HÍREK

  2017-07-21 //

  Két magyar is a legjobb 10-ben végzett a vb-n 25 km-en!

  Az idei vb leghosszabb nyíltvízi számában, 25 km-en is nagyot úsztak a magyar versenyzők. Olasz Anna egy világbajnoki 5. helynek (5:23:55,00) örülhetett, még Sömenek Onon Kata élete első felnőtt vb-jén a 12. helyen ért célba (5:33:05,80) az embert próbáló távon. A fiúknál Gyurta Gergely a hatodik helyet szerezte meg (5:04:00,70), még Rasovszky Kristóf sajnos egy rúgás miatt feladta a versenyt „nem sokkal” a vége előtt, kb. 20 megtett km után.

  Az utolsó nap, az utolsó nagy erőpróbát hozta, azaz a 25 km-t, ami egyben a legnehezebb és legkiszámíthatatlanabb távot jelenti a nyíltvízi úszásban. A fiúk reggel 8:30-kor álltak rajthoz a füredi kikötő mellett, és már ekkor tudni lehetett, hogy igazi kánikulában fogják befejezni a versenyt, így a 27-28 fokos Balaton sem hűsítette nagyon a versenyzőket. A női mezőny hasonló körülmények között negyedórával később vágott neki a 25 km-nek. Magyar szempontból minden jól alakult egészen addig, amíg a férfi mezőny megérkezett a női mezőnyre, ekkor azért némi keveredés után kicsit átrendeződött az állás. Sajnos Kristóf ekkor került egy olyan bolyba, ahol több rúgást is kapott, így nem tudta folytatni a versenyt, pedig addig remekül ment neki az úszás.  A férfiaknál végül a francia Axel Reymond lett az első, (5:02:46,40) így az Európa-bajnoki aranyai mellé, most egy világbajnoki aranyat is begyűjtött ezen a távon. A nőknél a brazil Ana Marcela Cunha ért be elsőnek (5:21:58,40) aki így már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát 25 km-en.

  A versenyzőink így értékelték a mai 25 km-et:

  Rasovszky Kristóf: „Belekeveredtem egy bunyóba, amikor utolértük a lányokat, és kb. két és fél km-en keresztül így úsztam, és leginkább csak kaptam az ütéseket és úgy éreztem ez most itt fel kell adnom, ami néha persze benne van a pakliban. Úgy érzem most ezt a 25 km-et egy kicsit pihentetni fogom a jövőben. Most még hátra van a vb-n az 1500 gyors medencében, arra készülök most már.”

  Gyurta Gergely: „Nehéz volt nagyon, mind az időjárás, mind a hullámok és mind a verekedések miatt, de így is minden percét élveztem, attól függetlenül, hogy az utolsó 200 méteren már szinte a csak a közönség húzott be a célba. Óriási élmény volt itthon versenyezni és örülök, hogy sikerült megcsinálnom.”

  Olasz Anna: „Nagyon nehéz 25 km volt, a víz, a napsütés, a hullámok úgy érzem sokat kivettek belőlem, illetve az elején a franciák olyan tempót mentek, amivel megpróbálták szétszakítani a mezőnyt, ami szintén megnehezítette a versenyt. Aztán beszorultam az olasz lány mögé, annyi energiám már nem volt, hogy kikerüljem, és természetesen ő sem könnyítette meg a dolgomat. Dobogóra szerettem volna ma állni, de úgy gondolom kis idő múlva ennek az 5. helynek is tudok majd örülni.”

  Sömenek Onon Kata: „Nagyon boldog vagyok, hiszen jól be tudtam osztani az energiámat és fejben is fizikailag végig bírtam a 25 km-t, de a szurkolók és az edzőm biztatása is sokat segített.”

  Végeredmény: 

  http://www.omegatiming.com/File/Download?id=000111050001E904FFFFFFFFFFFFFF01

  http://www.omegatiming.com/File/Download?id=000111050002E904FFFFFFFFFFFFFF01

   

  Szép volt fiúk-lányok!

   
   
   
   
   

   

   
   
   
   
   

  Két magyar is a legjobb 10-ben végzett a vb-n 25 km-en!
  2017-07-20 //

  7. lett a magyar nyíltvízi mixváltó a vb-n!

