HÍREK

  2017-10-25 //

  Jövő Bajnokai - újratöltve!

  Az újrafazonírozott Jövő Bajnokai program első mérföldkövéhez érkezik: november 4-én, 11.00-tól startol az Összrégiós döntő, azaz nyolc régió kiválasztottjai – mintegy 280 ifjú – méri össze tudását a budapesti Tüske-uszodában.

   

  A racionalizált versenyprogram úgy fest – egyébként lásd a csatolt hivatalos versenykiírást –, hogy fiúk-lányok 100 méteres távon versenghetnek, de mindenki csak egy számba nevezhet, majd a nyolc egyéni viadalt követi a 8x50-es régiós gyorsváltó.

  A színes-szagos program további érdekességeket is tartogat versenyzőknek, szülőknek és a kilátogató érdeklődőknek egyaránt, arról nem is beszélve, hogy a tervek szerint jelen lesznek a program mentorai, a jelenlegi felnőtt-válogatott keret klasszisai, így többek között Jakabos Zsu, Verrasztó Dávid, Bernek Péter és Kozma Dominik is, továbbá a múlt világnagyságai közül is többen ígérték részvételüket.

  Kivételesen ne féljünk Tüskébe lépni – november 4-én irány az uszoda!

   

  Program:

  9:30 - 10:00 érkezés, gyülekezés

  10:05 - 10:20 megnyitó

  10:20 - 10:50 bemelegítés

  11:00 - 12:00 verseny

  12:00 - eredményhirdetés (elnök, főtitkár, mentorok)

  10:20 - 11:50 véradás

   

  A versenykiírás a kék nyílra kattintva letölthető.

  Jövő Bajnokai - újratöltve!
  2017-10-21 //

  Rasovszky negyedik a Világkupa-összetettben

  Bár gyakorlatilag végig vezette a versenyt a nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat hongkongi záróviadalán, a dobogóért folyó öldöklő küzdelemben – a sportágban cseppet sem szokatlan módon – ezúttal bedarálták Rasovszky Kristófot, így végül nyolcadikként ért célba. Így sem elégedetlen a 20 éves magyar versenyző: az idén három futamon is győzött – a riválisok egy-egy győzelmet jegyeznek – , az összetettben a negyedik helyen zárt, amiért 12 ezer dollár a jutalma. Rasovszky első felnőtt szezonja egyébként igazi sikerszéria: versenyen mindösszesen 138 750 métert úszott, három Top 10-es helyezést ért el a füredi vb-n, és megnyerte az összetett Európa-kupát is.

  A nyíltvízi 10km-es Világkupa-sorozat hagyományos, utolsó állomásán Hongkongban vb-erősségűre hízott a mezőny a hat nappal ezelőtti kínai futamhoz képest, hiszen „befutott” a kazanyi világbajnok, füredi ezüstérmes amerikai Jordan Wilimovsky, a franciák 25km-en aranyérmes versenyzője Axel Reymond, plusz a nemzetközi elit jónéhány további tagja is, így 40 helyett 66-an álltak rajthoz csak a férfiak viadalán.

  Az összetett harmadik helyéért harcoló Rasovszky Kristóf elég hamar az élre vágott, és az ötkörös viadalban gyakorlatilag négy és fél körön át folyamatosan az első-második helyen haladt, a hajrában azonban ezúttal ő húzta a rövidebbet.

  „Nagyon jó, kemény verseny volt, megint kifejezetten jól ment az úszás, de sajnos az utolsó fél kör nem sikerült, akkor visszább csúsztam – idézte fel az eseményeket Kristóf. – Amikor tizenöten harcolunk a dobogóért, akkor azért szokott lenni bunyó, és most én jártam rosszabbul, kétszer is a víz alá nyomtak, így háromszáz méterrel a cél előtt nagyjából tizenhatodik voltam. Ehhez képest tényleg elégedett vagyok azzal, hogy az utolsó százon már a hatodik helyért tudtam komolyan küzdeni.”

