HÍREK

  2017-09-04 //

  Felhívás a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre

  Megjelent a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2017/18. tanév 1. félévi pályázati kiírása. A Kormány által alapított ösztöndíj célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. 

  Részletes információk a jelentkezés feltételéről, az elbírálás szempontjairól, az ösztöndíj mértékéről és a jelentkezéshez benyújtandó dokumentumokról a jelentkezési felhívásban olvashatók, amely a pályázat jelentkezési lapjával és az útmutatóval együtt a kék nyílra kattintva letölthető.

  A pályázat beadási határideje: 2017. szeptember 22.

  A pályázat kiírása ezen a linken elérhető:

  http://www.kormany.hu/hu/dok?source=2&type=206#!DocumentBrowse

   

  Felhívás a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre
  2017-09-03 //

  Rövidpályás úszóverseny Amszterdamban

  Október 20-22 között rövidpályás úszóviadal következik a holland versenysorozatban. Az esemény Amszterdamban lesz, amelyre várják a más országokból érkező úszókat is.

  A versenyről további információk a holland szövetség weboldalán elérhetők: https://www.knzb.nl/english/

  A verseny információs füzete a kék nyílra kattintva letölhető.

  2017-09-03 //

  Hongkong és Doha a FINA/airweave Swimming Worldcup 2017 következő két állomása

  Szeptember 30. és október 1. között Hongkong, október 4. és 5. között pedig Doha ad majd otthont a FINA/airweave világkupasorozat következő állomásainak.

  A legjobb úszók 1979 óta, minden év augusztusa és novembere között rajthoz állnak, hogy elhódítsák a világkupát. Az idén nyolc versenyből álló rangos pénzdíjas sorozat 4. és 5. állomása Hongkong és Doha. Novemberben peig további három verseny következik, így Peking, Tokio és Szingapúr zárja majd az idei évet.

  Általános tájékoztató a versenyről:

  https://www.fina.org/sites/default/files/general/fina_airweave_swc_presentation_web_0.pdf

  A következő két állomás hivatalos oldala:

  HONGKONG 
  http://fina.org/event/finaairweave-swimming-world-cup-2017-6

  DOHA 
  http://fina.org/event/finaairweave-swimming-world-cup-2017-4

  Aktuális helyezések a világkupasorozatban:
  http://fina.org/content/ranking-2

  Általános szabályok:
  https://www.fina.org/sites/default/files/general/fina-swc-2017_rulesregulations-version21082017.pdf

   

  2017-09-03 //

  21. Nemzetközi rövidpályás úszóverseny- Bozen

  November 4-5 között rendezik meg az olaszországi Bozenben a 21. nemzetközi rövidpályás úszóversenyt.

  A legjobb olasz, európai és tengerentúli úszók, olimpiai és világbajnokok állnak hagyományosan rajthoz a két napos rövidpályás nemzetközi úszóversenyen Bozenben.

  A részvételi szándékot az alábbi email címen lehet jelezni: info@meetingbz.it

  További információ az eseménnyel kapcsolatban az alábbi linken elérhető: www.meetingbz.it

  2017-09-02 //

  LEN nyíltvízi Európa kupa - Bracciano

  Olaszországban, a Bracciano tavon rendezik meg szeptember 16-17 között  a LEN nyíltvizi Európa kupa idei utolsó versenyét.

  Szeptember 16-án a 10 km-es távon kezd a női és férfi mezőny, még szeptember 17-én az 5 km-es versennyel zárul a két napos nyíltvízi úszóviadal.

  További információ az alábbi linken érhető el:

  http://www.len.eu/wp-content/uploads/2017/08/OWS-Cup-2017-FINAL-LEG-Bracciano-ITA-Information-Bulletin.pdf

   

   

  2017-08-29 //

  Milák világbajnok, Késely és Németh ezüstérmes lett az ifi vb zárónapján!