  A mix csapatváltóval folytatódott a vb-n a nyíltvízi úszás balatonfüredi programja. Az induló országok az 5 km-es távon szabadon választhatták meg milyen sorrendben indítják a két női és két férfi versenyzőjüket. A magyar csapatban Juhász Janka kezdett, aztán Rasovszky Kristóf folytatta, majd őt Novoszáth Melinda váltotta, végül pedig Gyurta Gergely hajrázott, nem is akárhogyan hiszen a 11. helyről a 7. helyre (55.23,70) hozta be a magyar csapatot.

  Magyar részről mondhatni papírforma eredmény született a nyíltvízi úszás 6. napján, a mixváltó 5 km-es futamán, hiszen előzetesen is a 7-8. hely környékére várták a magyar csapatot. A fiúk-lányok mindent beleadtak, és kihozták magukból a maximumot a fejenként 1250 méteren. A versenyt a rutinos francia csapat nyerte meg és ezzel a vb-n már a 3. aranyukat szerezték meg a nyíltvízi számokban, így ma sem szakították meg azt a jó sorozatukat, hogy ismét éremmel távozzanak a verseny után. A második helyen az amerikai, még a harmadik helyen az olasz váltó végzett.

  A versenyzőink így értékelték a mai 5 km-es csapatversenyt.

  Juhász Janka:"Ez az 1250 méter kellemesebb volt, mint a tegnapi 5 km, hiszen nem voltunk olyan sokan, bár nem voltam azért maradéktalanul elégedett, hiszen most a német lánnyal sikerült összeakadnom."

  Rasovszky Kristóf: "Jól éreztem magam a vízben, és az úszás is jól ment, nem néztem nagyon szét, csak mentem előre. Így csapatban talán még élvezetesebb úszni. Elégedettek lehetünk ezzel a 7. hellyel, hiszen úgy érzem mindenki megtett minden tőle telhetőt."

  Novoszáth Melinda: "Sokkal nyugodtabb volt ez a csapatverseny, mint a tegnapi. Az elelén úgy váltottuk egymást Kristóffal, hogy szinte egyedül úsztam, aztán próbáltam az előttem haladók lábvizén utazni, ez szerintem sikerült,  és szerencsére most elkerültem a verekedéseket is."

  Gyurta Gergely: "Óriási gratuláció a csapatnak, mindenki kihozta magából a maximumot. 1250 méteren csak be kell csukni a szemed és menni kell előre, úgyhogy én is csak úsztam, ahogy tudtam. A végén ugyan a brazil versenyzőt szerettem volna megelőzni, de rutinos volt, és nem hagyott rá lehetőséget."

  Végeredmény: 

  http://fina.org/competition-detailed-results/17th-fina-world-championships-2017-mixed-5km/event

  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei holnap 8:30-tól az embert próbáló 25 km-es női és férfi futamokkal folytatódnak.

   
   

  7. lett a magyar nyíltvízi mixváltó a vb-n!
  2017-07-19 //

  Juhász Janka és Novoszáth Melinda is a legjobb 30-ban végzett életük első felnőtt világbajnokságán!

  A női mezőny a legrövidebb távon, 5 km-en küzdött meg a vizes vb balatonfüredi futamán. A világbajnokság mai versenyén 57-en értek célba, köztük a két magyar indulóval, Juhász Jankával, aki 27. lett (1:01:52,50), és Novoszáth Melindával, aki nemsokkal lemaradva csapattársától a 28. helyet szerezte meg (1:01:57,30).

  Janka és Melinda is embert próbáló 5 km-en van túl, hiszen a mezőnyben sok rutinos úszóval kellett megküzdeniük, és sajnos egy olyan bolyba kerültek, ahol sok rúgást és ütést is kaptak. Ennek ellenére a lányok remekül helyt álltak a világ jelenlegi legjobb versenyzői között, életük első felnőtt világbajnokságán. A győztes, 59:07,00-ás idővel, az amerikai Ashley Twichell lett, aki már a cél előtt 800 méterrel fantasztikus hajrát indított és nem is engedte át a vezetést már senkinek ezután.
   