  Rasovszky végül nyolcadik lett – a hatodik 1.1 másodperccel előbb érte el a panelt –, így az ifjú veszprémi klasszis végül negyedik helyen kötött ki a végső rangsorban, pedig egy éremmel még az összetett második pozíciója is elérhető lett volna. Az, hogy nem feltétlenül magát okolhatja a még nagyobb siker elmaradásáért, egyáltalán nem zavarja. „Ilyen a nyíltvíz” – közölte tömören, annál is inkább, mert így is büszke az összetett negyedik helyére. „Szerintem ez egy remek eredmény, hiszen csak olyanok végeztek előttem, akik mind a hét állomáson elindultak, míg én kettőn nem voltam ott” – összegzett Kristóf, akinek teljesítményéről mindent elmond, hogy egyedül ő tudott a férfiak között háromszor diadalmaskodni (Setubal, Lac Megantic, Chun’an), a másik négy versenyen négy különböző győztest avattak – Hongkongban a rutinos német, Rob Muffels nyert egyébként.

  A tavaly junior világbajnokságot és junior Európa-bajnokságot nyerő Rasovszky Kristóf első teljes felnőtt szezonja egészen elképesztő sikerszéria jegyében telt. Egyike volt azon keveseknek, akik az összes távon elindultak a júlusi FINA-világbajnokságon Balatonfüreden, ahol 5km-en 7., 10km-en 5., csapatban 7. lett (a 25km-t kénytelen volt feladni).

  Emellett megnyerte a nyíltvízi Európa-kupa összetett versenyét úgy, hogy a szuperdöntő előtt három viadalon indult, és mindhármon első lett (Eilat, Barcelona, Navia), majd Braccianóban nyert 10km-en és második lett 5km-en.

  És eközben a FINA-Világkupa-sorozatban is parádézott: csak az első, Abu-Dhabi verseny sikerült rosszabbul (ott 47. lett), ezt követte a három győzelem, és a mostani nyolcadik hely. Mindezzel nem keresett rosszul: a Világkupában a versenyeken elért helyezésekért 7900 dollárt, az összetett 4. helyéért 12 000 dollárt kapott, és a vb-helyezések (6500) és a LEN Ek-siker (3500 euró) is jutalmat ért, így összesen 26 400 dollárt és 3500 eurót, azaz csaknem 8 millió forintot kasszírozott. Igaz, mindezért „cserébe” csak nyíltvízben 138 750 métert kellett az idén leúsznia versenyben (beleszámítva a füredi csúcsmaratont, amelyiket 20km után adott fel), ami egészen elképesztő produkció.

  Hongkongban a hölgyek versenyében ismét rajthoz állt Olasz Anna, aki végül a 12. helyen végzett, míg az összetettben nyolcadik lett. Itt az olasz Arianna Bridi ért elsőként a célba, aki az összetettben is az élen zárt, azaz kettős olasz siker születtt, hiszen a férfiaknál Simone Ruffini lett a szezon legjobbja.

  Jövőre egyébként újra lesz hazai verseny – az idei vb előkészületei miatt ezúttal kimaradt a balatonfüredi állomás, ám a Magyar Úszó Szövetség már megállapodott a FINA-val, hogy jövőre a Világkupa újra visszatér a magyar tengerre.

   

  FINA 10km-en nyíltvízi Világkupa-sorozat

  7. állomás, Hongkong

  Férfiak

  1. Rob Muffels (német) 1:53:10.4

  2. Ferry Weertman (holland) 1:53:11.1

  3. Allan do Carmo (brazil) 1:53:11.2

  ...

  8. Rasovszky Kristóf 1:53:22.2

  Nők

  1. Arianna Bridi (olasz) 2:02:16.6

  2. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:02:12.7

  3. Finnia Wunram (német) 2:02:14

  ...