  Végéhez ért az indianapolisi ifjúsági világbajnokság. Magyarország 4. helyen végzett az éremtáblázaton, európai országként pedig az első az érmek számát tekintve. 5 arany 3 bronz 8 ezüst a magyar csapat mérlege, ami fantasztikus teljesítmény és ha azt is belevesszük, hogy korábban az ifi vb-ken nem volt aranyérem akkor egyben sporttörténeti siker is. A csapat mindennap szerzett érmeket, így volt ez tegnap is, hiszen Milák Kristóf 200 pillangón zárt aranyéremmel, Késely Ajna 200 gyorson, Németh Nándor pedig 100 gyorson lett ezüstérmes.

  Délelőtt a 200 pillangó előfutamában Milák Kristóf hatalmas előnnyel verte meg a mezőnyt (1:56.91), így lehetett sejteni, hogy az esti döntőbe az aranyért megy majd.  Női 200 gyorson már szorosabb volt a mezőny, de Késely Ajna végül a 3. helyen simán továbbjutott az esti döntőbe (1:59.70), Juhász Janka viszont sajnos pár századdal lemaradt a fináléról, így a kilencedik hellyel kellett beérnie (2:00.95).

  Az esti programban már csak a döntőké volt a főszerep, Kristófon és Ajnán kívül, 1500 gyorson két magyarért, Lakatos Dávidért és Kalmár Ákosért szoríthattunk, még Németh Nándi a 100 gyors döntőjében áll rajthoz.

  100 gyorson Németh Nándor végül szoros csatában 48.95-ös idővel a második helyen ért célba, így az ezüstéremnek örülhetett. A leghosszabb férfi számban 1500 gyorson is reménykedhettünk éremben, de végül Lakatos Dávid lemaradt a dobogóról és a negyedik helyen végzett (15.18.07) még Kalmár Ákos összesítettben a 11. lett (15:38.31). A 100 pillangón Milák Kristóf a délelőtthöz hasonlóan gyakorlatilag magasan a mezőny előtt úszott be a célba (1:53.87), bár Netanyában jobb időt úszott, mivel azt a rekordot még nem hitelesítették, így a most elért idejét írták ki junior világcsúcsnak. Egy biztos az arany ismét megvan így Milák Kristóf, a magyar csapatból egyedüliként két egyéni számban is ifi világbajnok lett Indianapolisban.

  A női 200 gyorssal zártuk a napot, ahol Késely Ajna sokáig vezetett a döntőben, de az utolsó métereken a kanadai versenyző meg tudta előzni, centimétereken múlott az arany, de így is örülhetett Ajna, hiszen eddigi legjobb idejével lett végül ifi világbajnoki ezüstérmes (1:57.10).

  Emlékezetes, izgalmakban és sikerekben gazdag 6 napon vagyunk túl. A fiúk és a lányok kiúszták magukból a maximumot, így most jár egy kis pihenő mindenkinek, hogy aztán újult erővel folytatódjon a felkészülés. Gratulálunk a magyar csapatnak!

  A 6. nap eredményei és a startlista az alábbi linken elérhető:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=0001110100FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=6

   

  Milák világbajnok, Késely és Németh ezüstérmes lett az ifi vb zárónapján!
  2017-08-28 //

  2 ezüst 2 bronz az ifi vb 5. napján

  Duplán kijutott az ezüst és a bronzéremből is a magyar csapatnak az ifi vb 5. napján indianapolisban.  Késely Ajna 1500 gyorson, Barta Márton 400 vegyesen lett ezüstérmes, még Milák Kristóf 50 pillangón, Holló Balázs 400 vegyesen szerzett bronzérmet.

  A délelőtti program ezúttal nem volt sűrű hiszen a 100 gyorson és a 400 vegyesen kívül nem volt más számban érdekelt a magyar csapat. Németh Nándi 100 gyorson bebiztosította helyét a középdöntőben és az 5. helyen 50.02-es idővel jutott tovább. 400 vegyesen két versenyzőnk is rajthoz áll Barta Márton 4:20.57-tel a 2. helyen, még Holló Balázs 4:21.35-tel az 5. helyen kvalifikálta magát az esti döntőbe.