  A versenyzők így értékelték a mai 5 km-t:

   

  Juhász Janka:

  Az eleje nagyon nehéz volt, a kisebb-nagyobb verekedések miatt szerintem többet voltam a víz alatt, mint víz felett, de szerencsére az első kör után átestem a holtpontomon, és a második kör már sokkal jobb volt. Most még nem tudom eldönteni, hogy ez az 5 km sok volt, vagy kevés, de a lényeg, elégedetten szálltam ki a vízből, ami nálam ritka, és úgy érzem most ebben nem volt több.

   

  Novoszáth Melinda:

  Úgy érzem tapasztalatszerzésnek ez tökéletes volt, viszont a taktikát nem sikerült úgy végrehajtanom, ahogy szerettem volna, így a verekedéseket sem sikerült elkerülnöm, olyan volt, mintha a hátamon úsznának, miközben ütnek-vágnak, de a hajrá szerintem jól sikerült és kihoztam magamból a maximumot.

  Végeredmény: 

  http://fina.org/competition-detailed-results/17th-fina-world-championships-2017-women-50m-freestyle/event
   

  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei holnap 10 órától az 5 km-es csapatversennyel folytatódnak.

   

   
   
   

  Juhász Janka és Novoszáth Melinda is a legjobb 30-ban végzett életük első felnőtt világbajnokságán!
  2017-07-18 //

  Világbajnoki 5. helyezett Rasovszky Kristóf 10 km-en!

  A férfi mezőny 10 km-es futamával folytatódtak a nyíltvízi úszó küzdelmek Balatonfüreden. A vb negyedik napján a füredi kikötő mellett, több mint 60-an rajtoltak el. Köztük volt két magyar is, a junior világbajnok Rasovszky Kristóf, aki 3 nappal ezelőtt 5 km-en begyűjtött egy világbajnoki 7. helyet, most pedig a világbajnoki 5. helyének örülhetett, még Székelyi Dániel - akinek már van egy Európa-bajnoki bronzérme csapatban - most a 21.-ként ért célba. 

  Mindkét úszónk fantasztikusan ment, Kristóf végig az élmezőnyben harcolt, és ezúttal kimaradt az "adok-kapokból". A hajrában okosan a riói olimpiai bajnok, holland Ferry Weertman farvizén úszott, aki aztán végül káprázatos hajrával, 1:51:58,50-es idővel lett világbajnok. Dani is jól versenyzett, sokáig tartotta a tempót az élmezőnnyel, aztán végül a 21. helyet szerezte meg, de sokakat utasított maga mögé az utolsó 2,5 km-en.
   
  A versenyzők így értékelték a mai 10 km-t:
   
  Rasovszky Kristóf:
  Úgy gondolom, hogy a taktikát most tökéletesen sikerült betartani, sokat segített Ferry Weertman a hajrában, úgy érzem, hogy most mindent úgy megtudtam csinálni, ahogy szerettem volna. Igazából most jobb versenyt nem tudtam volna kívánni magamnak, ugyan reménykedtem benne, hogy a végén előrébb tudok kerülni, de éreztem, hogy a többiek is erősek és van még tartalékuk. Az biztos, hogy ma délután és holnap pihenek, hogy a 2 nap múlva kezdődő váltó hasonló jól sikerüljön, utána pedig 25 km-en úgy gondolom, hogy bármi megtörténhet majd, de remélem jó vége lesz.
   
  Székelyi Dániel: Egy világbajnoki mezőnyben mindig nagyon nehéz jól versenyezni, és éreztem is az elején, hogy ez nem lesz egyszerű 10 km. Nagyon fájt az első 7,5 km, de utána sikerült erőt meríteni a közönségből, a szurkolókból, így az utolsó körre felszabadultam és éreztem, hogy jobban megy az úszás, és szerintem sok versenyzőt tudtam az utolsó két és fél km-en magam mögé utasítani. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, bár jobb lett volna benne lenni az első 20-ban, de lesz még világbajnokság, és még sok világbajnokságon ott leszek és javítani fogok ezen az eredményen.
   