  12. Olasz Anna 2:02:20.5

   

  Az összetett végeredménye

  Férfiak

  1. Simone Ruffini (olasz) 85

  2. Allan do Carmo (brazil) 78

  3. Federico Vanelli (olasz) 78

  4. Rasovszky Kristóf 68

  Nők

  1. Arianna Bridi (olasz) 124

  2. Ana Marcela Cunha (brazil) 102

  3. Rachele Bruni (olasz) 86

  ...

  8. Olasz Anna 32

  Rasovszky negyedik a Világkupa-összetettben
  2017-10-20 //

  Egyedülálló magyar fejlesztésű mozgáselemzés az úszóváll megelőzéséért

  Az úszók vállfájdalmának megelőzése érdekében az Úszóváll Prevenciós Munkacsoportunk a Magyar Gyógytornászok és Fizioterapeuták Kongresszusán az úszásra szakosodó gyógytornászok részéretartott workshopot október 11-én Győrben. Az egynapos képzésen Törös Károly video-elemzéseken keresztül bemutatta az úszásnemek helyes kivitelezésének biomechanikáját, majd mindezek alapján azokat a leggyakoribb technikai hibákat, amelyek még megfelelő edzésterhelés mellett is vállfájdalom kialakulásához vezethetnek. 

  Dr. Mayer Ágnes ismertette a mozgástartomány és izombalansz úszásra jellemző változásait, míg ezek prevenciós, célzott mozgásprogramját Tejes Péter segítségével ismerhették meg a gyógytornászok.Ugyanezen kongresszuson tartott nagy sikerű előadást Szendrő Gabriella „Mérési lehetőségek az úszók vállfájdalmának megelőzésében – a 3 dimenziós mozgáselemzés lehetőségei” címmel. Előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar fejlesztésű, világon is egyedülálló 3 dimenziós vízi felvételeknek a jövőben nagy jelentősége lehet az orvosok, edzők és gyógytornászok együttműködésében. A felvételeket Kecskeméten Törös Károly edzésszakmai koncepciója alapján készítették.  A kutatás további résztvevői: Dr. Páli Jenő, agykutató, Dr. Bálint Lehel ortopéd sebész, Dr. Kováts Tímea válogatott orvos, Dr. Mayer Ágnes gyógytornász.

  Egyedülálló magyar fejlesztésű mozgáselemzés az úszóváll megelőzéséért
  2017-10-15 //

  Rasovszky Kristóf újabb parádés Világkupa-győzelme

  Rasovszky Kristóf folytatta 2017-es menetelését: immár a harmadik győzelmét aratta az idei FINA nyíltvízi úszó Világkupa-sorozatban, ezúttal a kínai Chun’an-ban érkezett elsőként a célba. Olasz Anna a 14. lett a hölgyek viadalában.

  Nem akármilyen mezőnyben végzett az élen a húszéves veszprémi úszó, hiszen többek között sikerült megelőznie az olimpiai bajnok, a júliusi balatonfüredi világbajnokságon 10km-en szintén aranyérmes holland Ferry Weertmant, az olaszok világbajnokát, Simone Ruffinit, illetve az összetettet vezető másik itáliait, Federico Vanellit. Az elsőségért a 2014-es összetett Vk-győztes brazil Allan do Carmóval vívott hatalmas csatát, és végül a célfotó alapján Rasovszky javára ítéltek a bírók.

  „Viszonylag nagy iramot úsztunk a táv több mint felén, ami nekem kedvezett, de így is nagyon sokan maradtunk az élmezőnyben a második öt kilométerre – mondta Kristóf a viadalt követően. – A hajrában is még vagy tízen haladtunk egymás mellett, azaz iszonyú szoros volt a verseny. A legvégére aztán igazából csak ketten maradtunk a brazil Do Carmóval, és a célfotó szerencsére engem hozott ki győztesnek. Bár kemény csata volt, de összességében elég fair küzdelem ment a vízben. Nagyon örülök ennek a sikernek, így van esélyem, hogy az összetettben az első három között végezzek.”