  Az esti finálé az 1500 gyorssal kezdődött, ahol Késely Ajnáért szoríthattunk, aki stabil második volt végig a verseny alatt, sajnos az argentin lányt nem lehetett befogni, de Ajna elmondása szerint ez plusz motivációt ad neki a jövőre nézve, hiszen ott lebeg majd a szeme előtt azaz időeredmény, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy legközelebb legyőzze. Ajna 16.15.68-as idejével a második leggyorsabb volt a mezőnyben, így végül a dobogó második fokára állhatott. A 100 gyors középdöntőjével folytatódott a program, ahol Németh Nándor 49.14-es idővel másodikként jutott be a döntőbe. Ezután az 50 pillangó fináléja következett, ahol Milák Kristóf bronzérmet szerzett (23.72). Sokat nem pihenhet hiszen még az utolsó nap 200 pillangón áll majd rajthoz. A nap végére maradt a 400 vegyes, ahol Barta Márton és Holló Balázs ugrottak vízbe. Marci a gyorsúszásnál az utolsó 100 méteren kezdett igazán hajrázni, és ha még kicsit tovább tart a verseny akár meg is foghatta volna a spanyol versenyzőt. De így is bőven van oka örülni, hiszen 4:15.65-ös ideje egyéni legjobbja ebben a számban. Holló Balázs is remekül hajrázott hiszen sokáig a középmezőnyben úszott, aztán fokozatosan tört előre, így végül szinte észrevétlenül beúszta magát a 3. helyre. Így az eredményhirdetésnél magyar többség volt a dobogón!

  4 éremmel zártuk a vasárnapot, de még mindig nincs vége, hiszen hétfőn újabb döntőket tartanak, ahol lehet még magyar érem. Hajrá magyarok!!!!

  Az eredmények és a startlista az alábbi linken elérhető:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=0001110100FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=5

  2 ezüst 2 bronz az ifi vb 5. napján
  2017-08-27 //

  Olasz Anna aranyérmes az Universiaden

  Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték meg a nyíltvízi úszás 10 km-es számát a férfiak és a nők számára a 29. Nyári Universiaden. 

  A hatalmas meleg miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy két órával előre hozzák a rajtot, mivel a Taipeitől fél óra távolságban levő öböl vízének hőmérséklete napok óta meghaladja 30 fokot. Több benevezett versenyző el sem indult, négyen pedig nem értek célba.

  Az arizonai egyetemen idén végzett Olasz Anna taktikusan versenyzett, megbújt a mezőnyben,  másfél kilométerrel a cél előtt indult meg előre és attól kezdve, hogy felküzdötté magát az élre, végig ott is maradt.

  A 24 éves szegedi úszónő így nyilatkozott a verseny végén:

  - Az alapvető célkitűzésem a dobogóra kerülés volt, de titkon reménykedtem a győzelemben is. A táv nagy részén igyekeztem spórolni az energiával, mert ebben az őrült melegben hamar kimerül az ember a végére. A taktikám arra épített, hogy 1500 méterrel a cél előtt megindulok, tudván hogy több medencés úszó is volt a mezőnyben, akiknek jobb a hajrájuk az enyémnél.  Végül kevesebb  mint hat másodperc előnyt szereztem. Örülök, hogy az úszás is hozzá tud adni egy aranyat a magyar küldöttség Universiade eredményeihez.

  Női 10 km-es nyílt vizi úszás

  1. Olasz Anna 2:04.12.2

  2. Giulia Gabrielleschi (olasz) 2:04.17.9

  3. Adeline Furst (francia) 2:04.23.1

  …5. Sömenek Onon Katalin 2:04.40.8

  Férfi 10 km-es nyílt vizi úszás

  1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 1:54.52.4

  2. Soeren Detlef  Meissner (német) 1:55.01.5

  3. Krzysztof Pielowski (lengyel) 1:55.19.6

  …11. Papp Márk 2:00.25.4

  (Forrás MEFS)

  Fotó Fegyverneky Sándor

  Olasz Anna aranyérmes az Universiaden
  2017-08-27 //

  Ifi világbajnok Késely Ajna és a 4x200-as férfi gyorsváltónk!