  Végeredmény: 
   
  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei holnap 10 órától a női 5 km-es versennyel folytatódnak, két magyarral, Juhász Jankával és Novoszáth Melindával a mezőnyben.

  Világbajnoki 5. helyezett Rasovszky Kristóf 10 km-en!
  2017-07-16 //

  Olasz Anna 8. lett 10 km-en

  A világbajnoki ezüstérmes Olasz Anna gyakorlatilag végig az élmezőnyben haladt a nyíltvízi úszók női 10 km-es versenyében a magyarországi vizes vb-n, ahol óriási küzdelemben végül a 8. helyet szerezte meg. Sömenek Onon Kata ugyanitt a 27. lett

  A nők is megkezdték a versenyzést Balatonfüreden a nyíltvízi úszóknál a magyarországi vizes világbajnokságon. Az olimpiai távon, 10 km-en két magyar lányért szoríthattunk, Olasz Annáért és Sömenek Onon Katáért. Előbbi gyakorlatilag az egész futam során az élmezőnnyel úszott és fokozatosan javított pozícióján. A táv negyedénél a 13., a felénél a 10., az utolsó 2,5 km előtt pedig a 8. volt. Végül ezen a helyen is zárt (2:00:28.40).
   
  Olasz Anna: "Nagyon jó verseny volt. Örülök, hogy még a legvégén is volt erőm picit feljebb kapaszkodni, hogy nem adtam föl akkor sem, mikor kicsit leszakadtunk az élen állóktól. Talán ha még valamennyi van hátra, akkor előrébb is tudtam volna végezni. Az utolsó 300 méter nagyon fájt, de anyukám és a szurkolók behúztak a célba. Az egész mindenképpen biztató a 25 km-re nézve."
   
  A mindössze 19 éves Sömenek Onon Kata, aki tavaly a junior Európa-bajnokságon 5. lett, most a 18. volt a táv első negyede után, végül pedig a 27. helyet szerezte meg (2:04:41.20).
   
  Sömenek Onon Kata: "Szerintem ez egy nagyon jó úszás volt, elégedett vagyok. Életem első világversenyén teljesen kiúsztam magam. Egy-két hibát is vétettem, de ezekből tanul az ember. A 25 km pedig még ennél is jobb lehet. A hangulat fantasztikus volt. A rajt előtt hallottam mindent, amit kiabáltak, ahogy szurkoltak és ez tényleg nagyon jól esett, hiszen iszonyatosan izgultam."
   
  A versenyt a címvédő, a futam során végig az élbolyban úszó francia Aurélie Muller nyerte (2:00:13.70). A teljes végeredmény: http://fina.org/competition-detailed-results/17th-fina-world-championships-2017-women-100m-freestyle/event
   
  Holnap szünnap lesz nyíltvízi úszásban a vb-n, kedden 10 órától a férfiak 10 km-es versenyével folytatódnak a küzdelmek (Rasovszky Kristóf, Székelyi Dániel).

  Olasz Anna 8. lett 10 km-en
  2017-07-15 //

  Rasovszky 7. lett 5 km-en

  Világbajnoki 7. helyet szerzett Rasovszky Kristóf a férfiak 5 km-es nyíltvízi úszó számában Balatonfüreden. Papp Márk ugyanitt a 31. lett.

  Megkezdődtek az úszó küzdelmek is a 2017-es vizes világbajnokságon. A magyarországi esemény második napján Balatonfüreden a Tagore sétány melletti partszakaszon több mint 60-an indultak a férfiak 5 km-es nyíltvízi számában. Köztük volt két magyar is, a junior világbajnok Rasovszky Kristóf és az Európa-bajnoki bronzérmes Papp Márk. Előbbi fantasztikusan úszott, végig az élmezőnyben harcolt, volt, hogy vezetett is a versenyben. Azonban a táv vége nem úgy sikerült, ahogyan azt szerette volna és bár először úgy tűnt, az 5. lett, végül célfotó alapján a 7. helyen zárt (54:47.60). 
   
  Rasovszky Kristóf: Nagyon kemény verseny volt, főleg az utolsó egyenes, de örülök, hogy ott tudtam lenni az élbolyban. Egy komoly bunyóba is belekeveredtem a végén, de ez benne van. Kihoztam ebből a versenyből a maximumot. Sokat jelentett a szurkolók biztatása.
   