  Bár a FINA az összetett állását még nem hozta nyilvánosságra, az kalkulálható, hogy az eddig vezető olasz Vanellit – aki most csak 26. lett –, megelőzi honfitársa, Ruffini, míg Rasovszky Kristóf Do Carmo elé vág, és harmadikként várja a jövő szombaton esedékes utolsó, hongkongi versenyt. Bár ez volt a harmadik Vk-sikere az idén, hiszen győzött júniusban Setubalban, majd augusztusban a kanadai Lac Meganticban, vékonyka esélye van arra, hogy elsőként zárjon összetettben. Kristóf – aki amúgy idén megnyerte az összetett Európa-kupát –nem volt ott a széria első eseményén, az argentínai Viedmában, illetve még a FINA vb második hetében, a kanadai Lac St. Jean-ban rendezett állomáson (ekkor inkább a Duna Arénában úszott 1500-on) – e két kihagyott viadalon, a gyengébb mezőnyben Ruffiniék mindkétszer elvitték az első két helyet, ezért is állnak ennyivel jobban (Kristóf egyetlen rosszabbul sikerült idei versenye a márciusi, Abu Dhabi állomás volt, ahol 47. lett).

  A hölgyek mezőnyében Olasz Anna is ott volt a rajtnál, és végül 14. lett – itt a balatonfüredi vb-n mindhárom egyéni számban érmes brazil Ana Marcela Cunha aratott célfotós győzelmet az olasz Arianna Bridi előtt.

   

  FINA/Hosa 10km nyíltvízi úszó Világkupa, Chun’an

   

  Férfiak

  1. Rasovszky Kristóf 1:31.52.4

  2. Allan do Carmo (brazil) 1:31.52.4

  3. Fernando Ponte (brazil) 1:31.54.9

   

  Nők

  1. Ana Marcela Cunha (brazil) 1:37.29.2

  2. Arianna Bridi (olasz) 1:37.29.2

  3. Vivane Jungblut (brazil) 1:37.30.8

  ...

  14. Olasz Anna 1:39.37.5

  Rasovszky Kristóf újabb parádés Világkupa-győzelme
  2017-10-14 //

  II. Nemzetközi Rövidpályás Hódkupa

  Október 14-15 között a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszoda ad otthont, a II. Nemzetközi Rövidpályás Hód Kupának.

  Az eseményen a magyar csapatok mellett szerb, szlovák és román klubok is indulnak. A két napos verseny során összesen 4 ország, 30 csapat és 480 úszó vesz részt.

  Az eredmények az alábbi linken megtekinthetők: 

  https://drive.google.com/drive/folders/0B4pIu-Z-adFLcEg4NlA5b2x1ZGc


  A teljes rajtlista az alábbi linken érhető el:
  https://drive.google.com/…/0B4pIu-Z-adFLbzZsVFUwOV9IbVU/view

  2017-10-09 //

  Kolonics György emlékfutás október 23-án!

  Fuss velünk október 23-án Buda legszebb részén, a Római-parton! Állj rajthoz a Kolonics György emlékfutáson rövid, közép vagy akár félmaratoni távon. Futhatsz egyéniben, de elhívhatod barátaidat is, és induljatok váltóban! A versenyen való részvétel INGYENES és egyben az Olimpiai Ötpróba sorozat hivatalos pontszerző állomása. 

  Kolonics György, kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok magyar kenus, 2008. július 15-én, edzés közben, tragikus hirtelenséggel hunyt el, 24 nappal a 2008-as pekingi olimpia előtt, ahol Kozmann Györggyel képviselték volna Magyarországot kenu kettesben 500 és 1000 méteren. Kolonics Györgynek ez lett volna az ötödik olimpiája.

  A Kolonics György Emlékfutás célja a Koló emlékének, szellemiségének megőrzése, bemutatása, a fiatalok sportolási lehetőségének elősegítése, érdeklődésük felkeltése a sport és az egészséges életmód iránt, támogatás motivációjuk megerősítésében és életcéljaik megfogalmazásában.

