb LEN pontot a lányoknál Vécsei Réka, a fiúknál Kalmár Ákos érte el.

  Gellért Gábor csapatvezető értékelt az utanpotlassport.hu szerkesztőségének:

  „Általában a lengyelekkel vívunk nagy harcot, náluk a fiúk az erősebbek. A szlovénoknál a lányok az ügyesebbek, a fiúknál nincs nemzetközi szinten jegyezhető úszójuk, a románoknál pedig a sprinterek viszik a prímet. Bár láttam országonként egy-két olyan tehetséget, aki a közelgő korosztályos világversenyeken érmes lehet, csupán a magyarokról mondhatjuk el, hogy csapatként és minden számban eredményesek. Számonként csak a két legjobb eredményét vették figyelembe az összesítésnél, de még az úgynevezett második vonalunk is megelőzte a legtöbb riválist.”

  A szakember a személy szerinti dicséretekkel sem fukarkodott. A fiatalok nemcsak az esetleg gyengébb ellenfelekkel, hanem az órával is állták a versenyt. Kalmár Ákos (1500 m gyors) és Vécsei Réka (200 m mell) teljesítménye érte a legmagasabb LEN-pontszámot, de Gellért méltatta az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás öccsének, Lorándnak a 200 m pillangón mutatott produkcióját is. Az éremhalmozókról sem feledkezett meg: Nagy Réka (4-1-1) és Hímer Krisztofer hat (1-3-2), Fábián Fanni öt (3-2-0), Szabó-Feltóthy Eszter négy (2-2-0) dobogós helyezéssel tért haza Kassáról.

  „Ők a korosztályból kilépő Kalmár Ákost leszámítva egyaránt esélyesek arra, hogy érmet szerezzenek a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A serdülőknek három jelentős versenye van, a közép-európai országok találkozója az egyik, amely egyúttal megmutatja, kik lehetnek eredményesek a későbbiekben. A korábbi szövetségi kapitánynak, Kiss Lászlónak volt elképesztő érzéke ahhoz, hogy megmondja, ki lehet sikeres az utánpótlásban és akár a felnőttek között is. Néhány fiatalon látszott, hogy idegen környezetben, a külföldiek ellen megrettent, nem tudta hozni azt, amire képes, de összességében a többség megmutatta az oroszlánkörmeit.”

  A cikk elérhető:
  http://www.utanpotlassport.hu/2016/12/13/micsoda-csapat-2/

  A viadal teljes eredménylistája letölthető innen:

   

  CECJM 2016 - Kassa
  2016-12-11 //

  Hosszú Katinka: hét arany, kilenc érem, rekorddöntés

  A száz pillangó megnyerésével Hosszú Katinka a hetedik aranyérmét is megszerezte a windsori rövidpályás világbajnokságon, ezzel újabb csúcsokat döntött meg – már a szám országos csúcsa mellett (55.12). 

  Magyarország a második helyen zárt az éremtáblán az Egyesült Államok mögött, míg Katinka – újfent a dél-afrikai Chad Le Closszal párban – Doha után megint a világbajnokság legjobbjának bizonyult.

  Hosszú Katinka a rövidpályás világbajnokságok női örökranglistáján minden létező műfajban az élre került: övé a legtöbb egyéni arany (13), a legtöbb összes érem (22 – 13-7-2), ugyanakkor a 100 pillangó vasárnapi megnyerésével felállított egy abszolút rekordot is: egy világbajnokságon még férfiúszó sem nyert annyi érmet, mint ő. Ryan Lochte volt eddig a legjobb nyolccal (6-1-1, legalábbis az aranyak okán, hiszen Katinka Dohában is már nyolc éremmel – 4-3-1-gyel – zárt), olimpiai bajnokunk most erre licitált rá kilenccel (7-2-0). Azért az abszolút rangsorban az amerikai még erősen vezet, Lochte váltókkal együtt 38 érmet szerzett összesen, ebből 21 arany, illetve az egyéni aranyak tekintetében előzi még eggyel Katinkát, neki 14 van, Katinkának 13 (de legalább van mit célba venni két év múlva Kínában).

  A mostani sikerrel Katinka egy éremnyire megközelítette Cseh Lászlót, aki a magyar és az európai örökrangsort vezeti 70 éremmel olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról (35-18-17), míg Katinkának ez volt a 69. dobogós helyezése (42-17-10). A licit jövőre, a budapesti világbajnokságon folytatódik a két világklasszis részvételével...