  Ilyen amikor egy századmásodperc örökre emlékezetessé válik, akár a mai 4x200-as férfi gyorsváltónk győzelme, hiszen egy századdal megelőzve az amerikaiakat ifjúsági világcsúccsal (7:10.95) lett ifi világbajnok a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs és Németh Nándor alkotta csapat. Ráadásul egyéniben is szereztünk egy újabb aranyat Késely Ajna révén, aki 400 gyorson lett ifjúsági világbajnok (4:06.72) méghozzá rajt-cél győzelmet aratva, hiszen az elejétől a végig ő diktálta a tempót, amit nem igen tudtak tartani az ellenfelek.

  Délelőtt még csak reménykedtünk egy eredményes délutánban, de dupla aranyra, akkor még kevesen gondoltak. A napot Ilyés Laura Vanda kezdte, de az 50 hát középdöntőjéből nem sikerült továbbjutnia a döntőbe, 29.80-as idejével végül a 21. helyen zárt. Milák Kristóf az 50 pillangó elődöntőjében 24.41-es idővel összesítettben a 11. helyen jutott tovább a középdöntőbe. 400 gyorson két magyarért is szurkolhattunk, hiszen Barócsai Petra és Késely Ajna is rajthoz álltak. Petra a 13. legjobb időt úszta (4:16.22) így ő nem került be a legjobb nyolc közé a döntőbe. Késely Ajna viszont 4:13.87-es idővel az 5. helyen kvalifikálta magát a fináléba. A női 200 vegyesen két úszónk is indult Horváth Lili 2:20.67-es idővel a 27. még Gyurinovics Fanni 2:21.85-tel a 30. helyen végzett, így egyiköjük sem jutott be a döntőbe. A délelőtti programot a 4x200 gyorsváltó zárta, az előfutamban Kalmár Ákos, Barta Márton, Lakatos Dávid, Holló Balázs állt rajthoz és 7:22.68-as idővel az 5. helyen biztosították be a magyar váltó helyét a döntőben.

  Az esti program az 50 pillangóval folytatódott, ahol Milák Kristóf 23.85-ös idővel 4. helyen került be a fináléba. Majd elérkeztünk a döntőkhöz. A 400 gyors legjobb nyolc versenyzője közül magasan kitűnt Késely Ajna, hiszen már a rajttól kényelmes előnnyel vezetett, amit megtartott a célig, így 4:06.72-es idővel az első helyen ért célba és ezzel megszerezte a magyar csapat második egyéni aranyérmét. 50 férfi gyorson Németh Nándor úszott döntőt, 22.66-os ideje most a hetedik helyre volt elég, de sokat nem is pihenhetett, hiszen jött a 4x200-as gyorsváltó, amibe ő is bekerült, mivel a délelőttihez képest három helyen változott a csapat, így elsőként Márton Richárd, aztán Milák Kristóf, majd Holló Balázs végül Németh Nándor úszott. Rettentően szoros volt végig a küzdelem, hiszen mind az amerikai mind az orosz váltó nagyon jött. A fiúk tarották a tempót és fokozatosan jöttek előre, a negyedik helyről egészen az első helyig, végül egy századot adva az amerikai váltónak ifjúsági világcsúccsal (7:10.95) nyerték meg a döntőt. A sikerben természetesen ugyanolyan szerepe volt a délelőtti csapatnak is (Kalmár Ákos, Barta Márton, Lakatos Dávid, Holló Balázs) hiszen ők biztosították be a magyarok helyét a fináléban.

  A férfi 4x200-as csapat eredményhirdetésénél ugyan nem volt teljes a létszám, mert Németh Nándor szót szerint kiúszott magából mindent a váltóban, ezért kellett neki egy kis idő, hogy regenerálódjon és újból erőre kapjon, ami különösen fontos, mivel nem a mai két döntőben szerepelt utoljára az ifi vb-n, így még hátra van a 100 gyors, ahol szintén bejuthat a legjobb 8 közé.