  Az eseményen lehetőség nyílik a Kolonics György Alapítvány munkáját támogatni, ehhez biztosítjuk a  versenyközpontban kihelyezett adománygyűjtő dobozokat, ahol elhelyezhetik felajánlásaikat.

  Az esemény célja, hogy ezen a napon minél többen látogassanak ki a Népszigetre és Koló emlékének adózva mindenki sportoljon, fusson egy jót ezen a napon. Kiemelt célunk, hogy bevonjuk a sportágunkon kívüli  aktív szabadidő sportolókat is. A versenyen rajthoz állnak olimpiai, Európa- és világbajnok sportolóink is!

  Kezdeményezésünk kiterjed az egyesületi és oktatási intézmények csoportos nevezéseire is, így az eseményen több sportág is képviseli magát, kiemelten az utánpótlás korosztályban.

  A versenyszámok a nevezők részére mind a három kategóriában (21,4 km, 11,5 km és 2 km) DÍJMENTESEK.

  A versenyen a nevezés mellé mindenki egyedi KOLO pólóval, és a célba érkezést követően egyedi befutóéremmel gazdagodik!

  Versenyiroda: KSI Kajak-Kenu Egyesület vízitelepe (1138 Budapest, Népsziget u. 2. hrsz: 25992).

   

  Versenyszámok-kategóriák

  10:00              Egyéni és váltó félmaraton (21,4km)

  10:30              Középtáv (11,5km)

  10:40              Rövidtáv (2km)

  11:15              Eredményhirdetés I. (2km)

  12:45              Eredményhirdetés  II. (11,5km és 21,4km)

   

  A Kolonics György Emlékfutás támogatója és együttműködő partnere:

  Coca-Cola Testébresztő, Olimpiai Ötpróba, Kolonics György Alapítvány, Magyar Kajak-Kenu Szövetség,  Nagy Sportágválasztó, Merkapt Zrt., Ricoh, Wolf Garten

  A Kolonics György Emlékfutás az Olimpiai Ötpróba sorozat hivatalos pontszerző állomása: a 2 kilométeres távért 1 pont, a 11,5 kilométeres távért 2 pont, valamint a félmaratoni táv teljesítésével  4 pont szerezhető.

  A pontgyűjtés előfeltétele az Olimpiai Ötpróba-regisztráció, amelyet a program honlapján lehet elvégezni (az egyszeri 1000 forintos regisztrációs díj a sorozat végéig, 2020 nyaráig biztosít részvételt). Ezt követően az eseménynaptárban szereplő rendezvényeken teljesítve lehet értékes, adidas sportfelszereléseket garantáló pontokat szerezni. 15 egység után baseball sapkával, 25 után pólóval, 40 után hátizsákkal, 60 után pedig olimpiai melegítővel gazdagodik az ötpróbázó. Utóbbi feltétele, hogy legalább 5 különböző sportágban történjen a pontszerzés.

  Aki még nem regisztrált, azoknak most igazán megéri: a Kolonics Emlékfutás nevezése mellé ugyanis a szervezők AJÁNDÉK Olimpiai Ötpróba-regisztrációt adnak!

  További információ és nevezés: www.bbu.hu

  Tudj meg többet az Ötpróbáról: www.olimpiaiotproba.hu

  Kolonics György emlékfutás október 23-án!
  2017-10-06 //

  A pontverseny jelenlegi állása

  A 2017-es pontverseny állása a rövidpályás országos bajnokság előtt:

  Az összesített állás egyben, valamint versenyenkénti bontásban a kék nyilakra kattintva letölthető.