  Papp Márk 1000 méter után a 39. volt, de utána tudott javítani és végül a 31. lett (55:28.10). 
   
  Papp Márk: Keserűen érzem magam, sokkal jobban szerettem volna teljesíteni, legalább az első 15-be oda akartam férni. Nehéz évem van, 2 könnyebb sérülés is hátráltatott. Taktikailag is sokat hibáztam ma, de annak azért örülök, hogy legalább a végén előrébb tudtam jönni. Remélem, a következő években ennél csak előrébb végzek majd! A szurkolók viszont csodálatosak voltak.
   
  A számot az olimpiai bronzérmes francia Marc-Antoine Olivier nyerte (54:31.40). 
   
  Végeredmény:
   
  A világbajnokság nyíltvízi küzdelmei vasárnap 10 órától a női 10 km-es versennyel folytatódnak (Olasz Anna, Sömenek Onon Kata).

  Rasovszky 7. lett 5 km-en
  2017-07-14 //

  A Jövő Bajnokai sportolói régiós keret pályázat

  A 2017/2018. évi Jövő Bajnokai programban szereplők:

  • 2003, 2004, 2005, 2006-ban születettek.

  Régiónként, korosztályonként 8, 2003-as, 2004-es,2005-ös és 2006-os születésű sportoló kap helyet a programban. 4 fiú és 4 lány, azaz 32 fő. (9 régió, 288 fő) A pesti régiók  a későbbiekben kerülnek  kijelölésre.

  A programba való bekerülés pályázati módon lehetséges. Pályázni az edzőknek kell.          Az erre kijelölt pályázati sablont kitöltve a jelenlegi régióvezetőknek kell eljuttatni.

  Budapest – Szájer Péter, Pest – Vizi Csaba, Dél-Alföld – Bán Sándor, Közép-Dunántúl – Bene Vera, Dél-Dunántúl – Jancsik Árpád, Nyugat-Dunántúl – Dr. Zakariás Géza,  Észak-Alföld – Fazekas Mónika, Észak-Magyarország – Kovács Ottó                                                                      

  A pályázat tartalmazza a következőket:

  • 11 éves (2006): 200 m vegyes és két szabadon választott versenyszám LEN pontjainak összege, évjáratos ranglistán a három legmagasabb helyezés megjelölése, a korosztályos bajnokságok utáni hazai ranglistán
  • 12 – 13 – 14 évesek (2005, 2004, 2003): 200 m vegyes, 400 m gyors és két szabadon választott versenyszám LEN pontjainak összege, évjáratos ranglistán a három legmagasabb helyezés megjelölése, a korosztályos bajnokságok utáni hazai ranglistán

  A pályázat leadási határideje 2017. szeptember 10. A régióvezető 2017. szeptember 20-ig javaslatot tesz a keretre, melyről a végső döntést 2017. szeptember 30-ig az Edző Bizottság hozza meg.

  A sikeres pályázat érvényessége 1 év.     

   

  Jancsik Árpád

  mb. sportigazgató                                                                 

  2017-07-14 //

  Czene Attila: "Élvezzétek, csak ennyi az egész!"

  A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának szervezésében folytatódott a sorozat, melynek keretében olimpiai bajnokok keresik fel a győri EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) készülő magyar kitűnőségeket. A program keretében a korábbi klasszisok lelkesítik a fiatalokat és tanácsokkal látják el őket. A női tornászok után az úszók következtek, az egykori 200 m-es vegyes úszó Czene Attila (1992 bronz és 1996 aranyérmese) kereste fel az utódokat a budafoki Hajós Alfréd tanuszodában. A Győrben rajtoló úszócsapat éremesélyesei edzenek itt a Budafóka XXII SE vezetőedzője, Horváth Tamás irányítása mellett.  Ő mutatta be a versenyzőit: Böhm Sebestyént (100, 200 m mell), Galyassy Szilárdot (200, 400, 1500 m gyors), Zombori Gábort (100, 200 m hát, 200, 400 m vegyes), a társaival edző Márton Richárdot is, aki az ifjúsági VB-n indul.