  Köszönjük úszóinknak ezt a fantasztikus napot és a két csodálatos aranyérmet. Szép volt fiúk-lányok! Hajrá holnap!

  Az eredmények és a startlista az alábbi linken megtekinthető:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=0001110100FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=4

  Az eseményről fényképek a facebook oldalunk és a musz.hu oldal galériájában érhetők el. (fotó: Derencsényi István)

   

   

  

  •  
  •  
  •  
  •  

   

   Ifi világbajnok Késely Ajna és a 4x200-as férfi gyorsváltónk!
  2017-08-26 //

  Ifi világbajnok Milák Kristóf, ezüstérmes Lakatos Dávid az ifi vb 3. napján

  A harmadik nap sem telt el magyar érem nélkül. Milák Kristóf révén megszereztük első egyéni aranyérmünket. Újdonsült ifi világbajnokunk 100 pillangón 51.08-as idővel, végig vezetve első helyen ért célba. 800 gyorson meglepetés ezüstérem született, hiszen sokáig megbújva a mezőnyben úszott Lakatos Dávid, majd az utolsó 100 méteren remek hajrával a második helyre jött fel (7:56.81).

  A magyar csapatnál Németh Nándor kezdte a délelőttöt az 50 gyors előfutamában, ahonnan a 4. helyen simán továbbjutott az esti középdöntőbe (22.59), méghozzá új korosztályos országos csúccsal. Ilyés Laura Vanda 200 háton 8. helyen kvalifikálta magát az esti fináléba (2:12.61). A 4x100-as mix gyorsváltónk Márton Richárd, Barta Márton, Gyurinovics Fanni, Juhász Janka összeállításban pedig 7. helyen úszott be a döntőbe. (3:33.32).

  Az esti program az 50 gyors középdöntőjével folytatódott, ahol Németh Nándor javítva a délelőtti eredményén, 22.55-ös idővel és új korosztályos országos csúccsal 6. helyen jutott be a döntőbe. Ilyés Laura Vanda a 200 hát döntőjében nyolcadikként ért célba 2:13.31-es idővel. A 100 pillangó döntőjében Miák Kristóf volt az esélyes és a legnagyobb orosz ellenfeleit végig maga mögött tartva 51.08-as idővel elsőként ért célba, és megszerezte a magyar csapat első egyéni aranyérmét az indianapolisi vb-n. (A helyszínen ugyan junior világcsúcsnak írták Kristóf idejét, de az igazság az, hogy ettől jobbat úszott a budapesti vizes vb-n, viszont azt az időt – nem tudni miért- de még nem hitelesítette a FINA.)

  800 gyorson két magyarért is szurkolhattunk. Kalmár Ákos végül az 5. helyen végzett 8:00.28-as idejével elmaradt a legjbbjától, de 1500 gyorson még ő is rajthoz áll majd. Lakatos Dávid viszont remekül taktikázott és sokáig csak a középmezőnyben úszott majd az utolsó 100 méteren begyorsított és fokozatosan feljött, így a második helyen végzett méghozzá egyéni legjobb idővel (7:56.81). 1500 gyorson ő is rajthoz áll még és elmondása szerint ott is éremért úszna.

  A nap végén a 4x100 mix gyorsváltó ugrott vízbe, a délelőtti csapathoz képest 3 helyen is történt változás, hiszen Milák Kristóf, Németh Nándor, Gyurinovics Fanni és Késely Ajna álltak rajthoz. Sokáig első helyen állt a magyar csapat, de nagy versenyben végül a harmadik helyre ért be Késely Ajna, viszont sajnos az utolsó váltás nem volt szabályos így kizárták a magyar csapatot.

  Összességében viszont ezen a napon sem szakította meg a magyar csapat az eddigi sorozatát és újabb érmeket gyűjtöttünk be. Csak így tovább! Hajrá!

  Az eredmények és a startlista az alábbi linken érhetők el:

  http://www.omegatiming.com/Competition?id=0001110100FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=3

   

  Ifi világbajnok Milák Kristóf, ezüstérmes Lakatos Dávid az ifi vb 3. napján