  2017-10-04 //

  Az új MÚSZ-elnökség első ülése

  Megtartotta első ülését a Magyar Úszó Szövetség újonnan választott elnöksége. Mielőtt Wladár Sándor elnök átnyújtotta a megbízó-leveleket a grémium tagjainak, rövid beszédében megemlítette: „A mai nappal elindul az a folyamat, hogy azt a bizalmat, amit kaptunk a közgyűlésen, megfelelőképpen törleszthessük a tagság felé. Tanulnunk kell a múlt hibáiból, tudjuk, mi miatt vonták meg a bizalmat az előző elnöktől – valóban egy szolgáltató, képviselő, balhéktól mentes úszószövetségre van szükség. A MÚSZ-nak érzékelhetővé, megfoghatóvá kell válnia a tagság számára, látniuk, tapasztalniuk kell, hogy ez mostantól fogva egy más szövetség. Azt szeretném, hogy ezentúl az együvé tartozás vezesse tetteinket.”

  Az elnök ezután röviden ismertett néhány új stratégiai célt: a meglévő, igen fontos és szokásos feladatok magaszínvonalú ellátása mellett azonnali beavatkozásra van szükség a tehetségek megmentése érdekében. „Számos, már bizonyított fiatal 10-14 éves kora között veszik el a sportág számára, amikor választaniuk kell a tanulás vagy az úszóversenyzői életpálya között. Ekkor megfelelő, célzott anyagi támogatással érzékelhető figyelmet kell kapjanak” – közölte Wladár Sándor, aki név nélkül megemlítette két, ma már fényes jövő előtt álló tehetség példáját; az egyiküknél gondot okozott a minőségi tanuláshoz szükséges magántanárok megfizetése, illetve egy olyan sportorvosi teszt-sorozat költségeinek fedezése, amely végül nagyban hozzájárult az adott úszó mai sikereihez.

  Ezzel szoros összefüggésben az elnök és Batházi Tamás főtitkár az új vezetés egyik legfontosabb törekvésének nevezte, hogy minden eddiginél magasabb nívóra emeljék a sportorvosi-sporttudományos hátteret. Az edzői szakmát képviselő tagok, így Verrasztó Zoltán, illetve a jelen lévő szakemberek kérését meghallgatva azt is elfogadták, hogy a jövőben a legfontosabb nemzetközi viadalokon kamerával rögzítsék a magyar versenyzők valamennyi úszását.

  Az elnökség határozott a különböző bizottságok új vezetőiről. Az edzői bizottság feje ezentúl Turi György szakmai alelnök lesz, és új tagként bekerült Selmeci Attila (Milák Kristóf mestere). A sportolói bizottság elnöke Gyurta Dániel, az átigazolási és nyilvántartási bizottságé dr. Török Enikő, az utánpótlás bizottságé Törös Károly, a fegyelmi bizottságé dr. Fábry György, a versenybírói testületé pedig Bodrogi Viktor lett. Az elnökség felállított egy új bizottságot is, amely Batházi Tamás főtitkár vezetésével a tagszervezetek ügyeivel hivatott foglalkozni, nem csupán a szakmai kérdésekkel, de operatív-működési gondok orvoslásával is – ennek üléseire valamennyi érdeklődő tagszervezet hivatalos lesz.

  Az elnökség elfogadta a budapesti világbajnokságról, a minden idők legjobb szereplését hozó netanyai junior Eb-ről és indianapolisi junior vb-ről, illetve a nyíltvízi világversenyekről készült kapitányi beszámolókat; egyszersmind jóváhagyta az indianapolisi világbajnokságon fantasztikus eredményeket elért fiatalok állami jutalmait, ennek értelmében a versenyzők mindösszesen 12.9, edzőik pedig 6.5 millió forintot kapnak a kiváló eredményeikért. A testület szintén elfogadta a Gerevich-ösztöndíj jövő évi felosztásának alapelveit, illetve a 2018. évi országos bajnokságok időpontjait – a felnőtt ob-re március 28-31-én kerül sor. 

  Az új MÚSZ-elnökség első ülése
  2017-10-03 //

  Úszó Világkupa: 2018-ra Budapest is pályázik

  A Magyar Úszó Szövetség megpályázza a 2018-as rövidpályás úszó Világkupa egyik állomását – a kétnapos viadalra a Duna Arénában kerülhet sor. Wladár Sándor elnök leszögezte: a magyar úszók és a sportág rajongói megérdemlik, hogy minden évben legyen Budapesten egy világesemény.