   

  Czene hamar megadta a találkozó alaphangját.

  Mennyire zavaró ebből a hatpályás 25 m-es uszodából átlépni az ötvenméteresbe? Annak idején Hargitayék is ekkora medencében készültek, én meg egy 33-as-ban.

  - Minket az sem zavar - szólt az egyhangú válasz.

  Akkor ti ufók vagytok - állapította meg Czene, aki a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy edzője, Széchy Tamás a két olimpia közti négy évben képes volt mindent feláldozni azért, hogy a következő olimpia sikeres legyen. Magamban sokszor nem értettem egyet vele, de az idő bizonyította, hogy az mesternek mindig igaza van. Amikor alszol rá egyet, rá kell jönnöd, hogy nincs más akibe kapaszkodhatsz, mert ő az egyetlen, aki ugyanúgy akarja a győzelmed, mint te.  Az edződ tudja azt, hogy mikor hova kell helyezni a hangsúlyokat és ezzel segít. Széchy megtanított arra, hogy az utolsó másodpercig kell küzdeni, soha nem lehet feladni. Széchy mondogatta, hogy az ellenfélből készülünk, de nem rá figyelünk!"

  - Hogy lett ebből Atlantában egyes pálya, ahonnan nem szokás aranyat nyerni, de neked sikerült?

  Az ember hajlamos délelőtt nem úszni, nekem se nagyon ment. Ha az egyest kaptad, el kell hinned, hogy onnan is ugyanúgy lehet nyerni, mint a többi hét pálya bármelyikéről.

  Esélylatolgatás gyanánt Böhm Sebestyén elmondta, hogy egyéni csúcsokban reménykedik és bízik az éremben. Galyassy Szilárd győzelemre készül az 1500 méteren (a 14 éves fiatalember később a nyíltvízi hosszútávúszásban is érdekelt lesz). A 14 éves Zombori Gábor, aki a serdülő ob-n a tavalyi kilenc után idén hét elsőséget szerzett, Győrben minden számában érmet vár magától, s a 400 méter vegyesen át szeretné törni a 4:20-as határt, ami aranyat is hozhat.

  Czene Attila végül ezekkel a tanácsokkal búcsúzott a fiataloktól: "Innen ebből a kismedencéből, ebből a kis közösségből is kinőhetnek óriások, legyen önbizalmatok! Az olimpiai fesztivál nagy forgatag lesz. Sok kihívással találkozik az ember egy ilyen giga rendezvényen. Érezzétek jól magatokat, még ha az úszó VB árnyékában versenyeztek is és kevesebb fény ér majd benneteket. Élvezzétek a verseny minden percét, a sikert. Megérdemlitek, megdolgoztatok érte!"

  A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának következő állomása a kajakosok meglátogatása lesz. 

   
   
   

  Czene Attila: "Élvezzétek, csak ennyi az egész!"
  2017-07-10 //

  II. Országos Cápa Bajnokság - Miskolc

  2017. július 12-15. között Miskolc rendezi meg a II. Országos Cápa Bajnokságot. A bajnokságon a 10-11 éves lányok és a 11-12 éves fiúk mérik össze tudásukat. Az első nap az előfutamok 9.30-kor kezdődnek, a többi napon 9.00 órakor. A döntők mindennap 16.30 órakor kezdődnek.  Az eseményről a képek a Galériában tekinthetők meg.

  Az eredmények pedig az alábbi linken érhetők el: 

  http://www.swimmingworld.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=354:orszagos-capa-bajnoksag-2017&catid=8

  Rajtlista a kék nyílra kattintva tölthető le.

  2017-07-04 //

  50. Országos Gyermek Bajnokság - Kecskemét

  Július 5 és 8 között Kecskemét ad otthont az 50. országos gyermek bajnokságnak.

  A négynapos versenyen a 12-14 éves korosztály áll rajthoz a kecskeméti fürdőben, ahol összesen 82 egyesület 421 úszója verseng majd.

  Az eredmények az lábbi linken érhetők el:

  http://www.bacsvizkvsc.hu/

  Előzetes rajtlista a kék nyilra kattintva letölthető.