   

  Katinka egyébként elképesztőt produkált száz pillangón: féltávnál még az amerikai Kelsi Worrell vezetett, ám a második ötvenen Katinka lehajrázta, és végül egy tizeddel előtte érintette meg a falat (55.12) – sőt, csupán fél másodpercre volt Sarah Sjostrom 2014-ben felállított világrekordjától.

  Az est másik magyar döntőse, Gyurta Gergely egy darabig tapadt az élbolyra, a 4-5. helyen haladt, ám aztán a szombati erőltetett menet (400 vegyes+1500 gyors előfutam, este 400 vegyes döntő) elkezdte éreztetni a hatását, így végül hetedik lett – de legalább az olimpiai bronzérmes Gabriele Dettit megelőzve.

   

  Magyarország – akárcsak két éve, Dohában – második lett az éremtáblán, akkor Brazília, most az Egyesült Államok mögött. A verseny két legjobbja: a nőknél természetesen Hosszú Katinka (7 érem, 2 ezüst, 42 pont), míg a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos (ő 3 aranyat és egy ezüstöt szerzett, mindösszesen 20 pontot).

  Abszolút értékben a legjobb egyéni eredmény az úgynevezett FINA-pontok alapján a férfiak között Le Closé, a 100 pillangón felállított világrekordja 1022 pontot ér, a hölgyek között Lilly King 50 méteres mellúszó-eredménye vitte el a pálmát (982), ebben a rangsorban Katinka a harmadik a 400 vegyesen elért idejével (979 pont).

  A csapatversenyt az amerikaiak nyerték 1027 ponttal a japánok (748) és az oroszok (674) előtt, itt – azaz a pontversenyben – Magyarország 285 ponttal a 8. helyen végzett.

   

  Az éremtábla élcsoportja

   

  1. Egyesült Államok  8          15        7

  2. Magyarország        7          2          2

  3. Oroszország           6          5          3

  4. Dél-Afrika              4          1          0

  5. Korea                      3          0          0

  6. Kanada                   2          3          3

   

  Nyilatkozatok

   

  Hosszú Katinka:

   „Nagyon örülök ennek az aranyéremnek, ez talán látszott is... Az egész világbajnokságon ez volt a legkönnyebb estém, hiszen csak egy versenyem volt, így aztán a végén kitörhettek belőlem az érzelmek. Az előző napokon rendkívül keményen kellett koncentrálnom, hiszen több számban is úsztam, most viszont ez volt a vége, végre lehetett rá ünnepelni, jutott erre is idő, már nem egy újabb szám járt a fejemben. Sokat gyakoroltam az ilyen sorozatterhelést, elsősorban azt, hogy mentálisan bírjam, ez a legfontosabb. A mai úszáshoz az is kellett, hogy jól aludjak az éjszaka – az elmúlt napok után jöhetett a nyugalom, ez az egyik legfontosabb ilyenkor. Iszonyúan intenzív volt az elmúlt hat nap, de mondhatom, csodálatos élmény volt itt versenyezni.”

   

  Gyurta Gergely:

  „Huh, ez már fájt. Háromszáznál kezdett görcsölni a vádlim, ötszáznál vissza is kellett vennem, amit nagyon sajnálok, mert nem volt akkora iram, nem volt annyira erős a mezőny, mint azt előtte számoltuk az edzőimmel. Csak hát a tegnapi nap sokat kivett belőlem, ennek ellenére azt mondom, megérte, a célt teljeesítettem, mindkét döntőbe bejutottam. London óta már gyakorlatilag a 400 vegyes felé fordultam, azóta dolgozunk rajta, itt visszaigazolódott, jó úton járunk. Annak pedig külön örülök, hogy jövőre nagy lesz a rivalizálás Verrasztó Dáviddal és Bernek Petivel, ez csak jót tesz az úszósportnak, mindannyian még inkább motiváltan készülünk. Maradok itthon, nem megyek vissza Franciaországba, az a fejezet lezárult. Iszonyúan nehéz volt, elsősorban mentálisan, és mivel imádok itthon lenni, nagyon jók az edzőim is, ezért nem is lehet kérdés, hol készülök fel a budapesti világbajnokságra."