  Ha minden a tervek szerint alakul, nem marad rangos nemzetközi úszóviadal nélkül a magyar főváros 2018-ban sem: a hatalmas sikert hozó 2017-es FINA Világbajnokság után a rövidpályás úszó Világkupa egyik kétnapos állomását kívánja megrendezni a Magyar Úszó Szövetség.

  „A célunk egyértelmű: legalább két nap erejéig minden évben felidézni az idei, júliusi világbajnokság fantasztikus hangulatát, mert ez tényleg joggal ragadt meg az egész világ emlékezetében – közölte a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor. – Sajnos, vébét nem rendezhetünk minden évben, az Eb-re pedig 2020-ig, míg a rövidpályás világbajnokságra 2024-ig kell várni, viszont vannak csodálatos úszóink, van egy csodálatos uszodánk, és van sokezer, az úszást imádó szurkoló, azaz úgy gondolom, meg kell találni a módját, hogy kiszolgáljuk őket. Márpedig egy Világkupa, ami Hosszú Katinka egyik kedvenc versenye, és több kiválóságunk is rendszeresen megfordult az egyes állomásokon, szerintünk remek lehetőség arra, hogy Budapest és a Duna Aréna ott maradjon a világ úszósportjának térképén, és hogy újra és újra feledhetetlen élményeket kapjanak a sportág hazai rajongói is.”

  A MÚSZ már jelezte a FINA-nak, hogy készen áll 2018-ban bekapcsolódni a sorozatba. Mint Wladár Sándor hozzátette, természetesen előbb egyeztettek a FINA felső vezetésében az egyik legfontosabb tagnak számító Gyárfás Tamással, aki maga is úgy vélte, folytatható a korábbi sportdiplomáciai sikersorozat, az Európa-bajnokságok, Világkupák, junior vb-k és a FINA vb után az úszó Világkupa-viadal Budapestre hozalatára is jó esély mutatkozik.

  Wladár Sándor elmondta, a Világkupánál a versenyszámok pénzdíját (az első hat helyezettnek járó összegeket) kell állniuk a házigazdáknak, az ún. cluster (etap) jutalmait, az összetett legjobbjait, valamint a világcsúcsok megjavítóit illető  bónuszokat a FINA fizeti.

  „Ez a viadal nem kíván már hatalmas invesztíciót, hiszen a helyszín adott, ráadásul egy ilyen remek esemény kapcsán további partnereket nyerhetünk meg, azaz a sportág mellett az ország és a főváros ezzel az eseménnyel is nyerni fog” – tette hozzá Wladár Sándor.

  A rövidpályás Vk-széria általában kilenc állomásból áll, ugyanakkor többször is előfordult, hogy egy-egy helyszín ideiglenesen kiesett (az idén például Dubaj), és csak nyolc alkalommal találkoznak a sorozatban résztvevő világsztárok. Az európai etapban (cluster) Moszkva állandó résztvevőnek számít, ugyanakkor Berlin, Eindhoven, illetve Chartres hol vállal rendezést, hol nem. Az idén a franciák maradtak ki, ugyanakkor volt olyan év (2015), amikor Moszkva mellett csupán Chartres volt házigazda Európából, így abban az esztendőben is nyolcversenyes szériát rendeztek. A FINA általában az adott év tavaszán közli a Vk végleges menetrendjét – ugyanakkor az első állomásokat hagyományosan az év kiemelkedő nyári eseménye (2018-ban az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokság) után rendezik, hogy a még csúcsformában lévő úszók kiemelkedő eredményeket produkálhassanak.

  Úszó Világkupa: 2018-ra Budapest is pályázik
  2017-09-28 //

  Eger „A hónap műhelye”, Érdé a közönségdíj

  Augusztusi kiemelkedő teljesítményének köszönhetően az Egri Úszó Klub nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A közönségdíj és a százezer forintos utalvány szintén úszószakosztályhoz került ebben a hónapban: az Érdi Úszó Sport Kft.-hez.

  Az idén először nyerték el úszók a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt: az Egri Úszó Klub végzett az élen. Nem csoda: a Kovács Ottó vezetőedző által irányított szakosztály versenyzői valósággal szárnyaltak az augusztusi, indianapolisi junior világbajnokságon.

  A magyar válogatott összesen tizenhat érmet nyert a korosztályos vb-n, s ebből hét az egriekhez köthető (a klub egyébként Törökbálinton Plagányi Zsolt vezetésével „fióküzemet” működtet, ahol az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is edz). A világbajnok 4×200-as férfi-gyorsváltóban Németh Nándor, Holló Balázs és Lakatos Dávid is a csapat tagja volt; utóbbi a selejtezőben állt rajthoz. A szintén aranyérmes 4×100-as gyorsváltóban Németh és Lakatos szerepelt, utóbbi ismét a sikeres selejtezővel járult hozzá a későbbi világbajnoki címhez. Az egyéni számokban is remekeltek az egriek. Németh Nándor két ezüstöt (100 és 200 m gyors), Holló Balázs egy-egy ezüstöt (400 m gyors) és bronzot (400 m vegyes), míg Lakatos Dávid egy ezüstöt (800 m gyors) és egy negyedik helyezést (1500 m gyors) szerzett.

  A díj ötéves történetében amúgy egészen különleges hónapnak bizonyult ez az augusztus, hiszen még sosem fordult elő, hogy egyazon sportágból három műhely is csatázzon a címért; az egriek mellett az érdi és a kőbányai szakosztály ugyancsak nagyszerű eredményeket produkált ebben a hónapban. Ráadásul a három úszóbázisnak ugyanannak a klubnak, a KSI SE-nek a két szintén pazar produkciót nyújtó szakosztályával, a cselgáncs- és az öttusarészleggel kellett felvennie a versenyt.

  Szokás szerint az év nyolcadik kiírására is sok jelölés érkezett a sportszervezetektől a szakemberektől és a sportkedvelőktől. A MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu képviselői alkotta kuratórium a teljesítmények alapján döntötte el, melyik öt műhely kerüljön fel a szavazólapra. A helyezésekről a közönség és a kuratórium közösen határozott. A közönségszavazáson az egri és az érdi úszóklub között alakult ki éles verseny, és a „párharcból” az utóbbi került ki győztesen. A különdíj és a százezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalvány így az Érdi Úszó Sport Kft.-hez kerül.

  A MOB-székházban megrendezett ünnepségen részt vett a sportág több kiválósága, így az egriek ászai (még maga Cseh László is elkísérte a fiatalokat), illetve az érdiek részéről az ezen a nyáron valami egészen elképesztőt alakító, a junior Eb és a junior vb mellett a budapesti FINA vb-n is érmet szerző Milák Kristóf.

  Az eseményen megjelent a MÚSZ frissiben megválasztott elnöke, Wladár Sándor, aki kijelentette: épp ideje volt, hogy ismét a versenyzőkre, a nyár hőseire irányuljon a figyelem, sokkal fontosabb, hogy ők, és ne a sportág “szárazföldi része” legyen reflektorfényben. Ennek alátámasztására az olimpiai bajnok sportvezető rögtön elmondta, hogy a sportág rajongói is egyértelműen a versenyzőkre kíváncsiak: ellentétben a közgyűlésről szóló beszámolóval, a MÚSZ Facebook oldalán szerda este kilenckor megjelent, Milák Kristófról szóló rövidke posztot 38 perc alatt 14 ezer ember látta. “Azt szeretnénk, hogy a jövőben is egyértelműen ez legyen a rend” szögezte le Wladár Sándor.

  Eger „A hónap műhelye”, Érdé a közönségdíj